Connect with us
Publicitate

Eveniment

În lunile în care numărul turiştilor creşte, Alba Iulia se odihneşte. Evenimente puține și de calibru mai mic în mijlocul verii

Publicat

foto moda În cele două luni în care majoritatea românilor își fac preponderent concediile, la Alba Iulia vor fi doar cinci evenimente. Cam câte au fost în total în luna iunie, luna în care Primăria și Consiliul Județean nu știau cum să-și  mai dea rând și au organizat chiar și câte două evenimente majore pe weekend. 

În iulie și august vor fi patru evenimente  organizate de Primărie și unul singur patronat de Consiliul Județean. În prima lună de vacanță vom avea parte de Feeric Fashion Days şi  Rowmania , dar nici unul dintre acestea nu se ridica la nivelul celor organizate în lunile mai sau iunie. Nici luna august nu este foarte bogată din acest punct de vedere şi vine cu trei weekend-uri din care unul destinat Expoziţiei chinologice şi altul festivalului ”Suflet de român”. Singurul eveniment care este aşteptat şi va avea amploarea și un buget apropiat celor din iunie este Festivalul Dilema Veche care va avea loc la finalul lunii august, când deja lumea își cam termină concediile.

Cetatea Alba Carolina atrage în fiecare lună mii de turişti. De curând a fost declarată, de către celebra platformă TripAdvisor, a doua cea mai vizitată destinaţie din România. Cu o economie slabă, Alba Iulia mizează pe dezvoltarea turismului și a investit peste 100 de milioane de euro în restaurarea Cetății Alba Carolina. De aceea promovarea orașului, programele și evenimentele care atrag turiștii pentru a-și petrece mai mult de o zi la Alba Iulia sunt esențiale pentru viitorul comunității. Turiștii care au ajuns în „Cealaltă Capitală”, până în luna iulie, au avut ocazia să participe, aproape în fiecare weekend, la câte un eveniment, în Alba Iulia sau în localitățile din județ. Am avut celebrităţi internaţionale, operă în aer liber, lupte de gladiatori, artificii, jazz, cu alte cuvinte, evenimente pentru toate gusturile. Dar ce facem de acum? Ce se întâmplă în Alba Iulia în lunile de concediu? Dacă ne uităm pe calendarul evenimentelor putem observa că şi oraşul „se va odihni”. În lunile în care numărul turiştilor creşte, numărul spectacolelor scade. Evenimentele de weekend par a fi aranjate în funcţie de concediile albaiulienilor şi nu de cele ale turiștilor.

4-5 iulie:Feeric Fashion Days”

Nume mai mult sau mai puțin sonore în peisajul creaţiei vestimenatre au prezentat anul trecut, la Alba Iulia, colecții cu buline colorate, mătăsuri semitransparente, dantelă, imprimeuri florale, croiuri îndrăzneţe dar şi note tradiţionale și cele mai ”hot” trenduri din moda masculină, pe podiumul amenajat în faţa Porţii a III-a a Cetăţii, dar şi în alte puncte din centrul istoric. FFD de la Alba Iulia este de fapt o prelungire a unui show de modă care se desfășoară la Sibiu la care designerii care vor să-și promoveze creațiile platesc organizatorilor o taxă de participare de la 2000 la 3500 lei, stabilită în funcție de serviciile oferite.

25-26 iulie: Rowmania

CAINI Anul trecut, „Descoperă Rowmania” , competiţia de canotci iniţiată de marele campion Ivan Patzaichin, pentru promovarea sportului în aer liber, prin folosirea ambarcaţiunilor cu vâsle a fost la a doua ediţie. Evenimentul a adunat la start 27 de echipaje, un număr dublu de participanți faţă de cel de anul trecut. Peste 300 de albaiulieni şi nu numai au răspuns invitaţiei de a fi prezenţi la eveniment. Indiferent de vârstă, constituție sportivă sau de experiență, participarea la competiția de vâslit în canotci de 10+1 locuri, pe râul Mureş, a fost gratuită.

15-16 august: Expoziţia chinologică

21-23 august: Festivalul Dilema Veche

Unul dintre cele mai aşteptate evenimente din luna august, de către iubitorii de cultură din Alba Iulia și nu numai a fost în 2014 FestivalulDilema Veche” (22-24 august).Trei zile de literatură, teatru, muzică, film, dar și discuții cu invitați speciali, târguri de meserii sau de carte au trezit interesul a mii de oameni. Festivalul Dilema Veche este primul eveniment „multi-art” al unei publicaţii culturale din România. Chiar dacă nu este destinat exclusiv ”magnetizării maselor”, este considerat un eveniment care dă cetății și orașului un aer de burg cultural, plăcut pentru turiștii care vin la Alba Iulia să respire aerul istoriei.

spectacol muzica populara, suflet de roman 29-30 august: Suflet de român

Un eveniment folcloric, care adună împreună slujitori ai cântecului străbun, autentic și veșnic. Portul, cântecul și jocul românesc sunt dăruite din suflet de către cei mai iubiți artiști ai României. Festivalul este organizat de Primărie și are loc cu câteva zile înaintea unui mare festival de folclor, Strugurele de Aur, care se află în acest an la cea de-a XV-a ediție.

Weekend cu ”Trei într- unul”. În cel următor nici măcar unul

Alba Fest, Blaj aLive, Sărbătoarea Muzicii, Festivalul Cetăţilor Dacice sau Cetatea Copiilor au făcut parte din maratonul evenimentelor lunii iunie. Cele mai importante dintre ele s-au şi suprapus, de exemplu Alba Fest şi cel de la Blaj. Sărbătoarea Muzicii și Festivalul Cetăților Dacice – primul organizat de Primăria Alba Iulia iar cel de-al doilea de Consiliul Județean, de asemenea, s-au suprapus. Efectul acestei ”canibalizări” s-a simțit din plin la evenimentul organizat de CJ Alba. Majoritatea spectacolelor din cadrul  Festivalului Cetaților Dacice nu au adunat mai mult de 100 de persoane, un factor important în subțierea participării fiind și vremea rea. Dar și acest lucru era cunoscut de organizatori, festivalul aflându-se în al cincelea an de când se desfîșoară în ploaie. O altă ”sincronizare” perfectă a fost făcută de Primăria Sebeș care a organizat Zilele Cetăţii Muhlbach în timp ce la Alba Iulia se desfășura Sărbătoarea Muzicii, iar la Cricău, Festivalul Cetăților Dacice. Trei într-unul, iar în săptămâna următoare… niciunul. Și pentru toate trei evenimentele autoritățile locale și județene au alocat bugete mari.

sondaj sondaj În luna august 2014 s-a înregistrat cel mai mare trafic de turişti care au rămas peste noapte la Alba Iulia, cu un număr de 9.510 înnoptări, în timp ce în luna iunie,  cu cele mai multe evenimente din an,  au fost anul trecut 7.604 de înnoptări. Nici luna iulie nu a fost foarte departe cu 8.044. Această statistică nu a schimbat în vreun fel agenda organizatorilor, într-un oraș și un județ care se bazează pe o dezvoltare turistică.

Mai mult decat atat, potrivit unui studiu realizat chiar de Primăria Alba Iulia, cei mai mulţi dintre cetăţeni nici nu au auzit şi nici nu au participat la Rowmania, un eveniment dedicat exclusiv cetăţenilor din Alba,  Feeric Fashion Days sau expoziţia chinologică. Cele trei sunt cele mai nepopulare evenimente din anul 2014 în timp ce Alba Fest şi Zilele Cetăţii se află în fruntea sondajului.

Nici bugetul pentru evenimentele din mijlocul verii nu se apropie de cele de la început. Dacă pentru Alba Fest s-a alocat din bugetul local 508.000 de lei şi pentru Sărbătoarea Muzicii 400.000 de lei, Dilema Veche are un buget de 150.000 de lei, bani alocaţi de Consiliul Judeţean, şi Suflet de Român” 110.000 lei, nici jumătate din cât a costat un sigur festival în luna iunie.

Bugetul pe evenimente aprobat la începutul anului:

– Festivalul Roman Apulum – Zilele Cetății – 80.000 de lei

– Zilele Orașului Alba Fest – 500.000 de lei

– Festivalul Cetatea Copiilor – 90.000 de lei

– Sărbătoarea muzicii – 400.000 de lei

– Festival Dilema Veche – 150.000 de lei

– ”Suflet de Român” – 110.000 de lei

– Weekend-uri în Cetatea Alba Carolina – 250.000 de lei

– Expoziție chinologică – 28.000 de lei

– Competiția Rowmania – 30.000 de lei

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate