Eveniment
Impozit special pe mașini și locuințe de lux. Pragul de la care statul impozitează suplimentar bunurile imobile și mobile
Impozit special pe mașini și locuințe de lux. Românii care dețin clădiri rezidențiale și mașini scumpe vor fi nevoiți să plătească un impozit special.
Ministerul Finanțelor a pus marți, 19 septembrie, în dezbatere publică, proiectul de Lege privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung.
Citește și Cine nu plătește TVA majorat la locuințe, de la 1 ianuarie 2024. Condițiile care trebuie îndeplinite pentru a evita cota de 19%
Potrivit proiectului de lege, vor fi obligați la plata unui impozit special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare:
a) persoanele fizice care au în proprietate/proprietate comună clădiri rezidențiale situate în România, dacă valoarea impozabilă a clădirii depășește 2.500.000 lei;
b) persoanele fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/înregistrate în România a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 lei.
Impozitul se datorează pe o perioadă de 5 ani începând cu anul fiscal în care are loc predarea-primirea autoturismului sau pentru fracțiunea de ani rămasă până la împlinirea perioadei de 5 ani de la această dată pentru cele la care predarea-primirea autoturismului a avut loc anterior.
Impozit special pe mașini și locuințe de lux – cum se calculează
Impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare se calculează în funcție de încadrarea într-una dintre situațiile prevăzute, după cum urmează:
a) în cazul proprietăților reprezentând clădiri rezidențiale, prin aplicarea unei cote de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea impozabilă a clădirii comunicată de către organul fiscal local prin decizia de impunere și plafonul de 2.500.000 lei;
b) în cazul proprietăților reprezentând autoturisme, prin aplicarea unei cote de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea de achiziție și plafonul de 375.000 lei.
Impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare este datorat pentru întregul an fiscal.
Impozit special pe mașini și locuințe de lux – cum se va declara
Contribuabilii vor fi obligați să calculeze și să declare impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare, după cum urmează:
a) până la data de 30 aprilie inclusiv a anului fiscal curent, la organul fiscal central în a cărui rază de competență se află domiciliul contribuabilului, în cazul persoanelor fizice care au în proprietate/proprietate comună clădiri rezidențiale situate în România a căror valoare impozabilă depășește 2.500.000 lei;
b) până la data de 31 decembrie inclusiv a anului fiscal curent, la organul fiscal central în a cărui rază de competență se află domiciliul/sediul contribuabilului, în cazul persoanelor fizice și persoanelor juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/înregistrate în România a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 lei.
Impozit special pe mașini și locuințe de lux – cum se plătește
Impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare se plăteşte la bugetul de stat:
- până la data de 30 aprilie inclusiv a anului pentru care se datorează, de către contribuabilii care au în proprietate/proprietate comună clădiri rezidențiale situate în România a căror valoare impozabilă depășește 2.500.000 lei;
- până la data de 31 decembrie inclusiv a anului pentru care se datorează impozitul, de către contribuabilii care au în proprietate autoturisme înmatriculate/înregistrate în România a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 lei.
Impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare constituie venit al bugetului de stat și se administrează de către A.N.A.F., potrivit prevederilor Codului de procedură fiscală.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
pilu
marți, 19.09.2023 at 12:11
Cine stabileşte aceste impozite ? Îmbuibaţii de la guvernare, care după ce au voltilizat banii ţării îi pun în cârca truditorilor.