Educație
Începe Simularea la Bacalaureat 2024. Luni, prima probă la Limba și Literatura Română. Program și reguli la testări
Luni, 4 martie 2024, începe Simularea la Bacalaureat 2024. Prima probă va fi cea la Limba și Literatura Română. Subiectele și baremele se publică în fiecare zi de examen, la ora 15:00, pe pagina de internet a Ministerului Educației.
Testările vor începe la ora 9.00. Elevii vor avea acces în săli până la ora 8.30. Aceștia vor fi distribuiți câte unul în bancă, în ordine alfabetică.
Simularea este organizată la nivel național de Ministerul Educaţiei, în perioada 4 – 7 martie, cu probele scrise din cadrul examenului de bacalaureat (pentru elevii claselor a XII-a şi a XIII-a seral/frecvență redusă).
Probele scrise implică următoarele discipline: limba și literatura română – proba E) a), limba și literatura maternă (pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările, care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităților naționale) – proba E) b), matematică, istorie, fizică, chimie, biologie, informatică, geografie, logică, argumentare și comunicare, psihologie, economie, sociologie și filosofie – probele E) c) și E) d).
Subiectele sunt elaborate pe baza conţinuturilor/competenţelor asociate acestora, conform programelor pentru simulare aprobate de Ministerul Educației. Subiectele și baremele se publică în fiecare zi de examen, la ora 15:00, pe pagina web dedicată.
Simulare Bacalaureat 2024: calendarul testărilor
4 martie 2024: Proba E) a) – probă scrisă – Limba şi literatura română
5 martie 2024: Proba E) c) – probă scrisă – proba obligatorie a profilului
6 martie 2024: Proba E) d) – probă scrisă – proba la alegere a profilului şi specializării
7 martie 2024: Proba E) b) – probă scrisă – Limba şi literatura maternă
15 martie 2024: Comunicarea rezultatelor
Simulare Bacalaureat 2024: reguli la testări
Probele scrise începe la ora 9.00, când vor fi distribuite subiectele.
Elevii vor avea acces în săli până la ora 8.30. Aceștia vor fi distribuiți câte unul în bancă, în ordine alfabetică.
Elevii completează, în colțul din dreapta sus al foii tipizate, datele personale. Anonimizarea se face automat în platforma estinată evaluării digitalizate.
Pentru rezolvarea subiectelor, aceștia au la dispoziție cel mult trei ore din momentul în care s-a încheiat completarea casetei de identificare.
La prima probă susţinută, elevilor le vor fi distribuite, pe bază de semnătură de primire, codurile individuale care înlocuiesc numele şi prenumele. Pe baza acestor coduri vor afla ulterior rezultatele obţinute.
Subiectele sunt elaborate pe baza conţinuturilor şi competenţelor asociate acestora, conform programelor.
Subiectele şi baremele de evaluare pentru probele scrise din cadrul simulării examenelor naţionale din acest an sunt publicate zilnic, la ora 15,00.
Corectarea lucrărilor
La finalizarea lucrărilor, asistenții din sală scanează lucrările. Trei elevi rămân în sală până la finalizarea procedurii de scanare. Elevii părăsesc sala fără a primi subiectele.
Lucrările scanate și încărcate pe platformă sunt repartizate, aleatoriu, către doi profesori evaluatori.
Dacă există o diferență mai mare de un punct între notele date de aceștia, lucrarea este transmisă automat și aleatoriu altor doi profesori, în platformă.
Nota finală pe lucrare va fi o medie a notelor, după eliminarea a două note extreme date de profesori.
Rezultatele obținute la simulare nu se contestă.
Rezultatele
Obiectivele simulării sunt familiarizarea elevilor cu rigorile unui examen real, optimizarea rezultatelor obţinute de către elevii din învăţământul preuniversitar la finalul studiilor liceale.
Comunicarea rezultatelor se face anonimizat. Se utiliează codurile individuale care înlocuiesc numele şi prenumele candidaţilor.
Notele nu se trec în catalog, însă, prin excepție, la solicitarea scrisă a elevului/a părintelui, acestea pot fi consemnate în catalog.
Rezultatele obţinute la simulare sunt analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ prin:
- discuţii individuale cu elevii
- dezbateri la nivelul clasei
- şedinţe cu părinţii
- și la la nivelul consiliului profesoral
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News