Eveniment
Impozitarea salariilor nu se va reduce de la 1 ianuarie 2024. Ce spune premierul Marcel Ciolacu despre taxarea capitalului
Premierul Marcel Ciolacu spune că nu se va reduce impozitarea pe muncă de la 1 ianuarie 2024. Acesta a sugerat că scăderea taxării muncii trebuie făcută alături de o creștere a taxării capitalului.
”Dacă nu găsim echilibru, vom crea crize sociale”, precizează Ciolacu.
Întrebat dacă, de la 1 ianuarie, ar urma să se aplice o reducere a impozitării pe muncă, premierul spune că nu se poate de la această dată.
„Nu se poate de la 1 ianuarie şi am anunţat acest lucru. Am zis că este primul lucru pe care îl avem în vedere, după ce vedem execuţiile până la sfârşitul anului şi execuţia, în primul rând, pe primul trimestru al anului 2024.
Vom veni, avem în vedere în coaliţie şi am discutat acest lucru în coaliţie, că impozitarea muncii, după cum bine ştiţi şi dumneavoastră, este cea mai mare.
Este în oglindă cu impozitarea capitalului. Ca să înţelegem, peste tot în lume se impozitează capitalul.
Noi avem cea mai mare impozitare pe muncă şi cea mai mică pe capital. Trebuie găsit echilibrul, pentru că dacă nu găsim echilibru, vom crea crize sociale.
Aşa se ajunge la crizele sociale, acumularea de o parte a marilor averi şi sărăcirea în partea cealaltă, şi discuţia interminabilă de ce mărim pensiile.
Pentru că sunt cele mai mici, pentru că acei oameni nu mai pot trăi cu o pensie de 1.500 lei şi acei oameni sunt bunicii şi părinţii noştri, sunt cei care au construit această ţară”, a declarat Marcel Ciolacu, miercuri, la Buzău (video, de la minutul 24.13).
Anunțul despre salariul minim
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, că doreşte ca de anul viitor să înceapă scăderea impozitării muncii pentru cei care au salariul minim pe economie, menţionând că această măsură va fi luată în funcţie de execuţia bugetară.
„Eu îmi doresc ca anul viitor, în funcţie şi de măsurile fiscale luate şi vedem şi combaterea evaziunii, să încercăm să începem să scădem impozitarea muncii pentru cei cu salariul minim pe economie. Asta este de fapt şi de drept marea provocare.
Vom vedea execuţia bugetară şi, în funcţie de asta, vom hotărî cum vom proceda. Eu cred că adevărata provocare anul viitor va fi această scădere a impozitării muncii”, a afirmat Ciolacu, la Parlament, potrivit Agerpres.
Marți, premierul a spus că Guvernul nu va creşte taxele şi impozitele în 2024 şi o decizie cu privire la salariul minim garantat în plată va fi luată în acord cu partenerii sociali.
„Pregătim bugetul pentru anul viitor, asupra căruia ne vom consulta cu partenerii sociali. Vreau să fie foarte clar: în 2024 nu creştem taxele şi impozitele şi nu vom introduce taxe noi care să-i împovăreze pe români şi mediul de afaceri.
Căutăm soluţii să reducem impozitarea muncii şi să continuăm măsurile de creştere a veniturilor bugetare prin combaterea evaziunii şi printr-o mai bună colectare, inclusiv îmbunătăţirea managementului la ANAF şi Vămi.
Facem la nivel guvernamental toate demersurile pentru a începe anul 2024 cu bugetul adoptat, pentru a avea predictibilitatea necesară mediului de afaceri”, a afirmat Marcel Ciolacu, potrivit Agerpres.
Consultările cu partenerii sociali, în cadrul Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, vor continua şi cu privire la nivelul salariului minim pe economie garantat în plată.
„Guvernul va lua o decizie privind salariul minim doar după ce va fi agreată cu partenerii sociali”, a subliniat şeful Executivului.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News