Actualitate
UPDATE: INCENDIU în Alba Iulia, pe strada Emil Racoviță. Grajd distrus de flăcări şi pagube de 1800 de lei. Recomandări de la pompieri
Luni, în jurul orei 15.00, un incendiu a izbucnit la o anexă gospodărească situată pe strada Emil Racoviță din municipiul Alba Iulia.
Pompierii militari din Alba Iulia au acţionat la fața locului pentru localizarea și stingerea incendiului, cu două autospeciale.
UPDATE: „Detașamentul de pompieri Alba Iulia a intervenit luni, la ora 15.06, în municipiu, pe strada Emil Racoviță, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o anexă gospodărească (grajd), proprietatea lui P.R.
Pompierii militari au acționat cu două autospeciale de stins incendii.
Din cauza unui incendiu de resturi vegetale, focul, scăpat de sub control, s-a extins la anexa gospodărescă (adăpostul de animale) aflată în apropiere, generând incendiul.
Ca urmare a acestui eveniment au ars anexa gospodărească acoperită cu carton bituminos pe o suprafață de aproximativ 20 mp, o căpiță de fân și gardul de lemn pe circa 25 ml”, transmite ISU Alba, într-un comunicat.
Paguba în acest caz a fost estimată la valoarea de 1800 de lei.
Pompierii avertizează:
În perioadele de caniculă şi secetă prelungită, arderea de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale este interzisă.
Arderea miriştilor şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantina fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.
Arderea miriştii se face cu respectarea următoarelor prevederi generale:
a) condiţii meteorologice fără vânt;
b) parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate;
c) izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate;
d) desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
e) asigurarea, până la finalizarea, arderii a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii;
f) asigurarea pentru suprafeţe de ardere mai mici de 5 ha a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare;
g) asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne de apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire.
Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:
a) condiţii meteorologice fără vânt;
b) colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
c) executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
d) curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;
e) desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
f) asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
g) supravegherea permanentă a arderii;
h) stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
i) interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.
Pentru arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile fără obţinerea permisului cu foc şi/sau fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, cetăţenii (proprietarii de terenuri) sunt pasibili de sancţiune contravenţională, cu valori cuprinse între 1000 – 2500 lei.
foto: arhivă
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News