Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

În 27 octombrie încep examenele pentru funcţiile de preşedinţi de instanţe şi prim procurori din Alba. Vezi cei zece candidaţi înscrişi la concurs


Publicat

Consiliul Superior al Magistraturii organizează, prin Institutul Naţional al Magistraturii, concursul pentru numirea în funcţii de conducere la judecătorii, tribunale şi curţi de apel, precum şi la parchetele de pe lângă acestea. Cele şapte funcţii vacante din Alba sunt vizate de 10 candidaţi.

Numirea judecătorilor şi procurorilor în funcţie se face pentru o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată. Numirea în funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte la curţile de apel, tribunale, tribunale specializate şi judecătorii se face numai prin concurs sau examen organizat, ori de câte ori este necesar, de Consiliul Superior al Magistraturii, prin Institutul Naţional al Magistraturii. La fel, şi pentru funcţiile de procurori.

Pot participa judecătorii şi procurorii care au obţinut calificativul „foarte bine” la ultima evaluare, nu au fost sancţionaţi disciplinar în ultimii trei ani, îndeplinesc condiţiile de vechime şi au cel puţin gradul profesional corespunzător instanţei sau parchetului pentru ale căror funcţii de conducere candidează.

Funcţiile vacante din Alba sunt următoarele: preşedinte la Curtea de Apel Alba Iulia şi Judecătoriile Aiud, Blaj, Cîmpeni şi Sebeş; vicepreşedinte la Tribunalul Alba şi prim procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Aiud.

Cea mai disputată funcţie este cea de preşedinte la Curtea de Apel Alba Iulia, pentru care s-au înscris cinci candidaţi: Andrei Dorin Băncilă, Marius Aurel Motolea, Cristina Gheorghina Nicoară, Alexandra Iuliana Paştiu, Sanda Trif.

Vicepreşedinte la Tribunalul Alba vor să ajungă Georgeta Bişu Predan, Livia Damian, Florica Şchiopu, iar pentru funcţia de preşedinte la Judecătoria Sebeş este doar un singur candidat: Carmen Simona Răzăilă.

Nu au fost încă făcute publice numele unor candidaţi pentru funcţiile de preşedinte la Judecătoriile Aiud, Blaj sau Câmpeni.

La Parchetul pentru Judecătoria Aiud, pentru funcţia de prim procuror, s-a înscris Ionela Chirilă.

Concursul se organizează pentru ocuparea a 118 funcţii de conducere la nivelul instanţelor din ţară, respectiv 99 de procuror general, procuror general adjunct, prim procuror sau prim procuror adjunct. Candidaţii trebuie să treacă printr-o testare psihologică, pentru evaluarea capacităţii candidaţilor de a lua decizii şi de a-şi asuma răspunderea şi verificarea rezistenţei la stres. Este vorba despre un test scris şi susţinerea unui interviu în faţa unei comisii formate din doi psihologi. La această probă, candidaţii primesc un calificativ, pe baza unui raport privind profilul psihologic.

Urmează susţinerea proiectului referitor la exercitarea atribuţiilor specifice funcţiilor de conducere, un test oral, în faţa comisiei de examinare. Proba se înregistrează cel puţin audio şi se păstrează un an de la data desfăşurării acesteia.

Ultima etapă a concursului este susţinerea testării scrise privind managementul, comunicarea şi resursele umane, un test grilă. Comisia de concurs stabileşte un set de trei variante de subiecte, cu 24 de ore înainte de testare. Notele sunt de la 0 la 10.

Potivit regulamentului de concurs, nota finală a concursului reprezintă media aritmetică dintre nota de proiect şi nota de la proba scrisă. Funcţia de conducere vacantă va fi ocupată de candidatul cu nota cea mai mare. În caz de medii egale, departajarea se face în funcţie de nota la testarea scrisă, respectiv vechimea cea mai mare în funcţie.

Candidatul trebuie să obţină minim media 7, iar notele să fie de cel puţin 5, pentru a promova examenul.

Calendarul concursului:

18 octombrie: ultima zi de depunere a proiectului referitor la exercitarea atribuţiilor specifice de conducere

25 octombrie: afişarea listei finale a candidaţilor care îndeplinesc condiţiile de participare la concurs/examen

27 octombrie – 3 noiembrie: testarea psohologică, evaluarea capacităţii candidaţilor de a lua decizii şi de a-şi asuma răspunderea şi verificarea rezistenţei la stres

4 noiembrie: publicarea şi afişarea calificativelor acordate la testarea psihologică, evaluarea capacităţii de a lua decizii şi de a-şi asuma răspunderea şi verivicarea rezistenţei la stres

5 noiembrie: depunerea contestaţiilor împotriva calificativelor acordate la testarea psihologică

6-7 noiembrie: soluţionarea contestaţiilor şi afişarea rezultatelor

8-19 noiembrie: susţinerea proiectului referitor la exercitarea atribuţiilor specifice funcţiilor de conducere

20 noiembrie: afişarea rezultatelor la susţinerea proiectului referitor la exercitarea atribuţiilor specifice funcţiilor de conducere

24 noiembrie: susţinerea testării scrise privind managementul, comunicarea şi resursele umane

25 noiembrie: ultima zi de formulare a contestaţiilor la baremul de evaluare şi notare

26-27 noiembrie: soluţionarea contestaţiilor la baremul de evaluare şi notare

28 noiembrie: corectarea lucrărilor scrise şi afişarea rezultatelor obţinute

29 noiembrie –  decembrie: depunerea contestaţiilor împotriva notei obţinute la testarea scrisă

3 decembrie: soluţionarea contestaţiilor formulate împotriva notei obţinute la testarea scrisă şi afişarea rezultatelor la contestaţii

4 decembrie: afişarea tabelului de clasificare a candidaţilor.

Potrivit regulamentului, nu pot fi numiţi în funcţii de conducere judecătorii şi procurorii care au făcut parte din serviciile de informaţii înainte de anul 1990 sau au colaborat cu acestea ori cei care au un interes personal ce influenţează sau ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate şi imparţialitate a prevederilor prevăzute de lege.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

10 ani de închisoare pentru criminalul de la cafeneaua din Sebeș. Curtea de Apel Alba Iulia i-a micșorat pedeapsa cu trei ani

Publicat

stancu valer (2)

Decizie finală în cazul crimei de la Sebeș, petrecută în urmă cu doi ani. Magistrații Curții de Apel Alba Iulia l-au condamnat la 10 ani de închisoare pe Valer Stancu, bărbatul care l-a ucis cu o lovitură de cuțit pe Adrian Ilie Bercuciu, zis Adiță.

Pedeapsa a fost micșorată în raport cu sentința Tribunalului Alba, dar judecătorii au crescut în schimb daunele acordate părților civile. În plus, lui Stancu i se deduce perioada petrecută în arest preventiv. 

Solutia pe scurt: ”Admite apelurile declarate de inculpatul Stancu Valer și de părțile civile (…) împotriva Sentinței penale nr. 16/2019 pronunțată la 04.02.2019 în dosarul nr. 1733/107/2018 al Tribunalului Alba, și în consecință:

Desființează sentința penală atacată, în ceea ce privește latura penală, cu privire la cuantumul pedepsei închisorii aplicate inculpatului Stancu Valer și în ceea ce privește latura civilă, cu privire la cuantumul despăgubirilor civile acordate părților civile cu titlu de daune morale precum și a dispoziției de obligare a inculpatului la plata dobânzilor legale calculate la debitul principal, și procedând la o nouă judecată în aceste limite:

Reduce de la 13 ani la 10 ani durata pedepsei închisorii aplicată inculpatului Stancu Valer, pentru comiterea infracțiunii de omor (…) deduce din durata pedepsei principale aplicate inculpatului durata reținerii și arestării preventive din 16.05.2018 la zi.

Majorează cuantumul despăgubirilor acordate părților civile, cu titlu de daune morale acordate părților vătămate.

Menține celelalte dispoziții ale sentinței penale apelate care nu contravin prezentei decizii.

În temeiul art. 275 alin. 3 Cod procedură penală cheltuielile judiciare avansate de stat în apel rămân în sarcina acestuia.

În temeiul art. 275 alin. 6 Cod procedură penală, onorariul apărătorului desemnat din oficiu pentru inculpatul apelant, în cuantum de 1.736 lei, va fi avansat din fondurile Ministerului Justiției și va rămâne în sarcina statului.

Definitivă. Pronunțată în ședință publică, azi 03.06.2020. Document: Hotarâre 288/2020 03.06.2020”.

Reamintim că în prima instanță la Tribunalul Alba, Stancu a fost condamnat la  la 13 ani de închisoare cu executare și la plata către părțile civile suma de 3.527 lei drept daune materiale şi 80.000 daune morale.

Stancu a recunoscut fapta din 16 mai 2018 și a ales ca judecata să se desfăşoare în forma simplificată, pe baza probelor adunate de procurori în 2 luni. Pe toată durata judecării, bărbatul a stat în arest preventiv, aproape doi ani.

Crima care a zguduit Sebeșul s-a petrecut într-o după-amiază de mai. Atunci, o ieșire la cafea alături de soţie și prieteni s-a terminat tragic pentru tânărul Adrian Ilie Bercuciu, zis Adiță.

CITEȘTE ȘI: FOTO-VIDEO: CRIMĂ la Sebeş. Un tânăr de 32 de ani a murit, după ce a fost înjunghiat, în plină stradă, de un bărbat

Tragedia s-ar fi produs pe fondul unui confict mai vechi între cei doi bărbați. Atunci, potrivit soției sale, care a fost audiată în calitate de martor, la ieșirea din bar, în parcarea cafenelei, au fost întâmpinați de către Stancu. Potrivit femeii, soţul ei ar fi știut că Stancu vorbea cu alte persoane de un posibil conflict între cei doi bărbați.

Între cei doi bărbați ar fi început o discuție în care Bercuciu l-ar fi întrebat pe Stancu ce are cu el și de ce a auzit de la alte persoane că ar vrea să îi facă rău.

În timpul discuției, Stancu i-ar fi spus victimei să rezolve problemele ”bărbatește” cu o luptă unu la unu, propunere pe care Bercuciu ar fi acceptat-o.

Potrivit soției, acesta din urmă și-ar fi dat hainele și ochelarii jos, apoi între cei doi ar fi avut loc o discuție mai aprinsă. În acel moment, tânăra ar fi observat că inculpatul a scos un cuțit de circa 15 centrimetri cu care l-ar fi lovit pe bărbat o singură dată în jurul pieptului.

Cu ultimele puteri, Adrian l-ar fi lovit cu un pumn în zona feței pe Stancu, după care s-a prăbușit la pământ.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Președintele PSD, Marcel Ciolacu: Cel mai bun candidat al partidului la alegerile prezidențiale este doamna Gabriela Firea

Publicat

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri că cel mai bun candidat a partidului pentru funcția de președinte al României este Gabriela Firea, actualul primar al Bucureștiului. 

Acesta a mai spus că în cazul unei alianțe electorale cu Pro România condus de Victor Ponta, decizia cu privire la candidat se va lua în interiorul alianței. Chiar și în aceste condiții, Ciolacu a spus deschis că o preferă pe Gabriela Firea.

”În acest moment, cred că cel mai bun candidat pentru această foarte înaltă funcție, este doamna Gabriela Firea, de departe” a spus Ciolacu.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Mașinile abandonate cel puțin 6 luni pe domeniul public pot fi ridicate de autorități. Ce vehicule sunt considerate fără stăpân

Publicat

Mașinile lăsate cel puțin șase luni pe domeniul public vor putea fi ridicate de autorități, potrivit unui proiect de lege adoptat miercuri de Parlament. De asemenea, autovehiculele înmatriculate în străinătate pot fi incluse în categoria vehiculelor fără stăpân

Anterior acestei legislații, termenul era de un an pentru ridicarea mașinilor de pe spațiile publice.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, un proiect de lege care prevede că pot fi incluse sub incidenţa Legii 421/2002 privind regimul juridic al vehiculelor fără stăpân şi autoturisme înmatriculate în străinătate, potrivit digi24.ro.

Potrivit proiectului de lege, „vehicul fără stăpân” este vehiculul de orice categorie, fără plăcuţă de înmatriculare sau alte marcaje oficiale, ori înmatriculate în străinătate, staţionat pe domeniul public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale, al cărui proprietar sau deţinător legal este necunoscut. „Vehicul abandonat” este vehiculul de orice categorie, aflat pe domeniul public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale de cel puţin 6 luni, al cărui proprietar sau deţinător legal este cunoscut, însă există indicii temeinice că acesta nu respectă condiţiile legale pentru a circula pe drumurile publice.

Citeste mai mult
Publicitate

CÎMPENI

VIDEO: „Școala vieții” l-a făcut manager de spital, viața l-a dat jos. Scandalul de la Spitalul din Câmpeni, la Jurnalul DIGI24

Publicat

Criza sanitară generată de COVID-19 a arătat, încă o dată, deficienţele majore ale sistemului de sănătate. Multe spitale cu manageri numiţi politic au fost la un pas de colaps.

În timp ce oamenii se îmbolnăveau şi unii chiar mureau din cauza virusului, politicienii au început un adevărat război pentru controlul politic al spitalelor. DIGI24 a dedicat o emisiune scandalului de la Câmpeni, legat de schimbarea managerilor, un joc de ping-pong între PNL și PSD.

Citește și: Schimbare cu scandal la vârful Spitalului Câmpeni. Șeful PSD Alba și primarul orașului, despre noul manager: ”un chelner”

La Câmpeni, în judeţul Alba, primarul PSD îi acuză pe liberali că i-au dat omul jos şi au numit la conducerea spitalului un chelner. Liberalii spun că omul lor a fost director de restaurant şi e competenet pentru a conduce spitalul. După numai trei săptămâni, primarul l-a demis pe liberal şi şi-a pus din nou propriul om.

Domnul care a stârnit o tornadă politică la Câmpeni este Valentin Gog, membru PNL și angajat al unui resturant. În oraș, lumea-l știe de Vali. Pe Facebook, prietenii reali și virtuali îl știu de absolvent de școala vieții. Că așa se declară el însuși.

Valentin Gog: „Şcoala vieţii e cum să zic eu, şcoala… eu zic că şcoala vieţii a mea face mai mult decât poate şi a domnului primar cu două facultăţi. Mai mult decât facultăţile dânsului. Dânsului, clar… Şcoala vieţii îţi oferă posibilitatea să iei deciziile corecte şi de moment, să ieşi dintr-o situaţie critică în orice moment, să te descurci.”

E atât de convins că e neîntrecut la descurcat în orice situație încât i se pare foarte potrivit să conducă și un spital, lucru care i s-a și întâmplat, pentru scurtă vreme, din motive și conexiuni politice. A ajuns șef de spital cu ocazia stării de urgență, când ministrul putea numi direct managerii

Valentin Gog: „Eu vin din mediul privat, ştiu cum se fac banii în mediul privat, am o organizaţie foarte bună, am nişte performanţe în mediul privat deosebite, la fosta fabrică unde am fost director de producţie nu am scăzut niciodată sub 110 la sută producţia. Automotive componente electrice, o fabrică multinaţională care chiar e ok. (Reporter: Ce legătură are asta cu un spital?) Are, organizare, multe, decizii pe moment, foarte multe.”

Așadar, pentru că are școala vieții și pentru că are carnet de membru PNL, domnul Gog a ajuns director de spital la el în localitate. În locul unul domn numit manager pe filiera PSD. Doar că la București s-a petrecut o zdruncinătură politică și zgâlțâiala s-a simțit până la Câmpeni.

Urmăriți un scurt fragment din reportajul va fi difuzat astăzi la Jurnalul de Seară , din campania „Statul la stat”, pe Digi24.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate