Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

UPDATE: Înalta Curte judecă redeschiderea urmăririi penale pentru procurorii Ioan Mureşan şi Nicolaie Cean în două dosare. Solicitare din partea DNA


Publicat

procuror ioan muresan diicotÎnalta Curte de Casaţie şi Justiţie judecă în 2 şi 3 aprilie două cereri de redeschidere a urmăririi penale în dosare în care au fost cercetaţi fostul şef DIICOT Alba, Ioan Mureşan, respective fostul procuror Nicolaie Cean. Un alt inculpat este magistratul în funcţie, Costel Chirilă. Solicitarea vine din partea procurorilor DNA şi acuzaţiile sunt de trafic şi cumpărare de influenţă, luare şi dare de mită.

În dosare sunt implicaţi şi doi oameni de afaceri, Luca Anversa – patronul unei societăţi de construcţii, cercetat în trecut de DIICOT Alba Iulia şi Cristian Opruţa, proprietarul unui fond de vânătoare din Alba.

UPDATE: Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a confirmat redeschiderea urmăririi penale împotriva procurorului suspendat Ioan Mureşan, fost şef la structura DIICOT Alba Iulia, precum şi împotriva procurorului în funcţie Costel Chirilă. Decizia a fost luată joi, 2 aprilie 2014, de un judecător de cameră preliminară de la instanţa supremă şi este definitivă.

Decizia de redeschidere a urmăririi penale în cadrul celor doi era luată deja de procurori de la DNA Bucureşti, însă, potrivit noului Cod de procedură penală, trebuia confirmată de un judecător. Mureşan şi Chirilă au mai fost cercetaţi în 2011 de structura DNA Alba Iulia, însă atunci s-a hotărât neînceperea urmăririi penale. Cercetările în dosarul probelor fabricate împotriva comisarului şef Traian Berbeceanu au adus indicii noi cauzei şi, astfel, s-a hotărât reluarea investigaţiei. Dacă suspiciunile procurorilor se confirmă, procurorul Costel Chirilă va fi suspendat din funcţia pe care o deţine în cadrul DIICOT Alba Iulia. De menţionat că şi Ioan Mureşan este, în prezent, procuror suspendat din funcţie. Deocamdată, cei doi au calitatea de ”făptuitor” şi sunt suspectaţi că l-ar fi favorizat pe omul de afaceri Luca Anversa, patronul companiei de construcţii ”Pomponio”, în dosarele în care a fost cercetat la DIICOT Alba. Anversa a scăpat de închisoare cu executare, el primind condamnări cu suspendare de 1 an, respectiv 3 ani în cele două dosare. Deciziile au fost luate de instanţele de fond şi nu au mai fost contestate de DIICOT.
În dosarul care s-a judecat în 2 aprilie s-a solicitat confirmarea redeschiderii urmăririi penale pentru Ioan Mureşan şi Costel Chirilă. În cauza cu termen în 3 aprilie, procurorii DNA Bucureşti solicită acelaşi lucru pentru Traian Grancea, Opruţa Cristian, Luca Anversa şi Cean Nicolaie.

Cercetările în aceste dosare au fost efectuate în 2010 şi 2011 la DNA Alba Iulia, unde s-a decis neînceperea urmăririi penale împotriva procurorilor şi a oamenilor de afaceri. Noile indicii au apărut după cercetările efectuate de DNA în dosarul în care magistraţi din cadrul structurii centrale au decis trimiterea în judecată a ex-procurorilor Mureşan şi Cean pentru fabricarea de probe împotriva comisarului Traian Berbeceanu.

Potrivit noilor date, fondul de vânătoare administrat de Opruţa a fost sponsorizat în 2010 cu 100.000 de lei de Luca Anversa, bani care, potrivit procurorilor, ar fi reprezentat o mită mascată pentru procurori.

luca-anversa-Potrivit rechizitoriului DNA prin care au fost trimişi în judecată Ioan Mureşan şi Nicolaie Cean, în data de 1 noiembrie 2010, SC Pomponio SA, reprezentată de Luca Anversa, a încheiat un contract de sponsorizare cu AVPS Bendis Zlatna, reprezentată de Opruţa Cristian, asociaţia fiind sponsorizată cu suma de 100.000 lei. Evenimentul avea loc la două zile după luarea măsurii obligării de a nu părăsi ţara faţă Luca Anversa de către procurorul Chirilă Costel în dosar nr. 6D/P/2010, cunopscut opiniei publicei sub denumirea de ”Prostituate pentru VIP-uri”. În acest dosar s-au efectuat cercetări faţă de Luca Anversa, reţinându-se că acesta ar fi instigat o grupare infracţională la exercitarea unor acte de violenţă pentru recuperarea în mod injust a unor datorii de la diverşi debitori, iar după recuperare, i-ar fi recompensat pe membrii grupării cu sume de bani.

Cauza a fost instrumentată de procurorul Chirilă Costel, care, la 28.10.2010, a dispus faţă de Luca Anversa măsura obligării de a nu părăsi ţara, prelungită succesiv până la 24.02.2011, iar faţă de Luigi Saviato (partener de afaceri cu Luca Anversa – n.r.) a dispus o măsură similară, cu precizarea că 13 dintre inculpaţii cercetaţi în cauză au fost reţinuţi şi apoi arestaţi preventiv. Prin sentinţa penală nr. 449/07.12.2011, Tribunalul Alba a hotărât condamnarea inculpatului Luca Anversa la pedeapsa de 1 an de închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei, DIICOT neexercitând cale de atac împotriva acestei sentinţe (procuror şef serviciu era de la 28.11.2011, inculpat Mureşan Ioan). Suma de 100.000 de lei cu care a fost sponsorizată asociaţia de vânătoare a fost ridicată în numerar de Opruţa Cristian şi utilizată pentru efectuarea unor plăţi.

Potrivit procurorilor, au existat indicii în sensul că, în fapt, suma respectivă era destinată unor procurori DIICOT, pentru uşurarea situaţiei juridice a lui Luca Anversa, fiind remisă acestora prin intermediul lui Opruţa Cristian şi a inculpatului Cean Nicolaie, procuror DIICOT (aflat în relaţii de prietenie cu cel dintâi, dar şi în bune relaţii cu Luca Anversa).

La DNA – ST Alba Iulia a fost înregistrat, ca urmare, dosarul nr. 21/P/2012, în care au fost efectuate cercetări faţă de Cean Nicolaie pentru trafic de influenţă, faţă de Luca Anversa pentru cumpărare de influenţă, precum şi faţă de Opruţa Cristian pentru complicitate la cumpărare de influenţă. De asemenea, în urma unui denunţ, s-a format la DNA – ST Alba Iulia, dos. nr. 54/P/2013, în care au fost efectuate cercetări faţă de Mureşan Ioan şi Chirilă Costel pentru luare de mită, precum şi faţă de Luca Anversa pentru dare de mită.

”Deşi, iniţial, în aceste dosare s-au dispus soluţii de neurmărire penală, din actele efectuate atât în acele dosare, cât şi în prezenta cauză, au rezultat o serie de aspecte care ridică semne de întrebare cu privire la legalitatea anchetelor întreprinse de procurorii DIICOT Mureşan Ioan şi Chirilă Costel. Cean Nicolaie se afla în relaţii amicale cu Luca Anversa şi Opruţa Cristian, fiind totodată coleg cu Mureşan Ioan şi Chirilă Costel. Inc. Mureşan Ioan are ca hobby vânătoarea, acesta mergând în repetate rânduri pe domeniul de vânătoare al AVPS Bendis, împreună cu persoanele anterior amintite (cu excepţia lui Chirilă Costel). Inclusiv în luna decembrie 2013, inc. Mureşan Ioan a participat la o vânătoare împreună cu Opruţa Cristian (rezultă din interceptările autorizate ale convorbirilor telefonice ale inc. Mureşan Ioan). Relaţia amicală dintre inc. Mureşan Ioan şi numitul Opruţa Cristian a fost confirmată de martorul Geogean Sebastian, ofiţer de poliţie, precum şi de martora Solomon Maria, grefier şef la DIICOT ST Alba, care a arătat că Opruţa Cristian venea în vizită la Mureşan Ioan, la biroul acestuia din DIICOT”, se afirmă în rechizitoriu.

Alte date din rechizitoriul DNA: Deşi s-a precizat că suma de 100.000 lei a fost folosită pentru plata unui avans la o cabană de vânătoare, cu privire la care s-a încheiat un antecontract de vânzare-cumpărare cu un cetăţean german, suma a fost retrasă în numerar de Opruţa Cristian la 01.11.2010, iar plata s-ar fi efectuat la 02.01.2011 prin dispoziţie de plată, aşadar la două luni după retragerea banilor şi într-o modalitate nepermisă de lege. În dosarul nr. 21/P/2012 al DNA – ST Alba Iulia, au fost autorizate de instanţă interceptări şi înregistrări audio-video. S-a constatat că, în timpul instrumentării de către DNA a cauzei penale, inc. Cean Nicolaie a avut mai multe întâlniri cu Opruţa Cristian, purtând discuţii în legătură cu dosarul penal, din cuprinsul cărora a rezultat că, în fapt, antecontractul de vânzare-cumpărare ar fi fost constituit ulterior, după începerea cercetărilor, pentru a masca destinaţia reală a sumei de 100.000 lei. Cean Nicolaie şi Opruţa Cristian s-au întâlnit de mai multe ori în perioada februarie – aprilie 2012.

Totodată, din examinarea declaraţiilor de avere ale inc. Mureşan Ioan pe anii 2009, 2010 şi 2011, reies următoarele: în 2009 inculpatul a ipotecat o casă de vacanţă, până la vânzarea unui imobil, pentru obţinerea sumei de 100.000 euro, reprezentând contravaloarea unor finisaje la locuinţă. Situaţia se menţine şi în 2010. În 2011, inc. Mureşan Ioan a vândut un teren de cca 600 mp numitului Mihalcea Marcel, constructor, în baza convenţiei de dare în plată nr. 155/2011, pentru suma de 100.000 euro, existând indicii (din piaţa imobiliară) că în fapt terenul avea o valoare mult mai mică, iar diferenţa până la 100.000 euro ar fi provenit din surse nelegale. De altfel, acest teren este în stare de paragină în prezent, motiv pentru care se poate aprecia că nici nu a fost util cumpărătorului. (…) Acestea au constituit împrejurări de fapt care au condus la întocmirea de către procurorul de caz a unor solicitări de redeschidere a urmăririi penale în dos. nr. 21/P/2012 şi nr. 54/P/2013, conform art. 335 C.p.p. De asemenea, Inspecţia Judiciară a iniţiat cercetarea disciplinară în lucrarea nr. 864/IJ/228/DIP/2014.

surse: ÎCCJ, adevarul.ro, DNADacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

CJSU Alba a luat noi măsuri în contextul pandemiei de COVID 19, în localitățile Cenade, Meteș, Stremț și Blandiana. Ce s-a decis

Publicat

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Alba a transmis marți, 11 mai, o nouă hotărâre care privește o serie de măsuri pentru limitarea cazurilor de COVID-19, în localitățile Cenade, Meteş, Stremţ şi Blandiana.

La nivelul comunelor Cenade şi Meteş unde rata de incidență cumulată la 14 zile a cazurilor de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2 este între 1,5 și 3/1.000 de locuitori, începând cu data de 12.05.2021, ora 0000, pentru o perioadă de 14 zile, se instituie măsuri pentru diminuarea impactului riscului, astfel:

a) Organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte este permisă, cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spațiului;

b) Se interzice organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private, sau a altor evenimente culturale;

c) Se interzice organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive, etc.) atât în spații deschise cât și închise (saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente, terase, etc.);

d) Se interzice desfășurarea de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private;

e) Se interzice circulația în interiorul localităților pentru persoanele aflate în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparțin aceleiași familii, precum și formarea unor asemenea grupuri;

f) Se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 2200-0500, cu următoarele excepții:

deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;
deplasarea în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, ori decesul unui membru de familie;
g) Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor în interiorul clădirilor, este permisă în intervalul orar 0600-2200, fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului;

h) Activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare este permisă în intervalul orar 0600-2200, fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului;

i) Măsurile stabilite la lit. g) și lit. h) se aplică și operatorilor economici care desfășoară activități în spațiile publice închise care au un acoperiș, plafon sau tavan și care sunt delimitate de cel puțin 2 pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent;

j) Pe perioada în care activitatea operatorilor economici menționați anterior este restricționată sau închisă, este permisă prepararea hranei și comercializarea produselor alimentare și a băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu se consumă în spațiile respective;

k) Prepararea, comercializarea și consumul produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice sunt permise în spațiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu excepția celor prevăzute la lit. i), cu asigurarea unei distanțe de minimum 2 m între mese și participarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite, și cu respectarea măsurilor de protecție sanitară stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății, ministrului economiei, energiei și mediului de afaceri și al președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor;

l) Activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este permisă, fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului, cu obligația respectării orarului de lucru cu publicul între orele 0600-2200;

(2) Măsurile dispuse la aliniatul (1) se aplică operatorilor economici/instituțiilor menționate, acolo unde acestea există.

(3) La finalul perioadei stabilite la alin. (1), sau în funcție de modificările intervenite la nivelul unităților administrativ–teritoriale în ceea ce privește rata de incidență, măsurile dispuse vor fi reevaluate.

 La nivelul comunei Stremţ, unde rata de incidenţă cumulată la 14 zile a cazurilor de îmbolnăvire cu SARS–CoV-2, la data de 11.05.2021 este de 3,28/1000 de locuitori, începând cu data de 12.05.2021, ora 0000, încetează aplicarea măsurilor stabilite la art.2 alin.(1) lit. a), b), c) şi e) din hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Alba nr. 124 din 03.05.2021, şi se vor aplica următoarele măsuri:

a) Se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 2200-0500, cu următoarele excepții:

deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
deplasarea pentru asistență medicală care nu poate și amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;
deplasarea în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistență persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;
b) Operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, își vor organiza şi desfăşura activitatea în intervalul orar 0500-2100, în intervalul orar 2100- 0500 operatorii economici pot activa doar în relaţia cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.

(2) Celelalte măsuri prevăzute în hotărârea CJSU Alba nr. 124 din 03.05.2021, pentru diminuarea riscului la nivelul comunei Stremţ, rămân în vigoare în perioada prevăzută la art.2 alin.(1) din hotărârea menționată anterior.

La nivelul comunei Blandiana unde s-a înregistrat un trend descrescător de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2, rata de incidență fiind de 0 cazuri la 1000 de locuitori, începând cu data de 12.05.2021, ora 0000, încetează aplicarea măsurilor stabilite pentru diminuarea riscului, prin Hotărârea C.J.S.U. Alba nr. 119 din 28.04.2021.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cum a refuzat un polițist o șpagă de 12.000 de euro oferită de un șofer pe autostrada Sebeș-Deva. Anchetă la DNA Alba Iulia

Publicat

Unul dintre polițiștii care a refuzat mita-record de 12.000 de euro cu care un șofer a vrut să scape de control, pe autostrada A1 din județul Alba, este un tânăr de 30 de ani din Mediaș. Spune că nici el și niciunul dintre colegii săi nu s-au gândit o secundă să accepte propunerea șoferului.  

Agentul principal Horațiu Drăgan este polițist la Brigada Autostrăzi de aproape cinci ani. Duminică, era pe tronsonul de autostradă din județul Alba. Urmau să primească și să refuze o mită de 12.000 de euro.

Vezi și DNA Alba Iulia: Un bărbat a încercat să dea mită 12.000 de euro unui polițist rutier. Cum s-a terminat povestea

”Ni s-a dat prin stație în consemn un autoturism, în care ar fi o persoană care a furat 100.000 de euro din Arad. Eu cu colegul eram pe tronsonul din județul Alba, alți doi colegi pe tronsonul din Deva. Ei au identificat mașina, au oprit-o, i-au întrebat pe șofer și pasager dacă are bani , a spus că nu.

Cei doi au fost duși la secție, unde am mers și noi. Acolo, la percheziția corporală asupra pasagerului s-au găsit foarte mulți bani”, povestește polițistul, pentru orademedias.ro.

Potrivit sursei citate, înainte de control, celor patru polițiști li se oferise mita de 12.000 de euro.

”Înainte de controlul corporal, pasagerul a încercat să ne ofere bani. În mașină, unul din colegii din Hunedoara a reușit să îl înregistreze pe acesta în timp ce spunea că ne dă 12.000 de euro ca să nu spunem că l-am prins. Am anunțat șefii și am urmat pașii în astfel de situații”, a mai spus polițistul.

Horațiu spune că nici el și niciunul dintre colegii săi nu și-au pus problema să accepte propunerea șoferului.

”Este exclus așa ceva. Să fii polițist înseamnă demnitate și onoare, facem meseria aceasta și apărăm legea. Cum să accepți mită? Am colegi care au denunțat oferirea a 200 de lei, a 500 de lei. Vrem să ne facem meseria corect”, a mărturisit acesta.

sursă: orademedias.ro

sursă foto: orademedias.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Magistrații din Alba au donat bani pentru construirea unui loc de joacă la o casă de tip familial din Alba Iulia

Publicat

Curtea de Apel Alba Iulia a organizat împreună cu Tribunalul Alba și Judecătoria Alba Iulia o campania umanitară denumită „De Paști dăruiește bucurie”.

În urma campaniei s-a inaugurat un loc de joacă pentru cei 22 de copii instituționalizați de la casa de tip familial „Izvorul Tămăduirii” din Alba Iulia.

De asemenea, o parte din bani au fost donați pentru a susține campania „O casă pentru nouă copii”, pentru a sprijini o familie nevoiașă din municipiu.

Spațiul de joacă a fost amenajat cu un tobogan, panou de cățărare, balansoar, carusel, o trambulină mare și câteva articole sportive (masă de tenis, fileu de badminton, palete, mingi).

Citește și: FOTO VIDEO: O familie cu 9 copii din Alba Iulia are nevoie de un cămin. Strângere de fonduri pentru cumpărarea unei case la țară

Toate au fost realizate și montate de o firmă specializată, în condiții de maximă siguranță.

Colegii de activitate și pensionarii au contribuit cu donații.

O parte din suma strânsă a fost donată și pentru susținerea campaniei de întrajutorare și sprijinire a unei familii nevoiașe din municipiul Alba Iulia, intitulată „O casă pentru nouă copii”.

Campania a fost inițiată de Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia în parteneriat cu Oliviu Gașpar din Alba Iulia.

Sursă foto: Facebook – Curtea de Apel Alba Iulia

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Incendiu pe DN1 la ieșire din Aiud. Motorul unei mașini a luat foc

Publicat

Motorul unei mașini a luat foc, marți, 11 mai, în jurul orei 15.15, pe DN1 la ieșire din Aiud spre Cluj, în zona benzinăriei Rompetrol. 

Potrivit ISU Alba este vorba despre un incendiu care s-a manifestat la compartimentul motor al unui autoturism, cu degajare mare de fum.

Autoturismul se afla în afara părții carosabile.

Incidentul nu s-a soldat cu victime.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate