Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Iluminatul public, „călcâiul lui Ahile” al administrației din Alba Iulia. Află de ce în 2012 avem 125 de străzi în beznă


Publicat

Tot mai mulți locuitori din Alba Iulia atrag atenția asupra iluminatului public din municipiu. Străzi cufundate în beznă, rețele deficitare sau becuri arse care întârzie să fie schimbate, toate acestea au fost probleme semnalate administrației locale, care, de fiecare dată, promite același lucru: situația va fi remediată după atribuirea contractului de iluminat stradal către un operator. 

Contestațiile au ținut în întuneric numele firmei care va face lumină

Procedura de atribuire s-a dovedit însă dificilă. Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) a declarat ca neconformă oferta societății Elba (declarată inițial câștigătoare), iar  decizia Consiliului a fost atacată în instanță de firma menţionată. Curtea de Apel Alba Iulia i-a respins însă plângerea.

În urma declarării  ca neconformă a ofertei depuse de „Elba”, câștigătoarea  licitației a devenit firma poziționată inițial pe locul doi, respectiv „Flash Lightning Services” București. Și  această decizie a fost însă atacată prin contestații la CNSC de către SC „Elba” și „Total Strada”, iar Consiliul va trebui să se pronunțe în următoarele 30 de zile. Chiar și așa, reprezentanții Primăriei sunt optimiști în ceea ce privește rezultatul analizei CNSC, deoarece firma „Flash Lightning” a fost singura care nu a fost declarată neconformă de Consiliu, la ultima licitație organizată.

În cazul în care CNSC va respinge contestațiile depuse, firma bucureșteană va prelua administrarea serviciului de iluminat public din Alba Iulia. „Flash Lightning Services” este societatea care, de 5 ani, realizează modernizarea rețelelor de iluminat public în Brașov. Pentru lucrările din Alba Iulia, aceasta a anunțat deja că va lucra în subantrepriză cu firma din Oarda de Jos, „Albaco Exim” SRL.

În prezent, în Alba Iulia, 125 de străzi nu beneficiază de iluminat public.

Locuitorii semnalează probleme pe numeroase artere din oraș, iar foarte multe dintre acestea  tranzitează zone centrale sau istorice din municipiu: parcul din fața Bisericii Sf. Ecaterina din Cetate, Bulevardul Transilvaniei și Revoluției, străzile din zona Schit, strada Francisc, Oituz, strada Gemina, iar exemplele pot continua.

Oamenii constată deficiențe la sistemul de iluminat chiar și în zone recent reabilitate din Cetate, unde amplasarea unor stâlpi sau felinare pare să fi fost ultima prioritate a constructorilor:  „Aş dori să ştiu de ce este atât de întuneric pe latura nordică a Cetăţii. Deşi este un punct important de acces în Cetate, nu există nici un stâlp de iluminat, de la intrarea în Caroline până la terenurile de tenis.  Am avut de înfruntat întunericul, până aproape de Pub 13. Este păcat ca aţi uitat de partea asta a Cetăţii, de acea poartă frumoasă la care nu aţi pus nici măcar un reflector… cât ar mai fi costat 10 stâlpi şi 2 reflectoare? Şi, vă rog, nu îmi spuneţi că asta face parte dintr-un proiect nefinalizat încă, pentru că nu va cred, e atât de simplu să rezolvaţi problema asta, doar să vreţi!”.

Iluminatul stradal în Alba Iulia, un „călcâi al lui Ahile” pentru administrația locală

La întrebările albaiulienilo,r răspunsul este aproape de fiecare dată același: „Cererile dumneavoastră au fost înaintate operatorului de iluminat public cu prioritate, urmând a fi rezolvate în zilele acestea”. Problema este că, în Alba Iulia nu există deocamdată un operator care să gestioneze cu prioritate iluminatul public. Așa cum spuneau chiar reprezentanții primăriei, până la concesionarea acestui serviciu prin licitație publică, implementarea programelor pentru extinderea rețelelor edilitare este blocată.

Administrația locală este prima care recunoaște că sistemul de iluminat al municipiului continuă să fie un „călcâi al lui Ahile” pentru municipalitate și o problemă pentru cetățeni. „În prezent, sistemul de iluminat public din Municipiul Alba Iulia este un ansamblu de instalaţii şi echipamente vechi şi noi (reabilitate şi/sau modernizate), caracterizat prin neomogenitate, diversitate şi neuniformitate, atât din punct de vedere constructiv, cât şi din punct de vedere funcţional. Există foarte multe zone cu risc care fie nu sunt iluminate corespunzător, fie se trece brusc de la o iluminare foarte intensă la zone de întuneric. Aceste discrepanţe au fost cauzate de necesitatea încadrării în situaţia de fapt, respectiv păstrarea reţelelor deţinute de S.C.Electrica şi implicit a sâlpilor pe poziţiile iniţiale, primăria neavând posibilitatea de a investi în aceste reţele.

Cu toate că au fost înlocuite aparatele de iluminat şi durata de viaţă a acestora nu a expirat, se constată o creştere a sesizărilor cu privire la funcţionarea defectuoasă sau nefuncţionarea acestora, punctual sau pe lungimea unor străzi întregi. Cauzele constatate sunt legate de vechimea cablurilor de alimentare (unele cu vechime de peste 40 de ani), lungimea tronsoanelor de străzi alimentate din PT-uri, avarierea accidentală a cablurilor subterane de alimentare, neefectuarea lucrărilor periodice de întreţinerea a corpurilor de iluminat. Astfel, la reţelele cu vechime foarte mare, s-a constatat o creştere a cheltuielilor de întreţinere, perioada de înlocuire a lămpilor scăzând la mai puţin de un an (perioada garantată de funcţionare) „, se arată într-un raport al primăriei.

Operatorul are 15 ani la dispoziție, pentru modernizarea rețelelor de iluminat în municipiu. Redevență de 10.000 de lei pe an

În contractul de atribuire a serviciului de iluminat public este specificat un nivel minim al redevenței de 10.000 de lei pe an, care se va indexa anual cu rata inflației.  Plata redevenţei se va face trimestrial, până la data de 20 a primei luni a trimestrului în curs, pentru trimestrul precedent. După finalizarea procedurilor de atribuire a contractului de iluminat public, noul operator va avea la dispoziție 15 ani pentru a aduce în secolul XX rețelele din Alba Iulia. Mai precis, vor trebui înlocuite corpurile de iluminat uzate, rețelele aeriene și subterane, vor trebui echipați stâlpii de iluminat existenți, extinse rețelele de iluminat în zonele deficitare dar și introduse gradual cele mai recente produse lumino-tehnice, precum lămpi solare, pentru a se crea o autonomie față de rețeaua de alimentare cu energie electrică existentă.

Tot acest proces de modernizare ar urma să facă lumină, cel puțin declarativ,  în zonele întunecate din Alba Iulia.

 

 

 

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

5 Comentarii

5 Comments

 1. simona

  miercuri, 05.09.2012 at 09:40

  cu aceeasi problema sa confrunta si iluminatul zonei turistice. din pricina lipsei iluminatului public si a marcajelor corespunzatoare am avut un accident care s- a soldat cu o fractura dubla, mana si picior. deasemenea mai cunosc un caz similar, un copil de aproximativ 11 ani care si- a fracturat piciorul drept si 3 coaste din acelasi motiv. in seara in care am avut eu evenimentul, intr- un interval de aproximativ 20 minute, cat am stat sa- mi revin astfel incat sa ma pot deplasa, inca o persoana a cazut intr- o maniera similara iar altele doua au scapat, pentru simplu motiv ca au iluminat calea de acces cu telefoanele mobile.
  drept pentru care „multumesc” calduros administratiei locale pentru cele 44 de zile de concediu medical si sechelele ramase…

 2. Pingback: „Iluminatul public, “călcâiul lui Ahile” al administrației din Alba Iulia. Află de ce în 2012 avem 125 de străzi în beznă” – titrează Alba24.ro | stiri rrAPL

 3. mda

  miercuri, 05.09.2012 at 11:42

  Operatorii astia de iluminat public mi se pare ca isi cam bat joc de noi. Nu se gandesc oare ca noi bajbaim ca in varf de munte pe multe strazi din oras, chiar si centrale?? Dau inainte cu contestatiile!! RUSINE!! Tampit mod de a atribui asemenea servicii.

 4. cristina anghel

  sâmbătă, 08.09.2012 at 21:41

  Daca tot suntem la capitoul „iluminat public” va marturisesc ca am ajuns la capatul rabdarilor cu iluminatul de pe latura de nord a Cetatii. Vad si in articol ca cineva a semnalat deja problema asta. La RYMA sunt stricate cele 4 lampioane din curti de 3 SAPTAMANI, in urma unei interventii a echipei ***** (pun stelute pentru ca nu stiu daca au comis-o cei de la Primarie, de la Elco sau de la Electrica, tot arunca pisica de la unul la altul) in panoul de curent. Astfel locul de joaca pentru copii este cufundat in bezna si terasele la fel, oamenii incep sa ne ocoleasca din cauza intunericului si a nesigurantei, implicit. Cele 3 institutii amintite mai sus se arata cu degetul una pe alta si nimeni nu repara defectiunea. Probabil ca sunt zone din municipiu cu probleme mai grave, dar acesta fiind un spatiu central, un obiectiv cautat si frecventat de multi albaiulieni, fiind singura intrare de pe nord in Cetate ar trebui sa fie totusi tratat cum se cuvine. Luminile din curtea RYMA mai „spargeau” cat de cat intunericul de pe latura nordica.Pe latura Sudica a Cetatii defectiunea ar fi fost reparata in 2 ore, dupa un telefon dat de cine trebuie. Deci, pana la urma, CINE ESTE RESPONSABIL DE INTRETINEREA RETELEI DE ILUMINAT PUBLIC ? sa stim si noi cui sa ne adresam?!

  • cinic

   sâmbătă, 08.09.2012 at 22:55

   ceea ce ai patit este urmarea dorintei de distrugere a RYMA. Ryma nu este vazuta cu ochi buni de primarie (adica de un om de acolo…cel mai mare). Degeaba ai incercat sa te guduri de linga el, sa tai panglici si sa il ajuti indirect in campania electorala. Omul asta nu cunoaste cuvintul recunostinta sau bun simt.Daca are nevoie de cineva il foloseste, daca nu mai are nevoie il distruge.Acum nu mai are nevoie de tine…..

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Restaurante și baruri din Hunedoara, închise din cauza numărului mare de cazuri de COVID. Restricții similare și în alte județe

Publicat

Din cauza numărului mare de cazuri de coronavirus, în mai multe județe din țară, au reapărut restricțiile în zona Horeca. Mai exact, În județul vecin, în 12 localități din Hunedoara nu se mai permite funcționarea restauranturilor și a barurilor.

De asemenea, la Bacău s-au luat măsuri similare în mai multe localități, precum și în județul Iași. Restricțiile vin în contextul în care în mai multe localități din județe s-a depășit rata de infectare de 1.5/1000 de locuitori în ultimele două săptămâni.

În județul Hunedoara s-a luat măsura ca 12 localități să-și închidă restaurantele și cafenelele, inclusiv la Petroșani.

„Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Hunedoara a decis, prin Hotarârea nr. 27 din 29.09.2020, să restricționeze și/sau să mențină restricțiile privind desfășurarea unor activități comerciale în localitățile unde incidența cumulată a cazurilor confirmate pozitiv cu virusul SARS-COV 2, în ultimele 14 zile, trece peste pragul de 1,5/1.000 locuitori.

Restricția intră în vigoare începând de astăzi, 29.09.2020, și se aplică pentru următoarele activități comerciale:
– activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, a restaurantelor și cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau a altor unități de cazare, a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc, în interiorul clădirilor.”

Lista localităților unde se aplică prevederile Hotărârii nr. 27 din 28 septembrie 2020 a CJSU Hunedoara: Petroșani, Băiești, Câmpu lui Neag, Dâncu Mic, Fintoag, Galați, Livadia, Mihăileni, Obârșa,Pricaz, Subcetate, Totești.

Și în județul Bacău s-au închis barurile și restaurantele în mai multe localități, iar alte evenimente se pot desfășura cu program limitat.

Restricițiile au intrat în vigoare și în județul Iași, în comunele Bârnova, Heleşteni, Holboca şi Horleşti, unde s-a dispus şi suspendarea activităţii operatorilor licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc, precum şi interzicerea desfăşurării spectacolelor, concertelor şi evenimentelor culturale. Intrarea în restaurante, cafenele şi sălile cu jocuri de noroc ar putea fi interzisă în municipiul Iaşi începând cu 5 octombrie, dacă rata infecţiilor cu noul coronavirus nu scade sub 1,5 la mia de locuitori.

sursă g4media.ro 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cine este Gabriel Pleșa, noul primar din Alba Iulia. De la o trupă de umor și afaceri cu telefoane, la politică și administrație

Publicat

Gabriel Pleșa, noul primar al municipiului Alba Iulia din partea USR PLUS, era până nu demult viceprimar în administrația locală condusă de Mircea Hava și un membru de bază al vechiului partid liberal. Acesta a ajuns primar candidând practic împotriva foștilor săi colegi. 

Dincolo de activitatea sa politică și din prestația sa din campania electorală, Gabriel Pleșa a fost întotdeauna un personaj discret, puține detalii legate de viața sa privată apărând public.

Familia

Pleșa s-a născut în Alba Iulia și are doi copii: un băiat care este student și o fețită de 11 ani, elevă. Tatăl său, Ioan, a fost profesor de geografie-istorie și pentru multă vreme a lucrat la Arhivele Statului.

Pleșa l-a invocat cu lacrimi în ochi în seara alegerilor, dedicându-i victoria la Primăria Alba Iulia.

Citește: VIDEO: Emoție la sediul USR Alba, în noaptea alegerilor. Gabriel Pleșa a izbucnit în lacrimi: ”Îi dedic victoria tatălui meu”

Mama sa, Maria, a fost contabilă la Consiliul Popular Alba Iulia, devenit ulterior, după Revoluție, Administrația Financiară Alba Iulia.

”Întreaga mea copilărie s-a derulat în jurul Cetății Alba Carolina. Am mers la grădiniță în clădirea de lângă Traseul Celor Trei Fortificații – care acum aparține Palatului Copiilor, după care am urmat cursurile Școlii Generale nr. 2, din spatele Colegiului HCC.

Am intrat apoi la secția mate-fizică a Colegiului „Horea Cloșca și Crișan” și am promovat examenul de Bacalaureat în anul 1985” își amintește Pleșa, într-o postare publicată pe siteul său de campanie.

În campania electorală, Gabriel Pleșa a publicat o fotografie cu o vioară. Fotografia a contrariat o parte dintre cititorii ziarului Alba24, care au dorit să afle dacă într-adevăr, acesta știe să o folosească.

Pleșa a lămurit subiectul: nu doar că știe, dar a urcat și pe scenă. ”Actualul Centru de Cultură „Augustin Bena”, pe atunci Școala Populară de Arte, mi-a fost timp de un deceniu o a doua școală. Acolo am învățat să iubesc vioara și am luat primul contact cu scena și publicul” a transmis acesta.

A urmat Facultatea de Mecanică din Cluj Napoca – secția Tehnologia Construcțiilor de Mașini și a făcut armata la Lipova, la Școala de Subofițeri în Rezervă, arma infanterie.

În toamna lui 1986 s-a mutat la Cluj Napoca, la facultate. Acolo nu s-a ținut doar de școală, ci și de glume. A făcut parte din grupul de umor, muzică și dans, „Trupa BUM”, a Facultății de Mecanică, cu care a participat la peste 100 de spectacole în cadrul unor festivaluri studențești.

Afacerile

În timpul Revoluției, Gabriel Pleșa era în anul IV de facultate și apoi, după absolvire a făcut parte din prima generație fără post repartizat de stat.

”Am fost, practic, aruncat în acel haos al unei economii de piață incipiente, așa că m-am angajat la o firmă privată, unde lucra și Călin, fratele meu mai mare, pe un post care nici măcar nu cerea studii superioare.

A fost însă o bună lecție de viață, căci a trebuit să o iau de la zero în chiar momentul zero al noii noastre realități. Am descoperit că e ok să ai idei și că e chiar bine să ai inițiativă” își amintește Pleșa.

Așa a decis, împreună cu fratele său, să își facă propria firmă, Matex SRL.

”Era anul 1993 și nu existau încă firme care să ofere servicii de televiziune prin cablu, așa că piața instalațiilor de recepție satelit, acele antene parabolice, era în plină dezvoltare.

De acolo, de la acele antene parabolice am început și, un an mai târziu, în 1994, am deschis Viva SRL, firmă care se ocupă azi cu comerțul materialelor de construcții.

Ulterior, pentru că piața construcțiilor începea să se dezvolte din ce în ce mai mult, am transformat Matex SRL și am trecut de la parabolice la confecții metalice, domeniu în care firma activează și azi” spune Gabriel Pleșa.

Prin Viva SRL, cei doi frați au mai dezvoltat o afacere în domeniul comunicațiilor, între 1996 și 2002 având un parteneriat cu Dialog (actualul Orange). Unii albaiulieni își mai aduc poate aminte de magazinele VIVA, care vindeau telefoane și accesorii.

”Am decis, împreună cu fratele meu, să renunțăm la afacerea cu telefoanele pentru a ne concentra pe piața materialelor de construcții și chiar a construcțiilor civile, un domeniu care în anii 2000 era într-un veritabil boom.

Ambele firme funcționează și sunt în continuare o afacere de familie profitabilă, de activitatea căreia se ocupă în prezent fratele meu, Călin Pleșa” – Gabriel Pleșa.

În politică a intrat acum mulți ani. A fost implicat în multe acțiuni. Printre altele, a fost singurul lider politic din Alba Iulia care a ieșit discret în stradă în timpul manifestațiilor împotriva Ordonanței 13, unde a strigat alături de mii de oameni: ”PSD, ciuma roșie”, un partid cu care acum va trebui să negocieze în mod direct o eventuală colaborare în consiliul local.

La primărie a fost propulsat după fuzionarea PDL cu PNL. Era atunci președinte al organizației municipale a ”vechiului” PNL și în acest context, liderii PDL l-au cooptat la conducerea noii formațiuni politice și implicit în administrație.

Acolo a ajuns în competiție directă cu Voicu Paul. În calitate de viceprimar, Pleșa nu s-a remarcat în mod deosebit prin proiecte importante. De altfel, nici nu i s-au dat prea multe atribuții.

Cum a ajuns să candideze la funcția de primar

După ce fostul primar, Mircea Hava, a devenit europarlamentar, în interiorul organizației județene a apărut o problemă: cine îi va lua locul acestuia și pe cine va susține partidul. Cei doi viceprimari liberali, Voicu Paul și Gabriel Pleșa, au anunțat fiecare că își doresc să candideze.

Dintre aceștia, Mircea Hava l-a preferat pe Voicu Paul, pe care de altfel l-a susținut pentru preluarea atribuțiilor de primar până la alegeri.

Paul a fost considerat de-a lungul timpului, mâna dreaptă a lui Hava și amândoi au o istorie lungă în PDL.

De altfel, Hava i-a spus și președintelui Iohannis că îl preferă pe Voicu Paul, cu prilejul unui eveniment desfășurat anul trecut la Alba Iulia.

i

Discuție cu președintele, despre ”urmașul” lui Hava

Discuția a fost auzită de jurnaliștii care erau în apropiere.

Citește și: Klaus Iohannis către Mircea Hava: ”Dacă pleci la Bruxelles, cine rămâne interimar?” Răspunsul primarului din Alba Iulia

Pe de altă parte, Pleșa provine din ”vechiul” PNL și după fuziune a pierdut rând pe rând în interiorul partidului, în fața lui Paul: întâi funcția de președinte al organizației din Alba Iulia (la care a fost convins să renunțe chiar în ziua alegerilor) și apoi preluarea atribuțiilor de primar de la Hava.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Mărul discordiei în PNL Alba după eșecul lui Voicu Paul: Numărul de voturi obținut de PNL în Alba Iulia, la Consiliul Județean

Publicat

h

Rezultatele alegerilor locale de la Alba Iulia provoacă adevărate dezbateri și analize în interiorul PNL. Lovitura primită de liberalii lui Mircea Hava la Primăria Alba Iulia a început să provoace serioase dispute interne.

”Mărul discordiei” în PNL sunt rezultatele obținute la Alba Iulia pentru Consiliul Județean, iar reproșurile îl vizează în special pe președintele CJ, Ion Dumitrel care ”nu ar fi tras” să îi aducă numărul de voturi care să îl facă primar pe Voicu Paul, protejatul lui Mircea Hava.

Pană se vor ridica din drum, se vor scutura de praf și vor merge mai departe liderii organizației își vor arunca reciproc vorbe grele și reproșuri, mai pe față, dar mai ales pe la spate.

Cifrele care stârnesc supărarea sunt voturile acordate de albaiulieni pentru Consiliul Județean Alba care sunt net superioare celor acordate lui Paul Voicu. Astfel, Președintele Consiliului Județean Ion Dumitrel a obținut la Alba Iulia 10.233 de voturi, în timp ce Voicu Paul a obținut doar 7428 de voturi.

Peste 1500 de voturi diferență la Alba Iulia, între lista PNL de la CJ și Paul Voicu

Mai mult, pentru lista de consilierii județeni PNL care conținea nume sub notorietatea candidatului la Primăria Alba Iulia, s-au acordat 9138 de voturi din Alba Iulia, în timp ce Voicu Paul a reușit să obținut 7428 de voturi. Efectul ”locomotivei” s-a văzut și la Consiliul Local unde s-au obținut 7383 de voturi, cu 1755 de voturi mai putine decât cele obținute la Consiliul Județean pentru același număr de votanți din Alba Iulia.

Rezultatele arată ca o parte din votanții PNL au migrat spre fostul liberal Gabriel Pleșa. De altfel, înainte de alegeri mulți membri PNL și-au îndemnat rudele și prietenii să îl voteze pe Pleșa și nu pe colegul lor de partid Voicu Paul.

Circa 1700 de voturi din Alba Iulia care s-au dus către liberali la Consiliul Județean, și-au schimbat direcția la votul pentru Primar spre Gabriel Pleșa.

Conducerea PNL a simțit, se pare, că o parte din electoratul lor va migra spre candidatul USR PLUS în ziua votului. Astfel se explică și declarațiile din ultimele zile de campanie și chiar din ziua votului în care în care îl făceau trădător pe Pleșa și prin care încercau să arate cât de ”mizerabile” sunt actele de trădare.

N-au reușit însă să-și convingă membrii și simpatizanții că votul acordat fostului liberal Gabriel Pleșa este un act de trădare, iar Voicu Paul a pierdut peste 1700 de voturi.

Discordia din PNL este abia la început. Deja au apărut primele voci în partid care spun, mai mult pe la colțuri, că Mircea Hava ar trebui să facă un pas în spate pentru că și-a impus candidat care a pierdut orașul pe care l-au condus timp de 25 de ani.

De cealaltă parte, Dumitrel este acuzat mult mai deschis de cei din tabăra lui Hava că nu s-a implicat suficient, ca a folosit strategic ”efectul locomotivei” în campania lui Voicu Paul, pentru a-l aduce măcar la același nivel al voturilor obținute de lista de consilieri județeni.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO VIDEO: Noile modele Dacia, prezentate de constructor. Cum arată Dacia Sandero, Logan sau Stepway

Publicat

Noile modele de Dacia Sandero, Dacia Logan și Sandero Stepway au fost prezentate de constructorul auto. De asemenea, Dacia a mai anunțat mai multe informații despre fiecare model.

Construite pe o platformă nouă, cele trei modele oferă noi dotări, noi motorizări și o variantă nouă de transmisie.

Dacia Logan

Auotmobilul  are faruri și stopuri noi, a crescut în dimensiuni cu 3,6 centimetri, ajungând la 4,39 metri, dar a și scăzut în înălțime cu 1 centimetru (1.501 mm înălțime).

Spațiul disponibil la nivelul genunchilor pentru pasagerii din spate a crescut cu 42 mm și spătarele scaunelor din față oferă măsuțe rabatabile.

Capacitatea portbagajului a crescut cu 18 litri, ajungând la 528 de litri, iar pragul de încărcare a fost coborât cu aproape 2 centimetri. Garda la sol este de 135 mm. Lățimea modelului este de 1.848 mm.

Dacia Sandero 

Dacia Sandero vine cu faruri și stopuri noi, însă garda la sol de 133 milimetri a rămas neschimbată. Lungimea este de 4,08 metri și înălțimea de 1499 mm. Sandero Stepway are o gardă la sol de 174 mm, protecții laterale și o alură de crossover. Capacitatea portbagajului pentru modelul Sandero este de 328 de litri. Lățimea modelului este de 1.848 mm.

La interior, atât Logan, cât și Sandero au volan care poate fi acum reglat pe înălțime și pe adâncime, iar opțional poate fi achiziționată o cotieră individuală sau centrală.

Indiferent de nivelul de echipare, modelele dispun un suport pentru smartphone, ecran pentru calculatorul de bord și comenzi pe volan pentru pilotul automat și limitatorul de viteză, precum și senzor de lumină și aprindere automată a farurilor.

În funcție de piață și de versiune, sunt disponibile, fie în serie, fie opțional, un sistem nou de climatizare, scaune față încălzite (începând din aprilie 2021), card mâini libere cu deschidere de la distanță a portbagajului, frână de parcare electrică, cameră de marșarier, senzori acustici față și spate pentru asistența la parcare și senzor de ploaie cu acționarea automată a ștergătoarelor de parbriz.

Pentru prima oară la Dacia, o trapă de pavilion vitrată cu deschidere electrică va fi disponibilă în cursul anului 2021 pe Sandero și Sandero Stepway.

Noile Logan, Sandero și Sandero Stepway sunt echipate în serie cu șase airbag-uri. Sistemele de asistență la conducere disponibile includ frânare automată de urgență, senzor de unghi mor, asistență la parcare și asistență la plecarea din rampă.

Lista motorizărilor pentru noile modele Dacia Logan, Sandero și Sandero Stepway oferă două variante pe benzină și o variantă benzină/GPL:

– Sce65, un motor cu trei cilindri, capacitate de 1 litru, aspirat, cuplat la o cutie manuală cu 5 trepte

– TCe90, un motor cu trei cilindri, capacitate de 1 litru și turbocompresor, cuplat la o cutie manuală cu 6 trepte sa o cutie automată CVT

– TCe 100 ECO-G, un motor nou în gamă, cu 3 cilindri, capacitatea de 1 litru, echipat cu turbocompresor și cu alimentare mixtă benzină/GPL, cuplat cu o cutie manuală cu 6 trepte.

sursă digi24.ro

sursă foto: Dacia.ro (capturi ecran) Facebook – Dacia

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate