Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Începe culesul strugurilor: Cum se face un vin bun de casă. De unde cumperi MUST de calitate. Virtuțiile pe care le are ”elixirul tinereții”


Publicat

podgoriaOdată cu venirea toamnei în podgorii se fac pregătirile pentru începerea culesului viilor. Pentru ca recolta de struguri  din care se face „Licoarea lui Bachus” să fie de cea mai bună calitate, trebuie să se țină cont de foarte mulți factori, începând de la perioada de cules a strugurilor până la modul în care se pun la presat, dar şi de vasul în care este pus la fermentare. Mustul este considerat elixirul tinereții. Rezultat în urma zdrobirii strugurilor, mustul conţine nu numai compuşii benefici din pulpa fructului, dar şi din pieliţă, seminţe şi ciorchini. Toţi îi conferă savoare şi proprietăţi tămăduitoare unice.
Nutriţioniştii atrag atenţia, cu precădere, asupra proprietăţilor sale antioxidante, datorită cărora mustul ameliorează circulaţia sangvină, scade riscurile de maladii cardiovasculare, de obezitate și de diabet de tip 2. Dar acestea nu sunt singurele sale virtuţi!

Iată doar câteva din virtuţile lichidului din care se face, prin fermentare, vinul:

Păstrează tinerețea celulelor: Polifenolii şi antioxidanţii blochează efectul nefast al radicalilor liberi asupra celulelor. Aceşti radicali, în exces, sunt principalii responsabili ai îmbătrânirii ţesuturilor – mai ales la nivelul pielii.

Podgoria JIDVEI vinde MUST din soiurile Fetească Regală cu Muscat Ottonel și Sauvignon Blanc.  Detalii și comenzi pe vindejidvei.ro sau la tel: 0755.70.60.00

Ţine departe cancerul: Rolul mustului în menţinerea sănătăţii celulelor e un permanent obiect de studiu pentru oncologi.

Protejează neuronii: Studiile arată că mustul menţine în bună stare neuronii, limitând pierderea celulelor cerebrale. Tot cercetările relevă că o dietă din care nu lipseşte mustul blochează, parţial, evoluţia maladiei Alzheimer. Se pare că există o legătură directă între consumul de must şi memorie, capacitatea motrică şi facultăţile cognitive.

Scade hipertensiunea arterială şi diminuează riscul accidentelor vasculare: Prin îmbunătăţirea circulaţiei sangvine, a elasticităţii arteriale şi a funcţiei vasculare, consumul de must te ajută să eviţi oboseala cardiacă şi te pune la adăpost de accidentele vasculare cerebrale. Polifenolii reduc riscul de formare a cheagurilor de sânge şi oxidarea colesterolului „rău“ – una din principalele cauze ale fixării acestor plachete pe pereţii arterelor.

Ocroteşte ochii: Consumul previne apariţia leziunilor retiniene şi a degenerescenţei maculare (boala oftalmologică în urma căreia se distruge vederea centrală).

Are efect antiartroză: Mustul are capacitatea de a diminua durerile articulare.

Limitează inflamarea prostatei: Tot datorită proprietăţilor antiinflamatoare şi antioxidante, limitează neplăcerile cauzate de mărirea prostatei.

Blochează luarea în greutate: Compusul din must numit resveratrol diminuează luările în greutate, împiedicând astfel apariţia diabetului de tip 2 şi a obezităţii. Polifenolii din must stimulează sistemul imunitar şi reduc leziunile inflamatoare care pot să apară la nivelul celulelor pancreasului, producătoare de insulină.

Bine de știut: Alege struguri copți, care irită mai puțin intestinele. Roadele viței-de-vie au efect laxativ și diuretic, această din urmă proprietate fiind benefică dacă suferi de rinichi sau de anumite forme de reumatism. Strugurii sunt indicați în curele de slăbire și în dietele persoanelor care au activitate intelectuală intensă. Reține că strugurii negri au calități tonice mai puternice decât strugurii albi.

Substanţe din licoare cu calităţi curative : Antioxidantul numit resveratrol, care se găseşte în pieliţa strugurilor şi care ajunge în must, este un compus unic: cercetările au demonstrat proprietăţile sale anticancer, antiinflamatoare, antidiabet, benefice pentru sistemul cardiovascular şi cel nervos. Pe de altă parte, studiile arată că proantocianidinele din must au o acțiune antioxidantă extrem de puternică, de 20 de ori mai puternică decât vitamina C şi de cinci ori mai mare ca vitamina E, putând bloca acțiunea anumitor bacterii.

Cum se produce vinul

Indiferent de culoarea vinului obţinut, etapele procesului de prelucrare a strugurilor este acelaşi. Strugurii mai întâi se zdrobesc, după care urmează desciorchinarea şi intervenţiile tehnologice. Desciorchinarea are drept rezultat obţinerea mustuielii, un amestec de boabe zdrobite şi nezdrobite, must, seminţe, pulpă şi pieliţă, aceasta din urma fiind foarte importantă pentru conţinutul său în substanţe aromante şi/sau colorante.

Cum se produce vinul alb

Prepararea vinurilor albe implică un proces tehnologic deosebit, specific, deoarece mustul obţinut din struguri albi trebuie să fermenteze fără ciorchine, pieliţă şi seminţe.După ce au fost culeşi, strugurii albi trebuie să fie supuşi prelucrării în condiţii de igienă cât mai repede posibil, deoarece fermentarea lor se declanşează foarte rapid.

Strugurii trebuie să fie bine copţi, sănătoşi, fără frunze, insecte sau alte elemente care ar putea influenţa calitatea vinului. De regulă, se parcurg următoarele etape: controlul de calitate, presarea, fermentarea şi maturarea / învechirea.
Controlul de calitate începe din faza de recoltare a strugurilor când se urmăreşte ca strugurii culeşi să corespundă cerinţelor de calitate pentru a asigura obţinerea unor vinuri cu parametrii specifici tipologiei de vin dorite. La sosirea strugurilor la cramă se verifică dacă aceştia sunt copţi, sănătoşi şi fără defectele amintite anterior. Dacă se constată frunze, pământ sau struguri depreciaţi datorită unor boli, aceştia vor fi separaţi, scoşi din strugurii ce urmează a fi presaţi.

Presarea strugurilor albi se face cu ajutorul preselor verticale sau orizontale. Presarea trebuie făcută rapid pentru a obţine un randament bun, mustul cât mai limpede şi fără a sparge sâmburii, în practică, de regulă, la strugurii pentru vinurile albe se scot ciorchinii, în presă se introduc astfel numai boabele uşor zdrobite. La început se scurge mustul limpede (răvac) şi apoi cel de presă. Mustul rezultat din presă este supus imediat pregătirii pentru fermentare, mai întâi se separă de depunerile grosiere prin lăsare la limpezire sau prin răcire la temperaturi către 0° C, după care se va trece în vasele în care va fermenta.

Cum se obţin vinurilor albe din soiuri neutrale

Aceste vinuri se obţin din struguri culeşi în faza de maturare, prin presarea mustuielii pentru a devin must. Mare parte din zeama astfel obţinută, reprezentând în jur de 40% din total, poartă denumirea de ravac şi este un lichid care se scurge liber în urma procesului. Ravacul este caracterizat printr-un conţinut mai ridicat în zahăr şi lipsa substanţelor tanante. Procesul continuă printr-o presare uşoară ce are drept rezultat un lichid  de calitate  superioara, urmat de o presare mai puternică pentru a obţine must de calitate mai slabă.

Ca regulă, cu cât gradul de presare este mai mare, cu atât calitatea mustului este mai slabă, deoarece rezultă un conţinut ridicat în substanţe – în special tanante – care provin din seminţe şi din ciorchine. De aceea, producătorii de marcă folosesc pentru vin doar mustul din prima şi a doua presă. Mustul din presa trei (si uneori chiar şi cel din presa doi) se utilizează pentru obţinerea de distillate, oţet sau vin vrac, anonim, care nu poate purta denumirea soiului de struguri.
Cum se fac vinurile albe dulci

Dacă se doreşte obţinerea unui vin dulce, cu conţinut de zahăr, fermentaţia trebuie oprită prin metode precum scăderea temperaturii, separarea părţii limpezi de depozit (drojdie) sau prin adăugarea de dioxi de sulf, in limitele prevazute de lege (la vinurile seci – 210 mg/l iar la vinurie dulci – 300 – 350 mg/).Prin aceasta se obţine implicit şi o aciditate controlată a vinului.Pentru definitivarea calităţilor vinului se mai poate folosi bentonita, care este o argilă încărcată electrostatic negativ si care are rol în limpezirea vinului.
Cum se obține un vin de calitate superioară:
Renumitul producător de vinuri românești- Jidvei-  recomandă ca mustul deburbat, care garantează obținerea unui vin de calitate, să fie depozitat în recipiente curate, care nu au fost folosite pentru stocarea altor produse alimentare sau nealimentare.

Locațiile în care se desfășoară procesul de fermentare a mustului trebuie să fie aerisite, pentru a permite circulația curenților de aer, pentru a evita acumulările de dioxid de carbon. Este indicat ca temperatura în aceste spații să se situeze între 14 °C şi 18°C.

Transformarea mustului în vin în condiții normale durează aproximativ 2-3 săptămâni. Din 17 grame de zahăr se obține un grad alcoolic. Fermentația alcoolică este încheiată atunci când degajarile de dioxid de carbon din masa mustului încetează. La câteva zile după acest moment este indicat ca vinul să fie separat de depozitul de drojdie format (tras), în prezența dioxidului de sulf.

Păstrarea vinului se face în vase pline, evitându-se contactul cu aerul. Dacă acest lucru nu este respectat, calitatea vinului se va diminua, generând efecte negative asupra aspectului, mirosului și gustului.

Beneficiile vinului alb

Studiile ce au analizat efectul vinului alb asupra anumitor boli au descoperit că proprietăţile sale antioxidante ajută în prevenirea bolilor la plămâni şi luptă împotriva cancerului la sân. În anul 2002, cercetătorii Universităţii de Medicină din Buffalo au descoperit că un consum moderat de vin alb îmbunătăţeşte sănătatea plămânilor. În 2010, Universitatea din Wisconsin a publicat rezultatele unui studiu în care vinul alb s-a dovedit a fi bun în lupta împotriva cancerului la sân, având beneficii identice cu cele ale vinului roşu.

Consumul de vin alb te ajută să eviţi durerea de cap de a doua zi, previne greţurile, senzaţia de iritare şi nervozitatea provocate de mahmureală. De ce? Pentru că băuturile închise la culoare conţin mai multe chimicale care rezultă din procesul de fermentaţie.


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Mesajul Arhiepiscopului Lucian, pentru greco-catolici: Paștele de anul acesta trebuie sărbătorit spiritual, în rugăciune

Publicat

În plină pandemie de coronavirus, arhiepiscopul de Alba Iulia și Făgăraș, al Bisericii greco-catolice, Lucian Cardinal Mureșan, îi îndeamnă pe credincioși să sărbătorească în mod spiritual Paștele de anul acesta. Slujbele religioase vor fi transmise live, în acest fel, credincioșii, vor putea asculta cuvântul preoților.

Mesajul Arhiepiscopului:

Pelerinajul spiritual pe care îl facem în Postul Mare din acest an, îndreptându-ne spre Sărbătoarea Învierii Domnului nostru Isus Cristos, este puternic marcat de răspândirea epidemiei, care cauzează suferințe, teamă și îngrijorare pentru sănătatea proprie și a semenilor noștri.

Pe acest drum al Crucii nu suntem singuri, ci îl parcurgem însoțiți și sprijiniți de harul dumnezeiesc, mijlocit de Preasfânta Fecioară Maria, de figurile luminoase ale sfinților, dar și de rugăciunile noastre umile și pline de speranță.

Itinerariul străbătut până acum ne-a dezvăluit cât de importantă este relația cu Dumnezeu, prezența Sa în sufletele și în familiile noastre, fiorul tainic al rugăciunii rostite din adâncul inimii. Împreună am redescoperit valoarea compasiunii și a solidarității, am conștientizat ceea ce este esențial și cu adevărat valoros în existența noastră. Mai mult, imposibilitatea participării fizice la Sfânta Liturghie, a accentuat în suflete dragostea față de Cristos și dorul după Sfânta Euharistie!

Situațiile grave pretind măsuri adecvate din partea autorităților Statului și din partea Bisericii. Congregația pentru Bisericile Orientale Catolice a emis în 25 martie 2020 o serie de recomandări cu privire la celebrările pascale și a invitat pe toți întâistătătorii Bisericilor Orientale Catolice să stabilească dispoziții conforme cu normele fixate de autoritățile de stat. Fiind cu toții preocupați de sănătatea credincioșilor greco-catolici din țară și din străinătate, oferim următoarele îndrumări:

1. În perioada rămasă din Postul Mare, recomandăm preoților și credincioșilor să se apropie mai mult de Dumnezeu prin rugăciunea personală, prin rugăciunile rostite în familie. Citirea Psalmilor și a Paraclisului Maicii Domnului, recitarea Rozariului și rugăciunea adresată Fericiților Episcopi Martiri vor aduce mult folos sufletesc.

2. Preacucernicii Părinți care slujesc în parohii și în sfintele noastre mănăstiri se vor îngriji în măsura posibilităților de celebrarea slujbelor din Săptămâna Patimilor și din Săptămâna Luminată cu ușile închise, în interiorul bisericilor, fără prezența fizică a poporului credincios.

3. Preoții slujitori nu vor celebra la Liturghia din Joia Mare ritualul spălării picioarelor, nu vor organiza procesiunile în jurul bisericilor la Slujba Prohodului din Vinerea Mare și nici la Slujba Învierii.

4. După celebrarea Canonului Învierii, preoții nu vor distribui credincioșilor pâinea și vinul binecuvântate, care sunt cunoscute în tradiția noastră sub numele de „paști”.

5. În noaptea de Paști credincioșii sunt invitați să citească Evanghelia Învierii, să aprindă o lumânare și să cânte troparul Cristos a înviat din morți, cu moartea pe moarte călcând și celor din morminte viață dăruindu-le.

6. În noaptea Învierii se vor trage clopotele la miezul nopții, iar în ziua Învierii la orele 10, la începerea Sfintei Liturghii.

7. Toți credincioșii greco-catolici sunt îndemnați să participe la aceste celebrări în mod spiritual, unindu-se în rugăciune cu ierarhii și preoții, cu călugării și călugărițele și urmărind, unde este posibil, sfintele slujbe transmise prin canalele de televiziune sau prin intermediul radioului și a internetului.

8. Preoții sunt îndemnați să discearnă, în funcție de fiecare caz în parte, solicitările spirituale și pastorale ale credincioșilor pentru a identifica existența unor situații urgente care necesită administrarea Sfintelor Taine, pentru binele și mântuirea sufletelor.

9. Atunci când credincioșii aflați în situații de necesitate vor primi Sfintele Taine, este important ca atât ei cât și preotul să respecte normele igienico-sanitare prevăzute de autorități în vederea evitării unei posibile infectări.

10. Acordarea Sfintelor Taine bolnavilor internați se va face cu respectarea atentă a tuturor condițiilor prevăzute în fiecare spital.

11. Ne rămâne tuturor posibilitatea să ne pregătim spiritual prin examinarea conștiinței și prin trăirea spiritului pocăinței, iar unirea noastră cu Dumnezeu va fi întărită prin împărtășirea spirituală.Potrivit Decretului Penitenţieriei Apostolice din data de 20 martie 2020, în situația actuală de pandemie, cei care nu au posibilitatea de a primi Sfânta Împărtășanie pot obține Indulgența plenară, recitând diferite devoțiuni sau recitând Crezul, Tatăl Nostru şi o invocație către Maica Domnului.

De asemenea, muribunzii care nu pot să aibă parte de prezența preotului pentru a primi viaticul, vor trezi în inima lor căinţă desăvârșită și părerea de rău însoţită cu hotărârea de îndreptare, și vor obţine iertarea păcatelor chiar dacă nu au primit dezlegarea sacramentală.

Unde vor fi transmise slujbele:

Vinerea Mare (17 aprilie 2020) – Prohodul Domnului va fi transmis în intervalul orar 19-19.55 de TVR3, transmisiunea continuând pe Radio Blaj TV.

Sâmbăta Mare (18 aprilie 2020) – Canonul Învierii va fi transmis în intervalul orar 22.00-22.55 de TVR3 și Radio Blaj TV.

Duminica Paștilor (19 aprilie 2020) – Sfânta Liturghie va fi transmisă în intervalul orar 10.00-11.30 de TVR3 și Radio Blaj TV, iar Vecernia Paștilor va fi transmisă de Radio TV Blaj începând cu ora 18.00.

Lunea Luminată (20 aprilie 2020) – Sfânta Liturghie va fi transmisă în intervalul orar 08.45-09.55 de TVR3 și Radio Blaj TV. Începând cu ora 10.00, Radio Blaj TV va transmite o a doua Sfântă Liturghie.

sursă: e-communio.ro

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Cât s-au scumpit alimentele și serviciile în luna martie. Date INS

Publicat

supermarket, cumparaturi

Cel mai mult s-au scumpit alimentele, în luna martie, comparativ cu februarie, potrivit celor mai recente date INS. Prețurile acestora au crescut cu 1,46%.

De exemplu, prețul cartofilor a urcat cu 8,74%, al fructelor proaspete cu 5,22%, citricelor cu 2,93%, conservelor din carne cu 1,26%, brânzei cu 1,02%, făinei cu 1,79%, pâinii +0,98%, scrie hotnews.ro.
A scăzut doar prețul la ouă, cu 1,7%.

Comparativ cu martie 2019, dacă atunci o persoană cheltuia 1.000 lei pe mâncare, în martie 2020 mai trebuia să scoată încă 51 de lei (+5,11%).

La produse nealimentare, prețurile au scăzut cu 0,09%, în martie comparativ cu luna precedentă. Cele mai mari scăderi au fost înregistrate la combustibili, de 2,64%.

S-au scumpit însă și țigările, cu 2,01%, cărțile cu 0,97%, frigiderele și mașinile de spălat cu 0,17%, autoturismele si piesele de schimb cu 0,54%.

Prețurile la servicii au urcat cu 0,35%. Se exemplu, serviciile poștale s-au scumpit cu 4,64%, de telefonie cu 0,91%, îngrijire medicală cu 0,56%, comparativ cu februarie.

Preţurile de consum în luna martie 2020 comparativ cu luna martie 2019 au crescut cu 3,0%. Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 2,7%”, potrivit INS.

surse: hotnews.ro, insse.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Autoritățile locale pot deconta mesele personalului medical. Anunțul făcut de deputatul PNL de Alba, Florin Roman

Publicat

Autoritățile locale pot deconta mesele zilnice ale personalului medical. Anunțul a fost făcut într-un comunicat de presă al deputatului PNL de Alba, Florin Roman.

” La solicitarea primarului municipiului Blaj, Gheorghe Rotar, și a demersurilor pe care le-am făcut în calitate de parlamentar, în Ordonanța Militară numărul 8, a fost introdus un nou aliniat care permite autorităților locale și decontarea a trei mese pe zi, pentru personalul medical aflat în repaus între ture sau gărzi, in izolare sau carantina.

Primarul Blajului a insistat ca e nevoie de aceasta prevedere, întrucât era reglementată doar posibilitatea decontării cazării, nu și a celor trei mese oferite corpului medical.

Îi mulțumesc ministrului Sănătății, dr Nelu Tătaru pentru ca a preluat propunerea, iar ministrului de Interne, Marcel Vela pentru ca a introdus noul aliniat în ordonanță.

Totodata, în urma discuțiilor cu prefectul județului Alba, dl Nicolae Albu și cu managerul Diana Marza, au mai fost repartizate de către Unifarm următoarele materiale: Spitalul Judetean de Urgente Alba – 4000 măsti chirurgicale; 1481 mănuși, 1650 viziere și 2000 combinezoane, materiale ce vor fi distribuite și Spitalului de Pneuomofizilogie Aiud; la spitalul Blaj ajung alte 600 perechi măști chirurgicale, 519 perechi mănuși, 550 viziere și 700 de combinezoane de protecție”, a declarat Florin Roman într-un comunicat de presă.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru: Urmează două săptămâni grele. La ce se așteaptă autoritățile

Publicat

Ministrul sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat într-un interviu că vârful epidemiei de COVID-19 în România este estimat la circa 10.000-12.000 de persoane, dar dacă până acum evoluția cazurilor a fost relativ moderată, ea se poate modifica în următoarele două săptămâni, pe care le consideră „grele”.

„Rămânem în registrul celor 10-12.000 de cazuri, la vârf, dar acest număr se poate modifica, în perioada următoare. Avem două săptămâni grele, urmând ca după trei săptămâni să vedem efectul celor două săptămâni ca număr de cazuri. Noi sperăm ca acest număr de cazuri să nu fie crescut violent”, a afirmat Nelu Tătaru, în interviul pentru Digi24.

Până în prezent, există o creştere moderată a numărului de cazuri de la o zi la alta, precum şi o creştere moderată a numărului de cazuri critice, care necesită ventilaţie, dar aceste tendințe depind și de afluxul de români care vor veni în țară, precum și de evoluția focarelor din România.


„Noi suntem pregătiţi pentru fiecare pas pe care îl trecem. În funcţie de evoluţie, putem spune cât poate suporta sistemul sanitar românesc.

Noi suntem pregătiţi (…) pentru un anumit număr de cazuri critice. Avem în acest moment 1.723 de paturi de ATI complet utilate, 1.723 de ventilatoare.

În cazurile critice, tocmai accesul la ventilatoare este cel care face diferenţa. Nu avem deocamdată foarte multe cazuri pe terapie intensivă sau pe ventilator.

Suntem pregătiţi în acest moment pentru numărul de cazuri pe care îl avem, suntem pregătiţi să facem faţă. Rămâne ca evoluţia, explozia sau nu a unui număr de cazuri critice să ne arate în ce măsură sistemul sanitar vibrează sau ajunge la o saturaţie”, a declarat Nelu Tătaru.

Pentru prima dată, ministrul avorbit și despre tratarea cazurilor ușoare și asimptomatice, acasă. Se vor putea trata la domiciliu sau în zonele tampon, cazurile asimptomatice sau uşoare, iar cazurile grave, critice, pot fi gestionate la terapie intensivă în secţiile de boli infecţioase, de pneumologie, în secţiile de la spitalele judeţene sau de la spitalele private, a mai spus ministrul.

Sursă: Digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate