Actualitate
Impozitul pentru pensiile mai mici de 3000 de lei a fost eliminat. A intrat în vigoare noul prag de impozitare a pensiilor
Impozitul pentru pensiile mai mici de 3000 de lei a fost eliminat. De la 1 octombrie a intrat în vigoare noul prag de impozitare a pensiilor. Mai exact pragul a fost majorat de la 2000 de lei, la 3000 de lei.
Asta înseamnă că pensiile primite începând cu luna octombrie, care nu ating valoarea de 3.000 lei, vor fi scutite de impozitul pe venit de 10%.
De la 1 octombrie, impozitul va reprezenta 10% din diferenţa ce depăşeşte 3.000 de lei. De exemplu, pentru o pensie de 3.800 de lei, suma impozitată este diferența dintre 3800 și 3000 de lei adică 80 de lei. Impozitul pentru această pensie va fi 10% din 800 de lei adică 80 de lei.
Ce spune deputatul PNL de Alba, Florin Roman
Decizia a fost adoptată de Parlamentul României, fiind un demers al politicienilor din PNL. Deputatul PNL de Alba, Florin Roman a făcut o serie de precizări cu privire la noul prag de impozitare.
”Începând de astăzi, inițiativa PNL de eliminare a impozitului pentru pensiile sub 3.000 lei este în vigoare. Pensiile primite începând cu luna octombrie, care nu ating valoarea de 3.000 lei, vor fi scutite de impozitul pe venit de 10%, conform PNL care a inițiat modificarea legislației în acest sens, după ce Guvernul a trimis deciziile de recalculare a pensiilor.
Începând cu 1 octombrie, plafonul se majorează la 3.000 lei, de la 2.000, cât era până acum. Măsura a fost adoptată în procedură de urgență de Parlament, la propunerea PNL, care a depus spre dezbatere și adoptare acest proiect.
Regula se aplică și pensionarilor cu pensii mici din sistemul de ordine și siguranță publică. PNL nu a uitat de pensionarii militari cu pensii sub 3.000 lei.
Reamintim că, potrivit legii, la 1 ianuarie, pensiile vor fi indexate cu rata inflației, la care se adaugă 50% din creșterea medie a venitului brut”, a declarat Florin Roman.
Ce măsură se aplică în cazul pensiilor militare
Tot de la 1 octombrie, măsura se aplică și în cazul pensiilor militare, potrivit unei ordonanțe de urgență aprobate de Guvern. Este vorba despre beneficiarii pensiilor reglementate de Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat.
Pensiile militare de stat reprezintă o situație particulară pentru că începând cu 2016 sistemul de pensii militare nu mai face parte din sistemul public, fiind reglementat independent prin Legea nr. 223/2015.
Militarilor, polițiștilor și polițiștilor de penitenciare în activitate li se reține din soldă/salariul lunar o contribuție individuală la bugetul de stat.
Acest fapt face dificilă determinarea contribuției contributive a pensiilor militare, însă argumentează majorarea plafonului neimpozabil la același nivel cu celelalte pensii stabilite pe principiul contributivității.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News