Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

În județul Alba sunt 15 obiective miniere aprobate pentru închidere. Situația siturilor și fonduri alocate în acest an


Publicat

valea sesii

lacul geamanaÎn județul Alba sunt amplasate un număr de 15 obiective miniere aprobate la închidere prin hotărâri de guvern, iar, potrivit reprezentanților ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, până în prezent sunt finalizate lucrările de închidere și ecologizare la șapte obiective. De asemenea, patru se află în execuție.

Senatorul PNL de Alba, Alexandru Pereș, a solicitat Ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri informații cu privire la stadiul în care se află lucrările de ecologizare a haldelor de steril și a iazurilor de decantare din județul Alba, care este programul de ecologizare din acest an aferent obiectivelor miniere și care sunt fondurile alocate. Senatorul s-a interesat și de măsurile care vor fi luate de minister pentru continuarea lucrărilor de consolidare a iazului de decantare de la Geamăna, județul Alba, aferent exploatării miniere de la Roșia Poieni.

Vezi şi LISTA zonelor contaminate din judeţul ALBA. 23 de situri cu pământuri toxice. Situaţia din ţară

Potrivit reprezentanților Ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, execuția lucrărilor de reconstrucție ecologică a siturilor afectate de industria minieră se derulează în baza proiectelor tehnice de închidere și ecologizare elaborate de către instituții specializate, certificate în condițiile legii.

Proiectele tehnice conțin soluții tehnice adaptate fiecărui obiectiv minier în parte și cuprind realizarea următoarelor categorii de lucrări:

– închiderea lucrărilor miniere subterane;

– închiderea lucrărilor de legătură cu suprafața;

– amenajarea, punerea în siguranță și ecologizarea depozitelor de steril (halde și iazuri de decantare);

– dezafectarea, amenajarea și ecologizarea incintelor amplasate în perimetrele miniere;

– plantarea și însămânțarea zonelor ecologizate.

Pe raza administrativ teritorială a județului Alba se află amplasate un număr de 15 obiective miniere aprobate la închidere prin hotărâri de guvern, iar potrivit reprezentanților ministerului, până în prezent sunt finalizate lucrările de închidere și ecologizare la șapte obiective. De asemenea patru obiective se află în execuție și alte patru obiective sunt neatacate.

Obiectiv – situație obiectiv:

– Cariera Ciugud –

– Cariera Poiana Aiud – finalizat

– Mina Banța – finalizat

– Mina Hădărau – finalizat

– Mina Buturoasa – finalizat

– Mina Roșia Poieni – finalizat

– Mina Baia de Arieș – finalizat

– Mina Roșia Montană iaz V. Săliștei, Iaz Gura Roșiei – în execuție

– Mina Complex Vechi – Puț Iosif – în execuție

– Mina Zlatna Parțial – în execuție

– Mina Zlatna – în execuție

– Mina Bucium Poieni – neatacat

– Mina Muncăceasa – neatacat

– Mina Valea Galbenă Arieșeni – neatacat

– Salina Ocna Mureș – neatacat

Pentru anul 2016, în scopul derulării corespunzătoare a procesului de reconstrucție ecologică a siturilor afectate de industria minieră, au fost fundamentate fonduri în valoare de 169.500.000 lei însă prin bugetul de stat au fost aprobate sume reprezentând 46% din necesar, fapt ce va menține ridicat gradul de subfinanțare a perimetrelor miniere aprobate la închidere prin Hotărâri de Guvern, au explicat reprezentanții ministerului.

În acest context, pentru derularea programului anual de conservare, închidere și ecologizare a obiectivelor miniere aprobate la închidere prin H.G. amplasate pe raza administrativ teritorială a județului Alba, în anul 2016 au fost alocate fonduri pentru cinci obiective miniere, în valoare de 8.249.243 lei.

Reprezentanții ministerului au precizat că la obiectivele Valea Galbenă Arieșeni, Baia de Arieș, Zlatna și Roșia Montană sunt alocate resursele financiare destinate activităților specifice etapei de conservare, iar la Roșia Montană sunt cuprinse fondurile pentru continuarea lucrărilor de închidere și ecologizare a iazului de decantare Valea Săliștei.

De asemenea, pentru anul în curs, la obiectivele miniere Salina Ocna Mureș și Baia de Arieș sunt alocate sume pentru începerea lucrărilor de închidere și ecologizare, urmând ca fodurile alocate să fie suplimentate în condițiile rectificării bugetului destinat procesului de reconstrucție ecologică a siturilor afectate de industria minieră.

În privința iazului de decantare Valea Șesei de lângă halda Geamăna, aferent obiectivului minier de la Roșia Poieni, acesta este în administrarea și exploatarea operatorului minier SC CupruMin SA Abrud. Pentru acest iaz este făcută evaluarea tehnică de funcționare în condiții de siguranță care dovedește că are asigurată stabilitatea. De asemenea, pentru iazul Valea Șesei sunt emise autorizațiile și avizele (fiind în perioada de valabilitate) necesare funcționării (autorizația de funcționare în condiții de siguranță eliberată de CONSIB, autorizația de mediu, autorizația de gospodărire a apelor, etc.) ceea ce concluzionează că în prezent nu sunt probleme privind stabilitatea acestuia”, au explicat reprezentanții ministerului.


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


TOP articole in ultimele zile

Publicitate

EVENIMENT

Scrisoare deschisă: Mai multe cadre medicale din țară, cer pensie de urmaș pentru copiii lor, dacă vor muri la datorie

Publicat

Într-o scrisoare deschisă adresată autorităților, ONG-ul Alianța Medicilor cere o lege prin care copiii cadrelor medicale să beneficieze de pensie de urmaș, în cazul în care, aceștia vor muri la datorie, în lupta cu noul coronavirus.

De asemenea, în scrisoarea respectivă, cadrele medicale, mai arată că bonusul de 500 de euro, promis de președintele țării, Klaus Iohannis, nu va rezolva problema, ci că au nevoie de echipamente de protecție, circuite corecte și camere de decontaminare.

” Scrisoare deschisă pentru toți decidenții,

Dacă nu ni se vor da asigurări și o lege clară, potrivit căreia copiii noștri (indiferent de vârsta acestora, aflați la studii sau încă sugari) vor avea asigurată toată viața pensie de urmaș în caz de deces (din cauza COVID-19), ne rezervăm dreptul de a demisiona.

Suntem foarte mulți în situația soț-soție care lucrează în domeniul sănatății (medic – medic; asistent – asistent; medic – asistent; asistent – infirmieră și toate celelalte relații posibile).

Nu avem nevoie de bani în plus ca să muncim și să ne facem datoria!

Este revoltător! Avem nevoie de echipamente de protecție, de circuite corecte, de camere de decontaminare la ieșirea din zona roșie și, mai ales, avem dreptul să ne știm copiii la adăpost, în caz de îmbolnăvire.

Echipament corespunzător de protecție înseamnă:

1) Pentru ATI și specialități chirurgicale: mască ffp2/ffp3, viziere, bonetă, PPE, cizme de cauciuc, două perechi de mănuși chirurgicale;
2) Pentru restul personalului din specialitățile medicale: măști ffp2/ ffp3, vizieră, bonetă, halat chirurgical impermeabil, două perechi de mănuși și botoși lungi.

Subliniem că toți cei care lucrăm în spitale, de la portar, brancardier și până la medicii cei mai expuși – ATI-iști, ORL-iști, infectioniști, chirurgi – ne dorim să muncim în condiții de deplină siguranță pentru că, odată infectați, reprezentăm un pericol pentru pacienții noștri, colegi și pentru toți cei cu care venim în contact.

Pericolul de a ne transforma în vectori este mare și un singur infectat în spital ne poate infecta pe toți, iar cei infectați nu pot folosi nimănui, nici măcar celor pe care ar trebui să îi trateze.

Ne întrebăm: rezolvă cei 500 de euro promiși problemele personalului medical? Evident, nu. Ei se adresează unei presupuse nevoi financiare care nu există. Toți am cerut echipamente de protecție, teste, circuite, protocoale și nu am primit decât foarte puțin. Și le cerem nu pentru că ne e teamă pentru noi, ci pentru că odată infectați suntem un pericol, o bombă cu ceas pentru pacienți, pentru colegi și, nu în ultimul rând, pentru familiile noastre. Asta vrem: siguranță pentru toată lumea!

Nu este admisibil să avem protocoale pentru cei decedați și nicio asigurare pentru urmașii personalului din sănătate ce poate fi afectat de pandemie .
Nu suntem datori numai față de pacienți, ci si față de urmașii noștri.
Găsiți soluții viabile pentru ca toți cei ce lucrăm în domeniul sanitar să o putem face protejați, în condiții de siguranță și, dacă se poate, sustineți-ne cu tot ce puteți ca să ne putem trata pacienții și să fim sănătoși!

În cazul în care se va ajunge la primirea celor 500 de euro, fără posibilitate de refuz, donarea lor către o cauză pe care o susținem este de dorit, în contextul în care nu acesta este sprijinul pe care îl solicităm!”, se arată în scrisoarea postată pe pagina Alianța Medicilor.

Scrisoarea este semnată de doctor Bogdan Tănase, președinte al ONG-ului, Alianța Medicilor.

Alianţa Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical este o organizaţie nonprofit constituit dintr-o mişcare spontană pe Facebook, la care au participat în jur de 30.000 de cadre medicale şi membrii ai societăţii civile din toată ţara. Alianţa Medicilor pledează pentru o creştere a finanţării sistemului medical, venituri comparabile cu cele din ţările Uniunii Europene, militează împotriva managementului defectuos al sistemului medical şi promovează eforturile deosebite ale corpului medical pentru un act medical responsabil şi de calitate.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Câte persoane se află în izolare și în carantină în județul Alba. Amenzi de peste 250.000 de lei date de autorități în 24 de ore

Publicat

În județul Alba se află 345 persoane în carantină şi 1.298 persoane izolate la domiciliu. Au ieşit din carantină 94 de persoane, iar din izolare la domiciliu 2.582 persoane, potrivit celor mai recente date transmise de reprezentanții Prefecturii Alba.

Polițiștii din Alba continuă să acționeze integrat, împreună cu celelalte structuri teritoriale cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice, pentru impunerea normelor legale în timpul stării de urgență prin verificarea persoanelor și societăților comerciale, fluidizarea traficului rutier și escortarea autovehiculelor care tranzitează județul nostru cu persoane care revin din afara granițelor țării.

În ultimele 24 de ore, 236 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba au desfășurat misiuni specifice în contextul prevenirii și combaterii răspândirii COVID – 19.

Astfel, s-a verificat modul de respectare a măsurii de izolare în cazul a 1.555 de persoane, iar echipaje mixte de polițiști, jandarmi, polițiști locali și lucrători MApN au intensificat activitățile pentru asigurarea unui climat optim de siguranță publică, care a avut ca scop verificarea respectării măsurilor dispuse prin Ordonanțele Militare.

Ca urmare a acțiunii au fost aplicate 211 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 256.100 lei, pentru nerespectarea dispozițiilor Ordonanțelor Militare.

De la debutul epidemiei, polițiștii din Alba au aplicat 2.260 sancțiuni contravenționale, în valoare de 1.985.450 de lei.

În ultimele 24 de ore, 123 de efective din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Alba au desfășurat misiuni specifice în contextul prevenirii și combaterii răspândirii COVID – 19, astfel:

Misiuni de escortare a convoaielor auto
Asigurarea măsurilor de ordine publică în zona centrelor de carantină
Misiuni desfășurate în vederea verificării modului de respectare a prevederilor ordonanțelor militare.
În urma acțiunilor specifice au fost aplicate desfășurate de echipajele de jandarmi, au fost aplicate 5 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 500 de lei, pentru nerespectarea prevederilor ordonanțelor militare.

sursă foto: Prefectura Județului Alba, imagine de arhivă, rol reprezentativ.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Proiect: Permisele de conducere reținute de Poliție nu vor mai fi predate personal de către șoferi

Publicat

politia-rutiera

Un proiect de ordonanță de urgență prevede că șoferii nu vor mai fi obligați să predea personal permisele de conducere, în situația în care polițiștii rutieri au dispus suspendarea acestora.

Actul de modificare a Codului Rutier propune ”derogarea de la obligativitatea contravenientului de a preda permisul de conducere personal ori prin reprezentant convenţional, în termen de 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care instanţa a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei şi reglementarea predării acestuia exclusiv prin servicii de curierat, cu aviz de primire”.

De asemenea, ”permisul de conducere reţinut se restituie titularului la adresa de corespondenţă precizată cu ocazia transmiterii dovezii înregistrării plângerii contravenţionale”.

Derogările ar urma să fie aplicate în perioada stării de urgență, pentru a evita prezenţa conducătorilor de autovehicule, de tractoare agricole sau forestiere ori de tramvaie la sediul poliţiei rutiere.

Cererile de restituire, la încetarea cauzelor pentru care au fost reţinute, ar urma să fie transmise prin orice mijloace ce asigură transmiterea textului şi confirmarea primirii acestora, precum fax, e-mail, curier rapid, iar restituirea documentelor să se realizeze la adresa de corespondenţă precizată de către titular în cuprinsul cererii.

”În cazul contestării procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției la regimul rutier, contravenientului îi revine obligația de a prezenta la unitatea de poliție din care face parte agentul constatator, personal sau prin reprezentant convențional, dovada înregistrării plângerii la judecătoria în a cărei rază de competență a fost constatată fapta. Astfel, este necesară stabilirea unei derogări, pe întreaga durată a stării de urgență, în sensul că dovada înregistrării plângerii contravenționale se realizează printr-un document emis de către instanța de judecată sau printr-un extras de pe portalul instanțelor de judecată w.w.w.portal.just.ro, iar transmiterea la unitatea din care face parte agentul constatator să se realizeze prin orice mijloace ce asigură transmiterea textului și confirmarea primirii acestora, precum fax, e-mail, curier rapid. Subsecvent, permisul de conducere reținut se restituie titularului la adresa de corespondență precizată cu ocazia transmiterii dovezii înregistrării plângerii contravenționale”, se mai arată în nota de fundamentare a proiectului.

AICI, proiectul integral.

AICI, nota de fundamentare.

surse: digi24.ro, mai.gov.ro

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

DSP Alba: În județul Alba nu există focare de coronavirus, ci doar cazuri izolate de infectare

Publicat

dsp alba directia de sanatate publica

În județul Alba nu există momentan focare de coronavirus, ci doar cazuri izolate. Mai mult, la ora actuală nu există cazuri de infectare intraspitalicești, a declarat directorul DSP Alba, Alexandru Sinea.

” În toate cazurile confirmate pozitiv COVID-19 identificate în judet, medicii epidemiologi ai DSP Alba au demarat anchete epidemiologice privind stabilirea contactilor.

Conform procedurii, contactii direcți ai unei persoane depistate pozitiv se izolează, contactii direcți care prezintă simptomatologie specifica COVID-19 se testează și după caz se transporta la unități sanitare. Cadrele medicale care au întrat în contact cu bolnavi COVID-19 și prezintă simptome vor fi testate cu prioritate, folosirea materialelor de protecție fiind obligatorie.

Spitalele din județ dețin materiale de protecție pe care sunt obligate sa le pună la dispoziția cadrelor medicale.

Acestea sunt protocolale naționale, iar DSP Alba nu face altceva decât sa le respecte și sa le pună în aplicare. Nu se fac teste la cerere, respectam regulamentul întocmai și ne facem datoria”, a declarat Alexandru Sinea.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate