Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

ASTĂZI: Creștinii prăznuiesc Soborul Sfinților Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail. Peste 1,3 de milioane de români își aniversează onomastica

Publicat


Creștinii ortodocși îi sărbătoresc joi, 8 octombrie, pe Sfinții Îngeri, în frunte cu căpeteniile lor, Arhanghelii Mihail și Gavriil. Conform Sfintei Tradiții, aceștia sunt împărțiți în nouă cete îngerești. Creați înainte de om, îngerii nu au trup material ca oamenii, fiind duhuri. 

Din rapoartele Direcţiei Pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea bazelor de Date rezultă că peste 1.300.000 de români își sărbătoresc ziua numelui în această dată. Dintre aceștia, 586.000 sunt femei şi 735.000 sunt bărbaţi.
Aceleași statistici arată că majoritatea femeilor, respectiv 353.599 poartă numele Mihaela, iar alte 222.499, Gabriela. Dintre bărbaţi, 362.891 se numesc Mihai şi 244.595 Gabriel.

Originea sărbătorii

Rădăcinile acestei sărbători ne trimit în secolul al V-lea când se prăznuia sfințirea unei biserici din Constantinopol, închinate în cinstea Arhanghelului Mihail. Pe parcurs, la sărbătoare a fost adăugat și Arhanghelul Gavriil pentru ca, în final, sărbătoarea să se extindă la toți îngerii.

Ambii Arhangheli, și Mihail, și Gavriil, sunt prezenți în Sfânta Scriptură. Cuvântul „arhanghel” provine din limba greacă şi înseamnă „mai mare între îngeri”. În total, există șapte arhangheli: Mihail, Gavriil, Rafail, Uriil, Salatiil, Gudiil și Varahiil. O notorietate mai mare au primii doi, care apar în dese rânduri în Sfânta Scriptură.

Arhanghelul Mihail, reprezentat în iconografie cu o sabie de foc, are rolul de a păzi legea lui Dumnezeu. De altfel, Mihail se traduce prin „puterea lui Dumnezeu”. Arhanghelul Mihail apare la căderea primilor îngeri, însoțește poporul ales prin pustiu, aduce cele zece pedepse asupra egiptenilor.

Iconografia redă și în cazul Arhanghelului Gavriil menirea sa, fiind reprezentat cu un crin. Acesta este arhanghelul bunei vestiri, anunțând nașterea Maicii Domnului, a Sfântului Ioan Botezătorul, dar și a lui Hristos.

Împărțirea îngerilor

Pe data de 8 noiembrie, Biserica Ortodoxă îi prăznuiește nu doar pe Sfinții Arhangheli, ci pe toți îngerii. Data prăznuirii lor are și o încărcătură simbolică, cifra 8 simbolizând viața veșnică, iar luna noiembrie este considerată a noua lună de la creație, fiind o analogie a numărului cetelor îngerești.

Împărțirea îngerilor este făcută de Sfântul Dionisie Areopagitul, ucenicul Sfântului Apostol Pavel. Încă din primul secol creștin, acesta împarte îngerii în 9 cete, structurați pe trei grupe, în funcție de rolul și particularitățiile acestora.

  1. Serafimii, Heruvimii și Tronurile – stau în jurul Sfintei Treimi preamărindu-o
  2. Domniile, Puterile și Stăpâniile – slujesc întreaga creație
  3. Începătoriile, Arhanghelii și Îngerii – slujesc oamenilor

Această împărțire are temei și în Sfânta Scriptură, unde sunt amintite aceste cete:

„Serafimi stăteau înaintea Lui, fiecare având câte şase aripi: cu două îşi acopereau feţele, cu două picioarele, iar cu două zburau și strigau unul către altul, zicând: „Sfânt, sfânt, sfânt este Domnul Savaot, plin este tot pământul de slava Lui!” – Isaia 6, 2-3.

Serafim ARMANCA


TOP articole in ultimele 3 zile


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ADMINISTRATIE

De câți bani avem nevoie la Alba Iulia, Cluj-Napoca sau Sibiu, pentru a trăi exact la același standard. CALCUL comparativ

Publicat

alba iulia

Un portal care analizează date despre orașele lumii, printre care și costul vieții, arată cât de scump este să trăiești la Alba Iulia, față de Cluj-Napoca, de exemplu.  Comparând toate costurile, inclusiv nivelul chiriilor, costurile cu mâncarea, distracția, îmbrăcăminte, transport și aalte cheltuieli, Numbeo constată că avem nevoie de aproximativ 6.631,50 lei în Alba Iulia […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Imaginea lui Gabriel Bethlen și a învățaților săi, într-un tablou expus la Budapesta. Influența sa culturală la Alba Iulia

Publicat

Una dintre imaginile mai puţin cunoscute ale Principelui Gabriel Bethlen (în maghiară Bethlen Gabor) o descoperim într-un tablou semnat de un pictor născut în judeţul Alba. Lucrarea se păstrează la Galeria Națională de Artă din Budapesta. Unul dintre celebrii stăpâni ai Palatului Principilor din Cetatea Alba Iulia a fost principele Gabriel Bethlen. A condus destinele […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Pensiile vor crește cu 40%. Rareș Bogdan: Orice Guvern se va juca cu pensiile românilor va fi pulverizat

Publicat

bogdan

Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, este primul lider cu greutate al PNL care promite clar faptul că Guvernul va crește pensiile cu 40%. Rareș Bogdan a spus că orice Guvern se joacă cu pensiile românilor va fi efectiv pulverizat. ”Un Guvern nu se poate juca cu o lege. În momentul în care Parlamentul a votat și […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Ambasadorul SUA, despre eliminarea vizelor pentru români. Ce condiție trebuie îndeplinită

Publicat

sua

Rata de respingere a vizelor solicitate de români pentru Statele Unite este de 10%, ar trebui să fie de 3% pentru intrarea României în programul Visa Waiver, a declarat ambasadorul american Adrian Zuckerman. ”Nu ar fi nimic mai bun pentru SUA decât să poată elimina vizele pentru România. Din păcate, avem o lege care spune […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate