Connect with us
Advertisement

Actualitate

În județul Alba sunt 15 obiective miniere aprobate pentru închidere. Situația siturilor și fonduri alocate în acest an

valea sesii

Publicat

lacul geamana În județul Alba sunt amplasate un număr de 15 obiective miniere aprobate la închidere prin hotărâri de guvern, iar, potrivit reprezentanților ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, până în prezent sunt finalizate lucrările de închidere și ecologizare la șapte obiective. De asemenea, patru se află în execuție.

Senatorul PNL de Alba, Alexandru Pereș, a solicitat Ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri informații cu privire la stadiul în care se află lucrările de ecologizare a haldelor de steril și a iazurilor de decantare din județul Alba, care este programul de ecologizare din acest an aferent obiectivelor miniere și care sunt fondurile alocate. Senatorul s-a interesat și de măsurile care vor fi luate de minister pentru continuarea lucrărilor de consolidare a iazului de decantare de la Geamăna, județul Alba, aferent exploatării miniere de la Roșia Poieni.

Vezi şi LISTA zonelor contaminate din judeţul ALBA. 23 de situri cu pământuri toxice. Situaţia din ţară

Potrivit reprezentanților Ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, execuția lucrărilor de reconstrucție ecologică a siturilor afectate de industria minieră se derulează în baza proiectelor tehnice de închidere și ecologizare elaborate de către instituții specializate, certificate în condițiile legii.

Proiectele tehnice conțin soluții tehnice adaptate fiecărui obiectiv minier în parte și cuprind realizarea următoarelor categorii de lucrări:

– închiderea lucrărilor miniere subterane;

– închiderea lucrărilor de legătură cu suprafața;

– amenajarea, punerea în siguranță și ecologizarea depozitelor de steril (halde și iazuri de decantare);

– dezafectarea, amenajarea și ecologizarea incintelor amplasate în perimetrele miniere;

– plantarea și însămânțarea zonelor ecologizate.

Pe raza administrativ teritorială a județului Alba se află amplasate un număr de 15 obiective miniere aprobate la închidere prin hotărâri de guvern, iar potrivit reprezentanților ministerului, până în prezent sunt finalizate lucrările de închidere și ecologizare la șapte obiective. De asemenea patru obiective se află în execuție și alte patru obiective sunt neatacate.

Obiectiv – situație obiectiv:

– Cariera Ciugud –

– Cariera Poiana Aiud – finalizat

– Mina Banța – finalizat

– Mina Hădărau – finalizat

– Mina Buturoasa – finalizat

– Mina Roșia Poieni – finalizat

– Mina Baia de Arieș – finalizat

– Mina Roșia Montană iaz V. Săliștei, Iaz Gura Roșiei – în execuție

– Mina Complex Vechi – Puț Iosif – în execuție

– Mina Zlatna Parțial – în execuție

– Mina Zlatna – în execuție

– Mina Bucium Poieni – neatacat

– Mina Muncăceasa – neatacat

– Mina Valea Galbenă Arieșeni – neatacat

– Salina Ocna Mureș – neatacat

Pentru anul 2016, în scopul derulării corespunzătoare a procesului de reconstrucție ecologică a siturilor afectate de industria minieră, au fost fundamentate fonduri în valoare de 169.500.000 lei însă prin bugetul de stat au fost aprobate sume reprezentând 46% din necesar, fapt ce va menține ridicat gradul de subfinanțare a perimetrelor miniere aprobate la închidere prin Hotărâri de Guvern, au explicat reprezentanții ministerului.

În acest context, pentru derularea programului anual de conservare, închidere și ecologizare a obiectivelor miniere aprobate la închidere prin H.G. amplasate pe raza administrativ teritorială a județului Alba, în anul 2016 au fost alocate fonduri pentru cinci obiective miniere, în valoare de 8.249.243 lei.

Reprezentanții ministerului au precizat că la obiectivele Valea Galbenă Arieșeni, Baia de Arieș, Zlatna și Roșia Montană sunt alocate resursele financiare destinate activităților specifice etapei de conservare, iar la Roșia Montană sunt cuprinse fondurile pentru continuarea lucrărilor de închidere și ecologizare a iazului de decantare Valea Săliștei.

De asemenea, pentru anul în curs, la obiectivele miniere Salina Ocna Mureș și Baia de Arieș sunt alocate sume pentru începerea lucrărilor de închidere și ecologizare, urmând ca fodurile alocate să fie suplimentate în condițiile rectificării bugetului destinat procesului de reconstrucție ecologică a siturilor afectate de industria minieră.

În privința iazului de decantare Valea Șesei de lângă halda Geamăna, aferent obiectivului minier de la Roșia Poieni, acesta este în administrarea și exploatarea operatorului minier SC CupruMin SA Abrud. Pentru acest iaz este făcută evaluarea tehnică de funcționare în condiții de siguranță care dovedește că are asigurată stabilitatea. De asemenea, pentru iazul Valea Șesei sunt emise autorizațiile și avizele (fiind în perioada de valabilitate) necesare funcționării (autorizația de funcționare în condiții de siguranță eliberată de CONSIB, autorizația de mediu, autorizația de gospodărire a apelor, etc.) ceea ce concluzionează că în prezent nu sunt probleme privind stabilitatea acestuia”, au explicat reprezentanții ministerului.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement