Connect with us
Advertisement

Eveniment

În ce situații pot fi ridicate mașinile parcate regulamentar pe spațiul public. Schimbări propuse la Codul Rutier

Publicat

Mașinile parcate regulamentar vor putea fi ridicate și mutate, în anumite situații. Reglementarea este inclusă într-un proiect MAI cu modificări la Codul Rutier. 

Este vizată situația în care mașinile respective încurcă intervenția serviciilor de urgență, anumite lucrări sau prestarea unor servicii.

În prezent, legislația rutieră prevede reguli exclusiv pentru ridicarea vehiculelor staționate neregulamentar, potrivit documentului MAI.

Ridicarea mașinilor parcate regulamentar. De ce este necesară reglementarea

În proiect se menționează nu este prevăzută în acest sens o procedură pentru cazurile care este necesară intervenția serviciilor de urgență, efectuarea unor lucrări sau prestarea unor servicii publice de interes național sau local, respectiv instituirea unor măsuri de ordine și siguranță publică.

Modificări Cod Rutier 2024: cum pot fi reclamate nereguli în trafic surprinse în imagini video. Reguli noi la testarea șoferilor

Este vorba despre reguli ”care să asigure o previzibilitate atât pentru proprietarii vehiculelor a căror îndepărtare de pe drumurile publice se impune, cât și a organelor de aplicare”.

Astfel, se introduce un mecanism de relocare a vehiculelor staționate regulamentar pe drumurile publice, pentru aceste situații.

”Această măsură tehnico-administrativă este distinctă, din punct de vedere al aplicării, de măsura tehnico-administrativă a ridicării vehiculelor. Nu are un scop punitiv și nu se percepe plata unui tarif”, se menționează în proiect.

Relocarea vehiculului nu implică luarea acestuia din posesia proprietarului ori afectarea proprietății în vreun alt mod. Vehiculul va fi mutat în imediata apropiere a locului unde acesta era staționat la momentul intervenției.

Mecanismul propus stabilește în sarcina administrației publice locale sau administratorului drumului public obligația de a adopta măsuri adecvate de informare a proprietarului/ deținătorului vehiculului cu privire la locul unde acesta a fost relocat. Sau în cazurile cu caracter planificat, unde urmează a fi relocat.

Ridicarea mașinilor parcate regulamentar. Modificarea din Codul Rutier

După articolul 64 privind ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar pe partea carosabilă, se introduce Art. 64.1:

”(1) Poliția rutieră poate dispune relocarea vehiculelor staționate regulamentar atunci când această măsură este necesară pentru a permite:

  • a) efectuarea unor lucrări sau prestarea unor servicii publice de interes național sau local
  • b) intervenția serviciilor de urgență în vederea prevenirii sau limitării efectelor unor accidente, calamități sau dezastre
  • c) instituirea unor măsuri de ordine și siguranță publică.

(2) Prin relocare se înțelege mutarea vehiculelor staționate regulamentar pe drumul public pentru a permite realizarea activităților prevăzute la alin. (1).

(3) Poliția rutieră poate dispune relocarea vehiculelor din oficiu ori la solicitarea administrației publice locale, administratorului drumului public sau a instituțiilor care realizează intervenția ori care instituie măsurile prevăzute la alin. (1) lit. b) și c).

Atunci când cazurile prevăzute la alin.(1) lit. a) și c) privesc activități planificate, relocarea se poate dispune numai dacă, în prealabil, au fost realizate măsuri adecvate de informare publică cu privire la necesitatea eliberării spațiului cu destinația de parcare.

(4) Relocarea vehiculelor se realizează, după caz, de către administrația publică locală sau de către administratorul drumului public.

(5) Relocarea vehiculelor se face în imediata apropiere a locului staționării acestora ori în cel mai apropiat spațiu cu destinația de parcare, după caz.

(6) Administrația publică locală sau administratorul drumului public adoptă măsuri adecvate de informare a proprietarului sau deținătorului vehiculului cu privire la locul unde acesta a fost relocat.

(7) Relocarea vehiculelor dispusă de poliția rutieră în cazurile prevăzute la alin. (1) se realizează potrivit procedurii stabilite prin regulament.

(8) Relocarea vehiculelor potrivit prezentului articol poate fi dispusă și de către poliția locală.

(9) Contravaloarea cheltuielilor pentru relocarea vehiculului se suportă de către administrația publică locală, de către administratorul drumului public sau de operatorul economic care efectuează lucrarea sau prestează serviciul, după caz.”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement