Connect with us
Publicitate

Actualitate

Închisoare până la trei ani pentru protestatarii care împiedică exercitarea puterii de stat. Proiect de lege depus la Senat

Publicat

protest, prefectura Închisoare între şase luni şi trei ani. Atât ar risca protestatarii care, prin manifestarea lor,  „au scopul de a schimba ordinea constituțională ori să îngreuneze sau să împiedice exercitarea puterii de stat”. Este propunerea unui deputat PSD, iar proiectul de lege a fost depus la Senat.

Proiectul de lege vine în completarea legii nr.286/2009 privind Codul penal. Deputatul Tudor Ciuhodaru explică faptul că acest proiect trebuie adoptat în contextul cererilor pentru autonomia Ținutului Secuiesc. Potrivit deputatului PSD, „în România libertatea, democrația, dreptul de mișcare și libera exprimare, nu pot merge până la nivelul la care, prin abordări extremiste, separatiste, revizioniste, se atacă esența statului român”.

UPDATE: Deputatul a declarat la Digi24 TV că proiectul nu vizează protestele anti-ordonanțe și anticorupție din ultima perioadă, ci manifestările extremiste și separatiste.  Susţine că este împotriva extremismului și a celor care „atacă prin manifestări revizioniste și separatiste esența statului român.”

„Proiectul a mai fost depus tot de mine în mandatul trecut și se referă la acoperirea unui vid legislativ, la acoperirea și condamnarea manifestațiilor extremiste și separatiste. Mai precis încălcarea articolului 1 din Constituția României, referitor la stat suveran, independent, unitar și indivizibil. Această reglementare exista în vechiul Cod Penal. Nu am înțeles de ce a fost scoasă de domnul Predoiu în noul Cod Penal. Proiectul meu de lege nu face decât să completeze un articol deja existent în Codul Penal cu lucruri care existau înainte de depunerea acestui proiect în vechiul Cod Penal”, a spus Tudor Ciuhodaru.

Motivele expuse de deputatul PSD:

„România a fost întodeauna un stat extrem de tolerant, pe teritoriul nostrul trăiesc multe minorități ce nu se pot plânge că sunt prignote sau marginalizate de statul român. Pot folosi limba maternă, pot învăța în limba maternă, se pot manifesta liber și își pot promova cultura și religia.”

„Noul cod penal nu condamnă toate formele de încălcare a articolului 1 și articolului 13 din Constituția România.”

„Lipsa unor măsuri care să descurajeze și să pedepsească orice acțiune împotriva ordinii constituționale săvârșite de persoane, organizații sau partide a dus la exacerbarea acestor manifestări.”

„Evenimentele de la Târgu Mureș, în cadrul cărora s-a cerut autonomia Ținutul Secuiesc, precum și cererile europarlamentarilor români de etnie maghiară Laszlo Tokes și Csaba Sogor impun ca Parlamentul României să adopte acest act normativ prin care să reglementăm faptul că în România libertatea, democrația, dreptul de mișcare și libera exprimare, nu pot merge până la nivelul la care, prin abordări extremiste, separatiste, revizioniste, se atacă esența statului român.”

Libertatea de întrunire este protejată de Constituție în România la articolul 39.

„Mitingurile, demonstraţiile, procesiunile sau orice alte întruniri sunt libere şi se pot organiza şi desfăşura numai în mod paşnic, fără nici un fel de arme”, se arată în Legea fundamentală a țării.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Adrian Dobre, declarat luni, referitor la protestele din Piața Victoriei, că activitatea Guvernului a fost „obstrucţionată temporar” din cauza acestor „presiuni”, în condiţiile în care mare parte din timpul premierului Sorin Grindeanu a fost alocat acestei „probleme spinoase”.

„Trebuie să explicăm faptul că Guvernul a fost blocat o anumită perioadă din cauza manifestărilor care au avut loc, lucrurile sunt clare, datorită presiunilor la care a fost supus. În mod evident că în această perioadă Guvernul a fost încetinit şi că mare parte din timpul prim-ministrului a fost alocat acestei probleme spionoase. Sigur, este un factor care a contribuit la obstrucţionarea temporară, pe parcursul acelei perioade, a activităţii Guvernului. Nu cred că ni s-a părut nouă că au fost doar presiuni, ele cred că au fost suficient de evidente pentru toată lumea, din toate părţile”, a spus Adrian Dobre.

Tudor Ciuhodaru, medic specializat în medicină de urgenţă şi toxicologie, este, în prezent, deputat de Iași din partea PSD.

sursa: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate