Connect with us
Publicitate

Actualitate

ASTĂZI: Creștinii prăznuiesc Soborul Sfinților Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail. Peste 1,3 de milioane de români își aniversează onomastica

Publicat

Creștinii ortodocși îi sărbătoresc joi, 8 octombrie, pe Sfinții Îngeri, în frunte cu căpeteniile lor, Arhanghelii Mihail și Gavriil. Conform Sfintei Tradiții, aceștia sunt împărțiți în nouă cete îngerești. Creați înainte de om, îngerii nu au trup material ca oamenii, fiind duhuri. 

Din rapoartele Direcţiei Pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea bazelor de Date rezultă că peste 1.300.000 de români își sărbătoresc ziua numelui în această dată. Dintre aceștia, 586.000 sunt femei şi 735.000 sunt bărbaţi.
Aceleași statistici arată că majoritatea femeilor, respectiv 353.599 poartă numele Mihaela, iar alte 222.499, Gabriela. Dintre bărbaţi, 362.891 se numesc Mihai şi 244.595 Gabriel.

Originea sărbătorii

Rădăcinile acestei sărbători ne trimit în secolul al V-lea când se prăznuia sfințirea unei biserici din Constantinopol, închinate în cinstea Arhanghelului Mihail. Pe parcurs, la sărbătoare a fost adăugat și Arhanghelul Gavriil pentru ca, în final, sărbătoarea să se extindă la toți îngerii.

Ambii Arhangheli, și Mihail, și Gavriil, sunt prezenți în Sfânta Scriptură. Cuvântul „arhanghel” provine din limba greacă şi înseamnă „mai mare între îngeri”. În total, există șapte arhangheli: Mihail, Gavriil, Rafail, Uriil, Salatiil, Gudiil și Varahiil. O notorietate mai mare au primii doi, care apar în dese rânduri în Sfânta Scriptură.

Arhanghelul Mihail, reprezentat în iconografie cu o sabie de foc, are rolul de a păzi legea lui Dumnezeu. De altfel, Mihail se traduce prin „puterea lui Dumnezeu”. Arhanghelul Mihail apare la căderea primilor îngeri, însoțește poporul ales prin pustiu, aduce cele zece pedepse asupra egiptenilor.

Iconografia redă și în cazul Arhanghelului Gavriil menirea sa, fiind reprezentat cu un crin. Acesta este arhanghelul bunei vestiri, anunțând nașterea Maicii Domnului, a Sfântului Ioan Botezătorul, dar și a lui Hristos.

Împărțirea îngerilor

Pe data de 8 noiembrie, Biserica Ortodoxă îi prăznuiește nu doar pe Sfinții Arhangheli, ci pe toți îngerii. Data prăznuirii lor are și o încărcătură simbolică, cifra 8 simbolizând viața veșnică, iar luna noiembrie este considerată a noua lună de la creație, fiind o analogie a numărului cetelor îngerești.

Împărțirea îngerilor este făcută de Sfântul Dionisie Areopagitul, ucenicul Sfântului Apostol Pavel. Încă din primul secol creștin, acesta împarte îngerii în 9 cete, structurați pe trei grupe, în funcție de rolul și particularitățiile acestora.

  1. Serafimii, Heruvimii și Tronurile – stau în jurul Sfintei Treimi preamărindu-o
  2. Domniile, Puterile și Stăpâniile – slujesc întreaga creație
  3. Începătoriile, Arhanghelii și Îngerii – slujesc oamenilor

Această împărțire are temei și în Sfânta Scriptură, unde sunt amintite aceste cete:

„Serafimi stăteau înaintea Lui, fiecare având câte şase aripi: cu două îşi acopereau feţele, cu două picioarele, iar cu două zburau și strigau unul către altul, zicând: „Sfânt, sfânt, sfânt este Domnul Savaot, plin este tot pământul de slava Lui!” – Isaia 6, 2-3.

Serafim ARMANCA

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate