Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Iluminatul public, „călcâiul lui Ahile” al administrației din Alba Iulia. Află de ce în 2012 avem 125 de străzi în beznă

Publicat

Tot mai mulți locuitori din Alba Iulia atrag atenția asupra iluminatului public din municipiu. Străzi cufundate în beznă, rețele deficitare sau becuri arse care întârzie să fie schimbate, toate acestea au fost probleme semnalate administrației locale, care, de fiecare dată, promite același lucru: situația va fi remediată după atribuirea contractului de iluminat stradal către un operator. 

Contestațiile au ținut în întuneric numele firmei care va face lumină

Procedura de atribuire s-a dovedit însă dificilă. Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) a declarat ca neconformă oferta societății Elba (declarată inițial câștigătoare), iar  decizia Consiliului a fost atacată în instanță de firma menţionată. Curtea de Apel Alba Iulia i-a respins însă plângerea.

În urma declarării  ca neconformă a ofertei depuse de „Elba”, câștigătoarea  licitației a devenit firma poziționată inițial pe locul doi, respectiv „Flash Lightning Services” București. Și  această decizie a fost însă atacată prin contestații la CNSC de către SC „Elba” și „Total Strada”, iar Consiliul va trebui să se pronunțe în următoarele 30 de zile. Chiar și așa, reprezentanții Primăriei sunt optimiști în ceea ce privește rezultatul analizei CNSC, deoarece firma „Flash Lightning” a fost singura care nu a fost declarată neconformă de Consiliu, la ultima licitație organizată.

În cazul în care CNSC va respinge contestațiile depuse, firma bucureșteană va prelua administrarea serviciului de iluminat public din Alba Iulia. „Flash Lightning Services” este societatea care, de 5 ani, realizează modernizarea rețelelor de iluminat public în Brașov. Pentru lucrările din Alba Iulia, aceasta a anunțat deja că va lucra în subantrepriză cu firma din Oarda de Jos, „Albaco Exim” SRL.

În prezent, în Alba Iulia, 125 de străzi nu beneficiază de iluminat public.

Locuitorii semnalează probleme pe numeroase artere din oraș, iar foarte multe dintre acestea  tranzitează zone centrale sau istorice din municipiu: parcul din fața Bisericii Sf. Ecaterina din Cetate, Bulevardul Transilvaniei și Revoluției, străzile din zona Schit, strada Francisc, Oituz, strada Gemina, iar exemplele pot continua.

Oamenii constată deficiențe la sistemul de iluminat chiar și în zone recent reabilitate din Cetate, unde amplasarea unor stâlpi sau felinare pare să fi fost ultima prioritate a constructorilor:  „Aş dori să ştiu de ce este atât de întuneric pe latura nordică a Cetăţii. Deşi este un punct important de acces în Cetate, nu există nici un stâlp de iluminat, de la intrarea în Caroline până la terenurile de tenis.  Am avut de înfruntat întunericul, până aproape de Pub 13. Este păcat ca aţi uitat de partea asta a Cetăţii, de acea poartă frumoasă la care nu aţi pus nici măcar un reflector… cât ar mai fi costat 10 stâlpi şi 2 reflectoare? Şi, vă rog, nu îmi spuneţi că asta face parte dintr-un proiect nefinalizat încă, pentru că nu va cred, e atât de simplu să rezolvaţi problema asta, doar să vreţi!”.

Iluminatul stradal în Alba Iulia, un „călcâi al lui Ahile” pentru administrația locală

La întrebările albaiulienilo,r răspunsul este aproape de fiecare dată același: „Cererile dumneavoastră au fost înaintate operatorului de iluminat public cu prioritate, urmând a fi rezolvate în zilele acestea”. Problema este că, în Alba Iulia nu există deocamdată un operator care să gestioneze cu prioritate iluminatul public. Așa cum spuneau chiar reprezentanții primăriei, până la concesionarea acestui serviciu prin licitație publică, implementarea programelor pentru extinderea rețelelor edilitare este blocată.

Administrația locală este prima care recunoaște că sistemul de iluminat al municipiului continuă să fie un „călcâi al lui Ahile” pentru municipalitate și o problemă pentru cetățeni. „În prezent, sistemul de iluminat public din Municipiul Alba Iulia este un ansamblu de instalaţii şi echipamente vechi şi noi (reabilitate şi/sau modernizate), caracterizat prin neomogenitate, diversitate şi neuniformitate, atât din punct de vedere constructiv, cât şi din punct de vedere funcţional. Există foarte multe zone cu risc care fie nu sunt iluminate corespunzător, fie se trece brusc de la o iluminare foarte intensă la zone de întuneric. Aceste discrepanţe au fost cauzate de necesitatea încadrării în situaţia de fapt, respectiv păstrarea reţelelor deţinute de S.C.Electrica şi implicit a sâlpilor pe poziţiile iniţiale, primăria neavând posibilitatea de a investi în aceste reţele.

Cu toate că au fost înlocuite aparatele de iluminat şi durata de viaţă a acestora nu a expirat, se constată o creştere a sesizărilor cu privire la funcţionarea defectuoasă sau nefuncţionarea acestora, punctual sau pe lungimea unor străzi întregi. Cauzele constatate sunt legate de vechimea cablurilor de alimentare (unele cu vechime de peste 40 de ani), lungimea tronsoanelor de străzi alimentate din PT-uri, avarierea accidentală a cablurilor subterane de alimentare, neefectuarea lucrărilor periodice de întreţinerea a corpurilor de iluminat. Astfel, la reţelele cu vechime foarte mare, s-a constatat o creştere a cheltuielilor de întreţinere, perioada de înlocuire a lămpilor scăzând la mai puţin de un an (perioada garantată de funcţionare) „, se arată într-un raport al primăriei.

Operatorul are 15 ani la dispoziție, pentru modernizarea rețelelor de iluminat în municipiu. Redevență de 10.000 de lei pe an

În contractul de atribuire a serviciului de iluminat public este specificat un nivel minim al redevenței de 10.000 de lei pe an, care se va indexa anual cu rata inflației.  Plata redevenţei se va face trimestrial, până la data de 20 a primei luni a trimestrului în curs, pentru trimestrul precedent. După finalizarea procedurilor de atribuire a contractului de iluminat public, noul operator va avea la dispoziție 15 ani pentru a aduce în secolul XX rețelele din Alba Iulia. Mai precis, vor trebui înlocuite corpurile de iluminat uzate, rețelele aeriene și subterane, vor trebui echipați stâlpii de iluminat existenți, extinse rețelele de iluminat în zonele deficitare dar și introduse gradual cele mai recente produse lumino-tehnice, precum lămpi solare, pentru a se crea o autonomie față de rețeaua de alimentare cu energie electrică existentă.

Tot acest proces de modernizare ar urma să facă lumină, cel puțin declarativ,  în zonele întunecate din Alba Iulia.

 

 

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

5 Comentarii

5 Comentarii

  1. simona

    miercuri, 05.09.2012 at 09:40

    cu aceeasi problema sa confrunta si iluminatul zonei turistice. din pricina lipsei iluminatului public si a marcajelor corespunzatoare am avut un accident care s- a soldat cu o fractura dubla, mana si picior. deasemenea mai cunosc un caz similar, un copil de aproximativ 11 ani care si- a fracturat piciorul drept si 3 coaste din acelasi motiv. in seara in care am avut eu evenimentul, intr- un interval de aproximativ 20 minute, cat am stat sa- mi revin astfel incat sa ma pot deplasa, inca o persoana a cazut intr- o maniera similara iar altele doua au scapat, pentru simplu motiv ca au iluminat calea de acces cu telefoanele mobile.
    drept pentru care „multumesc” calduros administratiei locale pentru cele 44 de zile de concediu medical si sechelele ramase…

  2. Pingback: „Iluminatul public, “călcâiul lui Ahile” al administrației din Alba Iulia. Află de ce în 2012 avem 125 de străzi în beznă” – titrează Alba24.ro | stiri rrAPL

  3. mda

    miercuri, 05.09.2012 at 11:42

    Operatorii astia de iluminat public mi se pare ca isi cam bat joc de noi. Nu se gandesc oare ca noi bajbaim ca in varf de munte pe multe strazi din oras, chiar si centrale?? Dau inainte cu contestatiile!! RUSINE!! Tampit mod de a atribui asemenea servicii.

  4. cristina anghel

    sâmbătă, 08.09.2012 at 21:41

    Daca tot suntem la capitoul „iluminat public” va marturisesc ca am ajuns la capatul rabdarilor cu iluminatul de pe latura de nord a Cetatii. Vad si in articol ca cineva a semnalat deja problema asta. La RYMA sunt stricate cele 4 lampioane din curti de 3 SAPTAMANI, in urma unei interventii a echipei ***** (pun stelute pentru ca nu stiu daca au comis-o cei de la Primarie, de la Elco sau de la Electrica, tot arunca pisica de la unul la altul) in panoul de curent. Astfel locul de joaca pentru copii este cufundat in bezna si terasele la fel, oamenii incep sa ne ocoleasca din cauza intunericului si a nesigurantei, implicit. Cele 3 institutii amintite mai sus se arata cu degetul una pe alta si nimeni nu repara defectiunea. Probabil ca sunt zone din municipiu cu probleme mai grave, dar acesta fiind un spatiu central, un obiectiv cautat si frecventat de multi albaiulieni, fiind singura intrare de pe nord in Cetate ar trebui sa fie totusi tratat cum se cuvine. Luminile din curtea RYMA mai „spargeau” cat de cat intunericul de pe latura nordica.Pe latura Sudica a Cetatii defectiunea ar fi fost reparata in 2 ore, dupa un telefon dat de cine trebuie. Deci, pana la urma, CINE ESTE RESPONSABIL DE INTRETINEREA RETELEI DE ILUMINAT PUBLIC ? sa stim si noi cui sa ne adresam?!

    • cinic

      sâmbătă, 08.09.2012 at 22:55

      ceea ce ai patit este urmarea dorintei de distrugere a RYMA. Ryma nu este vazuta cu ochi buni de primarie (adica de un om de acolo…cel mai mare). Degeaba ai incercat sa te guduri de linga el, sa tai panglici si sa il ajuti indirect in campania electorala. Omul asta nu cunoaste cuvintul recunostinta sau bun simt.Daca are nevoie de cineva il foloseste, daca nu mai are nevoie il distruge.Acum nu mai are nevoie de tine…..

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax