Connect with us
Advertisement

Administrație

În prag de sărbători, cei 49 de angajați de la ITM Alba nu și-au primit salariile. Banii din cont nu ajung pentru tot personalul

itm alba

Publicat

Angajații ITM din Alba și din țară nu și-au primit salariile în această lună. În contul instituției au fost virate doar sume parțiale, ce nu ajung pentru plata integrală a salariului aferent lunii noiembrie.

Inspectorul șef ITM Alba, Izabella Ursaleș, a precizat pentru Alba24 că salariile ar fi trebuit virate în 15 decembrie, însă cei 49 de angajați ai instituției nu și-au primit încă banii, pentru că în contul instituției nu au fost transmise sumele integral.

”Avem în cont doar 86% din salariile nete și 20% din sporul de conditii vătămătoare. Am făcut adresă la Ministerul Muncii și la Inspecția Muncii și așteptăm să ne comunice o procedură în acest caz. Sperăm să fie rezolvată situația cât mai repede, mai ales că intrăm în perioada sărbătorilor”, a declarat Izabella Ursaleș.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunțat că a sesizat Comisiile de disciplină din Minister şi din Inspecţia Muncii în legătură cu problema angajaţilor care şi-au primit salariile diminuate.

Situaţia a apărut din cauza dezinteresului manifestat de conducerea Inspecţiei Muncii, dar şi din neatenţia angajaţilor din aparatul central al Ministerului Muncii, arată aceasta, explicând că plata litigiilor de muncă a fost stabilită de fostul ministru Marius Budăi cu conducerea Inspecţiei Muncii, printr-o înţelegere verbală, iar apoi la rectificare nu s-a precizat pentru ce erau banii rămaşi disponibili în buget, prin urmare nu s-au primit alte fonduri.

„Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, îşi exprimă regretul pentru situaţia în care se află angajaţii din Inspecţia Muncii (IM) şi din inspectoratele teritoriale de muncă (ITM), care au primit salariile diminuate. Din informaţiile primite în urma discuţiilor cu părţile implicate a reieşit că situaţia a apărut din cauza dezinteresului manifestat de conducerea Inspecţiei Muncii, dar şi din neatenţia angajaţilor din aparatul central al Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS)”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Ministerul Muncii.

Violeta Alexandru a anunţat, în şedinţa de vineri a Guvernului, că salariile angajaţilor din inspectoratele teritoriale de muncă nu au fost plătite pe luna noiembrie, instituţia centrală luând decizia de a plăti datorii restante ca urmare a unor litigii vechi de peste doi ani.

„Printr-o adresă a inspectorului şef de la Inspecţia Muncii, mi s-a adus la cunoştinţă că nu mai sunt fonduri în bugetul Inspecţiei Muncii, respectiv a inspectoratelor teritoriale de muncă pentru salariile aferente lunii noiembrie. La solicitarea mea de a-mi explica cum s-a ajuns la această situaţie în condiţiile în care, la rectificarea bugetară, am solicitat atât Ministerului Muncii cât şi instituţiilor din coordonare să-mi comunice eventuale necesităţi în vederea prezentării lor în Guvern, nu am primit nicio asemenea solicitare de la Inspecţia Muncii, respectiv de la inspectoratele teritoriale de muncă. Cu toate acestea, în explicaţia pe care mi-a oferit-o, la solicitarea mea, înţeleg că, dintr-odată, decizia acestei instituţii a fost să plătească datorii restante rezultând din litigii între angajaţii inspectoratelor teritoriale de muncă şi instituţii, vechi de peste doi ani, lăsând astfel bugetul instituţiei fără resursele necesare pentru plata salariilor”, a explicat Violeta Alexandru la începutul şedinţei de Guvern.

Întrebată de premierul Ludovic Orban dacă şeful ITM i-a cerut acordul să facă plăţile rezultate din litigii, ministrul a negat.

„Mai mult, în timp ce fundamentam o solicitare pentru dumneavoastră şi pentru membri Cabinetului, în vederea găsirii unei soluţii, am aflat din spaţiul public, fiind ordonator terţiar de credit şi având drept să ia decizii cu privire la buget, şefii inspectoratelor teritoriale de muncă au plătit salarii diminuate aferente lunii noiembrie. Vă rog să-mi permiteţi ca în cursul acestei seri să vin către dvs cu o solicitare care să nu afecteze angajaţii inspectoratelor teritoriale de muncă”, a mai afirmat Violeta Alexandru.

Prim-ministrul a spus că îşi doreşte ca măsurile întreprinse de ministrul Muncii să-i afecteze pe şefii instituţiei.

„Dorinţa mea este ca angajaţii să nu sufere şi să vă propun câteva măsuri administrative cu privire la şefii inspectoratelor teritoriale de muncă care au luat asemenea decizii fără să mă informeze, cunoscând faptul că la rectificările bugetare, acolo unde mi s-au adresat solicitări am venit în faţa dumneavoastră şi am găsit soluţii pentru rezolvarea acestora. Vă voi propune o măsură cu privire la inspectorul şef al Inspecţiei Muncii, cel care avea prima datorie să-mi aducă la cunoştinţă eventuale probleme în structura bugetului acestei instituţii”, a răspuns Alexandru.

Ludovic Orban a afirmat că vor fi alocaţi bani pentru salarii din Fondul de rezervă.

„Trebuie să faceţi un calcul care este necesarul pentru plata integrală a drepturilor salariale a angajaţilor din ITM şi din inspectoratele judeţene şi putem aloca din Fondul de rezervă o suplimentare a bugetului Ministerului Muncii”, a spus şeful Executivului.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Marius

    marți, 17.12.2019 at 18:33

    Dupa fapte si rasplata. Nu merita sa fie platiti nici pe jumate. Ei merg mai mult la constatari in urma unor accidente. Controalele le fac in urma unor reclamatii sau la firme mici pe care vor sa le destabilizeze sa sa le lichideze. Uitativa putin la muncitorii ce lucra la autostrada. Cocotati pe schele fara nici un evhipament de protectie…sa nu mai intram in amanunte.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement