Actualitate
Împrumuturi pentru beneficiarii APIA cu dobândă de 2,5% şi comision de maximum 1%. Condiţii de cost negociate cu băncile, de ministrul Agriculturii
Băncile vor acorda finanţare beneficiarilor de plăţi prin APIA, cu dobândă de 2,5% şi comision maxim de 1%, potrivit Ministerului Agriculturii.
Achim Irimescu, ministrul Agriculturii, împreună cu experţii APIA au avut, la sfârşitul săptămânii trecute, o întâlnire cu mediul bancar, reprezentanţi ai Fondului de Garantare a Creditului Rural (FGCR) şi ai Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM).
În deschiderea şedinţei, ministrul a solicitat reprezentanţilor băncilor să se asigure că plăţile pentru agricultori, odată ajunse în conturile Trezoreriei şi de acolo în cele ale băncilor, să fie transferate cât mai repede în conturile beneficiarilor, întrucât a avut sesizări din partea acestora că s-ar fi produs întârzieri chiar şi de o săptămână, informează ministerul, pe Facebook.
Unul dintre punctele de discuţie de pe ordinea de zi l-a constituit proiectul de Ordin privind aprobarea condițiilor în care se vor încheia Convențiile dintre instituțiile financiare bancare și nebancare și Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, în vederea finanțării de către acestea a activităților curente ale beneficiarilor plăților derulate prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. În acest sens, ministrul a reușit diminuarea condițiilor de cost faţă de anul 2015, reușind să reducă dobânda la 2,5 %, iar comisionul aplicat de către bănci să fie de maxim 1%.
Totodată, întâlnirea de lucru a avut ca scop clarificarea implicaţiilor noilor prevederi legislative asupra Convenţiilor încheiate în vederea finanțării capitalului de lucru pentru beneficiarii măsurii 215 – plăți privind bunăstarea animalelor, în urma publicării Ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 826 din 9 iunie 2016 pentru aprobarea modelului cererilor de plată, precum şi a modelului formularelor de accesare a clauzei de revizuire a angajamentelor încheiate în cadrul măsurii 215 – Plăţi în favoarea bunăstării animalelor – pachetul a) porcine şi pachetul b) păsări.
De asemenea, în cadrul întâlnirii a fost discutată şi posibilitatea amendării prin acte adiționale a Convențiilor privind finanțarea capitalului de lucru pentru desfășurarea activităților curente de către beneficiarii schemelor de plăți directe în sectorul vegetal și Ajutoarelor Naționale Tranzitorii în sectorul Zootehnic la speciile bovine și ovine/caprine 2015.
sursa foto: Facebook
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News