Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Iluminatul public, „călcâiul lui Ahile” al administrației din Alba Iulia. Află de ce în 2012 avem 125 de străzi în beznă


Publicat

Tot mai mulți locuitori din Alba Iulia atrag atenția asupra iluminatului public din municipiu. Străzi cufundate în beznă, rețele deficitare sau becuri arse care întârzie să fie schimbate, toate acestea au fost probleme semnalate administrației locale, care, de fiecare dată, promite același lucru: situația va fi remediată după atribuirea contractului de iluminat stradal către un operator. 

Contestațiile au ținut în întuneric numele firmei care va face lumină

Procedura de atribuire s-a dovedit însă dificilă. Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) a declarat ca neconformă oferta societății Elba (declarată inițial câștigătoare), iar  decizia Consiliului a fost atacată în instanță de firma menţionată. Curtea de Apel Alba Iulia i-a respins însă plângerea.

În urma declarării  ca neconformă a ofertei depuse de „Elba”, câștigătoarea  licitației a devenit firma poziționată inițial pe locul doi, respectiv „Flash Lightning Services” București. Și  această decizie a fost însă atacată prin contestații la CNSC de către SC „Elba” și „Total Strada”, iar Consiliul va trebui să se pronunțe în următoarele 30 de zile. Chiar și așa, reprezentanții Primăriei sunt optimiști în ceea ce privește rezultatul analizei CNSC, deoarece firma „Flash Lightning” a fost singura care nu a fost declarată neconformă de Consiliu, la ultima licitație organizată.

În cazul în care CNSC va respinge contestațiile depuse, firma bucureșteană va prelua administrarea serviciului de iluminat public din Alba Iulia. „Flash Lightning Services” este societatea care, de 5 ani, realizează modernizarea rețelelor de iluminat public în Brașov. Pentru lucrările din Alba Iulia, aceasta a anunțat deja că va lucra în subantrepriză cu firma din Oarda de Jos, „Albaco Exim” SRL.

În prezent, în Alba Iulia, 125 de străzi nu beneficiază de iluminat public.

Locuitorii semnalează probleme pe numeroase artere din oraș, iar foarte multe dintre acestea  tranzitează zone centrale sau istorice din municipiu: parcul din fața Bisericii Sf. Ecaterina din Cetate, Bulevardul Transilvaniei și Revoluției, străzile din zona Schit, strada Francisc, Oituz, strada Gemina, iar exemplele pot continua.

Oamenii constată deficiențe la sistemul de iluminat chiar și în zone recent reabilitate din Cetate, unde amplasarea unor stâlpi sau felinare pare să fi fost ultima prioritate a constructorilor:  „Aş dori să ştiu de ce este atât de întuneric pe latura nordică a Cetăţii. Deşi este un punct important de acces în Cetate, nu există nici un stâlp de iluminat, de la intrarea în Caroline până la terenurile de tenis.  Am avut de înfruntat întunericul, până aproape de Pub 13. Este păcat ca aţi uitat de partea asta a Cetăţii, de acea poartă frumoasă la care nu aţi pus nici măcar un reflector… cât ar mai fi costat 10 stâlpi şi 2 reflectoare? Şi, vă rog, nu îmi spuneţi că asta face parte dintr-un proiect nefinalizat încă, pentru că nu va cred, e atât de simplu să rezolvaţi problema asta, doar să vreţi!”.

Iluminatul stradal în Alba Iulia, un „călcâi al lui Ahile” pentru administrația locală

La întrebările albaiulienilo,r răspunsul este aproape de fiecare dată același: „Cererile dumneavoastră au fost înaintate operatorului de iluminat public cu prioritate, urmând a fi rezolvate în zilele acestea”. Problema este că, în Alba Iulia nu există deocamdată un operator care să gestioneze cu prioritate iluminatul public. Așa cum spuneau chiar reprezentanții primăriei, până la concesionarea acestui serviciu prin licitație publică, implementarea programelor pentru extinderea rețelelor edilitare este blocată.

Administrația locală este prima care recunoaște că sistemul de iluminat al municipiului continuă să fie un „călcâi al lui Ahile” pentru municipalitate și o problemă pentru cetățeni. „În prezent, sistemul de iluminat public din Municipiul Alba Iulia este un ansamblu de instalaţii şi echipamente vechi şi noi (reabilitate şi/sau modernizate), caracterizat prin neomogenitate, diversitate şi neuniformitate, atât din punct de vedere constructiv, cât şi din punct de vedere funcţional. Există foarte multe zone cu risc care fie nu sunt iluminate corespunzător, fie se trece brusc de la o iluminare foarte intensă la zone de întuneric. Aceste discrepanţe au fost cauzate de necesitatea încadrării în situaţia de fapt, respectiv păstrarea reţelelor deţinute de S.C.Electrica şi implicit a sâlpilor pe poziţiile iniţiale, primăria neavând posibilitatea de a investi în aceste reţele.

Cu toate că au fost înlocuite aparatele de iluminat şi durata de viaţă a acestora nu a expirat, se constată o creştere a sesizărilor cu privire la funcţionarea defectuoasă sau nefuncţionarea acestora, punctual sau pe lungimea unor străzi întregi. Cauzele constatate sunt legate de vechimea cablurilor de alimentare (unele cu vechime de peste 40 de ani), lungimea tronsoanelor de străzi alimentate din PT-uri, avarierea accidentală a cablurilor subterane de alimentare, neefectuarea lucrărilor periodice de întreţinerea a corpurilor de iluminat. Astfel, la reţelele cu vechime foarte mare, s-a constatat o creştere a cheltuielilor de întreţinere, perioada de înlocuire a lămpilor scăzând la mai puţin de un an (perioada garantată de funcţionare) „, se arată într-un raport al primăriei.

Operatorul are 15 ani la dispoziție, pentru modernizarea rețelelor de iluminat în municipiu. Redevență de 10.000 de lei pe an

În contractul de atribuire a serviciului de iluminat public este specificat un nivel minim al redevenței de 10.000 de lei pe an, care se va indexa anual cu rata inflației.  Plata redevenţei se va face trimestrial, până la data de 20 a primei luni a trimestrului în curs, pentru trimestrul precedent. După finalizarea procedurilor de atribuire a contractului de iluminat public, noul operator va avea la dispoziție 15 ani pentru a aduce în secolul XX rețelele din Alba Iulia. Mai precis, vor trebui înlocuite corpurile de iluminat uzate, rețelele aeriene și subterane, vor trebui echipați stâlpii de iluminat existenți, extinse rețelele de iluminat în zonele deficitare dar și introduse gradual cele mai recente produse lumino-tehnice, precum lămpi solare, pentru a se crea o autonomie față de rețeaua de alimentare cu energie electrică existentă.

Tot acest proces de modernizare ar urma să facă lumină, cel puțin declarativ,  în zonele întunecate din Alba Iulia.

 

 

 

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

5 Comentarii

5 Comentarii

 1. simona

  miercuri, 05.09.2012 at 09:40

  cu aceeasi problema sa confrunta si iluminatul zonei turistice. din pricina lipsei iluminatului public si a marcajelor corespunzatoare am avut un accident care s- a soldat cu o fractura dubla, mana si picior. deasemenea mai cunosc un caz similar, un copil de aproximativ 11 ani care si- a fracturat piciorul drept si 3 coaste din acelasi motiv. in seara in care am avut eu evenimentul, intr- un interval de aproximativ 20 minute, cat am stat sa- mi revin astfel incat sa ma pot deplasa, inca o persoana a cazut intr- o maniera similara iar altele doua au scapat, pentru simplu motiv ca au iluminat calea de acces cu telefoanele mobile.
  drept pentru care „multumesc” calduros administratiei locale pentru cele 44 de zile de concediu medical si sechelele ramase…

 2. Pingback: „Iluminatul public, “călcâiul lui Ahile” al administrației din Alba Iulia. Află de ce în 2012 avem 125 de străzi în beznă” – titrează Alba24.ro | stiri rrAPL

 3. mda

  miercuri, 05.09.2012 at 11:42

  Operatorii astia de iluminat public mi se pare ca isi cam bat joc de noi. Nu se gandesc oare ca noi bajbaim ca in varf de munte pe multe strazi din oras, chiar si centrale?? Dau inainte cu contestatiile!! RUSINE!! Tampit mod de a atribui asemenea servicii.

 4. cristina anghel

  sâmbătă, 08.09.2012 at 21:41

  Daca tot suntem la capitoul „iluminat public” va marturisesc ca am ajuns la capatul rabdarilor cu iluminatul de pe latura de nord a Cetatii. Vad si in articol ca cineva a semnalat deja problema asta. La RYMA sunt stricate cele 4 lampioane din curti de 3 SAPTAMANI, in urma unei interventii a echipei ***** (pun stelute pentru ca nu stiu daca au comis-o cei de la Primarie, de la Elco sau de la Electrica, tot arunca pisica de la unul la altul) in panoul de curent. Astfel locul de joaca pentru copii este cufundat in bezna si terasele la fel, oamenii incep sa ne ocoleasca din cauza intunericului si a nesigurantei, implicit. Cele 3 institutii amintite mai sus se arata cu degetul una pe alta si nimeni nu repara defectiunea. Probabil ca sunt zone din municipiu cu probleme mai grave, dar acesta fiind un spatiu central, un obiectiv cautat si frecventat de multi albaiulieni, fiind singura intrare de pe nord in Cetate ar trebui sa fie totusi tratat cum se cuvine. Luminile din curtea RYMA mai „spargeau” cat de cat intunericul de pe latura nordica.Pe latura Sudica a Cetatii defectiunea ar fi fost reparata in 2 ore, dupa un telefon dat de cine trebuie. Deci, pana la urma, CINE ESTE RESPONSABIL DE INTRETINEREA RETELEI DE ILUMINAT PUBLIC ? sa stim si noi cui sa ne adresam?!

  • cinic

   sâmbătă, 08.09.2012 at 22:55

   ceea ce ai patit este urmarea dorintei de distrugere a RYMA. Ryma nu este vazuta cu ochi buni de primarie (adica de un om de acolo…cel mai mare). Degeaba ai incercat sa te guduri de linga el, sa tai panglici si sa il ajuti indirect in campania electorala. Omul asta nu cunoaste cuvintul recunostinta sau bun simt.Daca are nevoie de cineva il foloseste, daca nu mai are nevoie il distruge.Acum nu mai are nevoie de tine…..

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Jurnalistă ProTV, agresată la congresul PNL. Motreanu, Bode și Sighiartău ar fi văzut faza, dar au ignorat-o

Publicat

Iulia Gârbacea, reporter al Știrilor Pro TV, acuză într-o postare pe Facebook că un delegat la Congresul PNL i-a smuls telefonul și a bruscat-o în timp ce filma o îmbrânceală între delegați. 

Aceasta a postat și o filmare, pe contul ei de Facebook, care surprinde momentul în care mai mulți bărbați bruscau o femeie, pe care intenționau să o scoată cu forța de la congres.

Bărbații au reacționat când au văzut că jurnalista filma momentul.

Jurnalista spune că nu a deranjat-o atât că a fost bruscată cât faptul că liderii liberali Robert Sighiartău, Lucian Bode și Dan Motreanu au ignorat scena și nu au intervenit.

”Pentru ca suntem în era pitiponcilor, a oamenilor fără creier și valori, a bărbaților care lovesc femei pt ca pot, va prezint specimenul de PNL.

Este un domn din echipa câștigătoare deranjat teribil ca filmam intr-o zona in care își dorea sa nu fie ochi de jurnalist. M-a prins de mâna, mi-a luat telefonul, l-a dat de pământ și m-a făcut sa ma învârt pe călcâie. Nu asta m-a deranjat.

Nu e o surpriza pentru nimeni ca trăim printre astfel de oameni. M-a surprins însă ca Robert SIGHIARTĂU, sg la pnl și responsabil cu organizarea, a întors spatele și a plecat, la fel cum a făcut și ministrul de interne, Lucian Bode și europarlamentarul Dan Motreanu.

Un mare mulțumesc. Hai PSD în viitoarele alegeri!” este postarea acesteia.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Simptome asemănătoare: COVID, răceală, gripă sau o altă afecțiune? Perioada de circulație a unor viruși s-a schimbat

Publicat

Coronavirus, răceală gripă, coronavirus sau o altă afecțiune? Există mai multe boli cu simptomatică asemănătoare, ceea ce complică mult diagnosticarea lor de către medicii de familie, mai ales în cazul consultațiilor de la distanță.

Numeroşi copii ajung în această perioadă la camerele de gardă cu enterocolită sau cu virus sinciţial respirator.

În condițiile în care și copiii pot fi afectați de varianta Delta, multe simptome ale bolilor clasice, sunt comune cu cele date de Covid-19, potrivit Adevărul.ro.

În această perioadă, este foarte dificil să facem diferența între principalele 3 amenințări ale sezonului, toate la fel de contagioase: răceală, gripă și infecția cu noul coronavirus.

Cu toate acestea, există câteva diferențe esențiale, care îți arată ce tip de infecție poți avea.

Iată care sunt acestea:

Răceala, gripa și infecția cu noul coronavirus au simptome similare, de aceea devine uneori dificil să faci diferența între ele.

Dar diferențele există, important este ca tu să reușești să monitorizezi foarte bine evoluția simptomelor pentru a ști exact ce tip de afecțiune/ infecție ai contactat.

Iowemed.ro a publicat o serie de lămuriri legate de diferențele între aceste boli și mai ales în ceea ce privește simptomatologia.

Răceala

Răceala debutează treptat, la 1-3 zile de la contactul cu virusul.

Primele simptome pe care le poți resimți sunt acelea de oboseală, durere în gât și congestie nazală. Strănutul și tusea sunt și ele prezente, mai puțin febra, deloc caracteristică unei răceli.

De altfel, lipsa febrei este un prim simptom care poate face diferența în ceea ce privește diagnosticarea rapidă.

Foarte important de ținut minte este și faptul că mucusul nazal își schimbă culoarea de la transparent, alb până la verde.

Simptomele răcelii dispar la interval de 7 zile de la prima manifestare.

Răceala este la fel de contagioasă ca gripa, de aceea este foarte important ca dacă ai răcit, să rămâi acasă, pentru a evita infectarea colegilor de muncă sau a celorlalte persoane din jurul tău.

Gripa

Gripa este o afecțiune foarte contagioasă, produsă de două tipuri de virusuri: virusul gripal A și virusul gripal B.

Aceasta se manifestă preponderent în sezonul rece, când apar epidemii de gripă, datorită răspândirii comunitare exponențiale.

Gripa se instalează brusc ca simptome, aceasta fiind o diferență clară între gripă și răceală.

Apar dureri musculare, febră, frisoane, lăcrimarea ochilor, tuse seacă, durere în gât și congestie nazală. Uneori, aceste simptome vin însoțite și de vărsături.

În momentul în care apar primele simptome specifice gripei, pacientul trebuie să stea acasă și să contacteze medicul de familie, pentru a i se recomanda un tratament corespunzător.

Atâta vreme cât pacientul strănută și tușește, este recomandat să rămână acasă, izolat.

COVID-19 vs gripă, doar testul PCR face diferența

În contextul pandemiei COVID-19, infecția cu noul coronavirus poate fi ușor confundată cu gripa sezonieră.

Simptomele sunt incredibil de asemănătoare, diferența fiind faptul că gripa sezonieră este produsă de virusul gripal A sau virusul gripal B, iar COVID-19 este produsă de infecția cu SARS CoV-2.

Infecție respiratorie acută, infecția cu noul coronavirus are tot un debut brusc al simptomelor, evoluția fiind extrem de rapidă.

Tusea seacă, durerile în gât, febra și frisoanele sunt printre primele simptome manifestate, alături de diaree și vărsături, în unele cazuri.

Dificultatea la respirație apare brusc, odată cu eventualele dureri în piept.

De aceea, atunci când manifești simptome de gripă, există o singură soluție pentru a afla dacă afecțiunea de care suferi este gripă sezonieră sau COVID-19.

Aceasta este testarea specifică RT PCR.

Enterocolita la copii

„Acest lucru este dat de un grad de deshidratare destul de mare pe care aceşti copii îl experimentează în urma episoadelor de vărsături, de diaree pe care le au.

Uneori părintele încearcă acasă să-l reechilibreze, copilul tot continuă să verse, să prezinte scaune, şi acest lucru îl face să se deshidrateze, să devină hipoglicemic şi de aici şi starea aceasta de apatie, de leşin, de somnolenţă.

Majoritatea cazurilor spuneam că se manifestă prin vărsături. Părintele nu poate să le controleze acasă , imediat după vărsătură copilul cere apă, să se hidrateze cumva, ceea ce îi provoacă în continuare vărsături.

Ce se întâmplă? Mucoasa stomacului este inflamată, iritată, şi, odată ce tu tot continui să îi dai fie lichide, fie alimente, provoci în continuare vărsături şi nu reuşeşti niciodată să stopezi aceste vărsături, ceea ce pe copil îl deshidratează şi mai tare, şi îl face mai apatic, mai somnolent, fără chef.

De aceea, mulţi dintre părinţi vin la camerele de gardă, aici se fac diferite tratamente pentru a stopa aceste vărsături, protecţie gastrică, medicamente împotriva vărsăturilor, şi, desigur, perfuzii de rehidratare.

După tratamentele care opresc vărsăturile şi după perfuzie, enterocolita nu dispare imediat.

Odată ce am calmat acest cerc vicios care întreţinea vărsăturile, atunci copilul, uşor, uşor, începe să-şi reia aportul oral, deşi propriu-zis enterocolita nu dispare imediat, ea mai persistă câteva zile.

Foarte important este ca aportul oral să fie reluat încet, în cantităţi mici şi dese, nu-i dăm să bea jumătate de litru de apă odată sau 200 de ml de apă odată” afirmă medicul Victor Daniel Miron, de la Institutul de Ocrotire a Mamei şi Copilului „Dr. Alfred Rusescu”,citat de Adevarul.ro.

COVID la copii

Mai ales la copil, COVID se poate manifesta inclusiv cu vărsături şi diaree.

Înainte să debuteze acest val 4 pandemic, adică acum o lună-două, într-adevăr nu prea luam în considerare Covidul.

În momentul de faţă, luăm în considerare şi Covidul şi ne bazăm cumva decizia de a testa sau nu copilul şi pe o anamneză riguroasă pe care trebuie să o facem cu părintele, vedem dacă în familie mai este cineva cu simptome la fel, pentru că, de exemplu, un copil mic ar fi putut să ia Covid după ce îl ia de la cineva din familie sau din grupul în care merge, fie la şcoală, fie la grădiniţă, şi atunci trebuie să facem o anamneză foarte riguroasă, să vedem dacă cineva în jurul lui prezintă semne similare.

Dacă face şi febră, atunci ar trebui să luăm în considerare şi covidul”, spune Dr. Daniel Miron.

Copii de sub un an cu nevoie de oxigen la camerele de gardă.

Virusul sinciţial respirator îmbolnăveşte mulţi copii, deşi acesta nu trebuia să circule în această perioadă.

Cu cât copilul este mai mic, cu atât riscul de a necesita oxigen este mai mare.

Sursă foto: Pixabay

Citeste mai mult
Publicitate

ABRUD

DUMINICĂ 26 septembrie: ”Cu bicicleta în Țara Moților”. De la Abrud la Arieșeni, cu Lucian Mândruță și pasionații de ciclism

Publicat

Primăria din Abrud anunță că duminică, 26 septembrie, de la 09.30, are loc evenimentul „Cu bicicleta în Țara Moților” cu plecare din fața instituției.

Participă și Lucian Mîndruță, alături de pasionații de aventură pe 2 roți.

”Cosmin Pleșsa mi-a arătat azi beciul în care Horea, si Cloșca au fost ținuți înainte de drumul spre judecata, la Alba. Sunt în Abrud – mâine avem tura de aici spre Câmpeni și mai sus, după Albac…

Dar inainte de asta va recomand o vizita la expozitia din Biblioteca Abrudului – unde Daniel Bobar, Cosmin si Cristi Albu (chiar primarul) au adus și arta și au făcut si un spatiu pentru activitati cu copiii.

Au pus pasiune aici, si respect pentru istoria locului. Și da, se bucură de oaspeți.

Chiar da, Abrudul merită o dupa amiază din vacanțele voastre viitoare…” a scris pe contul său de Facebook, Lucian Mândruță.

Informații utile pentru participanți

Organizatorii au postat și ei pe pagina evenimentului o serie de informații utile pentru cei care vor să participe la tura cu bicicleta.

„Tura de amatori avansați, cu sprijinul autorităților locale din Abrud. Pe cont propriu, dar în același timp asistată de gazdele noastre. Participarea e libera.

Primăria pune la bataie un microbuz cu platforma pentru cei care obosesc, Crucea Roșie Alba ne asigură primul ajutor la nevoie, iar Poliția Abrud ne ține la distanță de riscurile rutiere. Pentru toate mulțumim anticipat.

Mergem până la Arieșeni și ne întoarcem pe același drum, cu urcări care totalizează cam 1.000 de metri.

Lungimea totală a traseului e 106 kilometri.

Traseul, similar cu cel utilizat în iulie, într-un context asemănător, poate fi vizionat AICI.

Nu e un drum ușor, așa că dacă anul ăsta nu aveți măcar 1000 de km făcuti și 5000 de metri (adunat) urcați, nu îl recomand – cu mențiunea ca îl puteți face doar parțial și vă veți întoarce când simțiți că devine prea greu.

Ritmul e însă lejer: 20 km/h pe plat, 10 pe urcări și limitare la 35 pe coborâri.

Fiecare e responsabil pentru siguranța lui, ca și pentru transportul până la locul de start dimineața, precum și pentru întoarcerea acasă din Abrud, seara.

Ne vedem la 9:30, duminică 26 septembrie, în fata Primăriei Abrud!” au anunțat organizatorii evenimentului.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Norica Câmpean, polițista din Alba cu 3 participări la Jocurile Olimpice. A fost colega de antrenamente a Gabrielei Szabo

Publicat

De la încălțările și echipamentul sportiv și până la uniforma de polițist a fost un singur pas pentru Norica Câmpean, atleta din Alba care a participat la trei ediții ale Jocurilor Olimpice. 

Sâmbătă, 25 septembrie, Norica a fost prezentă alături de fosta sa colegă de antrenamente, multipla campioană a României, Gabriela Szabo, la inaugurarea pistei de atletism de pe stadionul Cetate din Alba Iulia. 

Am stat de vorbă cu Norica Câmpean (Unchiaș după căsătorie) pentru a afla cum a trecut de la sportul de performanță, pe care l-a practicat timp de aproape 18 ani, la uniforma de polițist.

Norica Câmpean a reprezentat cu mândrie CS Unirea Alba Iulia și România

Acum, atleta din Alba este agent de poliție în cadrul biroului rutier al Poliției Municipiului Alba Iulia.

În cei 18 ani de sport de performanță, Norica a participat la trei ediții ale Jocurilor Olimpice: la Atlanta 1996, la Sydney în anul 2000 unde s-a clasat pe locul șase la proba de 20 de kilometri marș și la Atena în anul 2004.

Alături de Gabriela Szabo a fost colegă de antrenamente și cantonamente naționale timp de aproape 10 ani.

Trecerea de la atlet de performanță la om al legii

Trecerea de la sportul de performanță la profesia de polițist a fost una firească pentru atleta din Alba.

”Pentru oricine vine o perioadă când trebuie să lăsăm pantofii de sport deoparte și să ne vedem ce cealaltă parte a vieții, să avem o altă profesie și eu am ales-o pe aceasta”, a declarat pentru Alba24.ro Norica Câmpean.

”Am rămas o iubitoare a sportului, îmi place să fiu alături de copii la competițiile sportive.

Eu personal mai alerg când timpul îmi permite, din păcate mai puțin, dar mă străduiesc.

Trebuie să susținem și să promovăm sportul deoarece avem nevoie de așa ceva”, a mai precizat aceasta.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate