Connect with us

Eveniment

Închiriezi pe Booking sau Airbnb și obții bani? Ai putea fi vizitat de ANAF. Fiscul ia în colimator peste 20.000 de persoane

Vouchere de vacanță 2025

Publicat

Închiriezi pe Booking sau Airbnb și obții bani? ANAF i-a luat în vizor pe românii care închiriază pe Booking. Direcția Antifraudă a ANAF a obținut date despre 22.000-23.000 de persoane care au realizat venituri din închirieri în scop turistic prin platformele online Booking și Airbnb, a declarat ministrul Finanțelor, Barna Tanczos. 

Acestea vor primi notificări de conformare, iar inspectorii Antifraudă vor declanșa, acolo unde se impune, și controale, scriu jurnaliștii de la Profit.ro.

Prioritate la control vor avea cazurile cu sumele cele mai mari de plată, unde și prejudiciul pentru stat din neîncasarea taxelor este mai ridicat.

Câteva sute de persoane ar fi realizat venituri nedeclarate ce depășesc 100.000 de lei.

Citește și Cursele cu Bolt și Uber și cazările făcute pe Booking sau Airbnb, s-ar putea scumpi. Noi reguli la TVA pentru platformele online

Un consultant fiscal independent a explicat, într-unul dintre numerele revistei Camerei Consultanților Fiscali (CCF), care este regimul fiscal al serviciilor de tip Booking pentru persoanele înregistrate în scopuri de TVA în România.

Mariana Vizoli, consultant fiscal independent, vicepreședinte al Consiliului superior al CCF, colaborator Soter & Partners și cadru didactic asociat ASE, membră CCF, oferă următorul răspuns întrebării cu privire la regimul fiscal al serviciilor Booking:

„Serviciile de intermediere în prestarea de servicii de cazare la hotel sau în sectoare cu o funcție similară nu intră sub incidența serviciilor efectuate în legătură cu bunuri imobile.

Astfel, întrucât Booking prestează servicii de această natură, nefiind considerate legate de bunuri imobile, li se va aplica regula generală a serviciilor prestate către o persoană impozabilă, respectiv art. 278 alin. (2) C. fisc., având locul prestării în România, la locul unde este stabilit beneficiarul persoană impozabilă.

Este o achiziție intracomunitară de servicii pentru care beneficiarul stabilit în România este persoana obligată la plata TVA, conform art. 307 alin. (2) C. fisc., iar potrivit art. 326 alin. (2), TVA se înscrie de beneficiar ca taxă colectată și taxă deductibilă în decontul de TVA pe rd. 7.7.1/22.22.1 (taxare inversă)”, a explicat Mariana Vizoli, citată de Startup Cafe.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement