Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Infirmierii Voluntari de la Spitalul de Urgenţă din Alba Iulia. Muncesc gratis sperând că, într-o zi, vor deveni asistenți medicali


Publicat

Majoritatea voluntarilor care activează în secţiile Spitalului de Urgenţă din Alba Iulia sunt cursanţi şi absolvenţi ai Şcolii Postliceale Sanitare. Dau o mână de ajutor celor aflaţi în suferinţă, dar, în acelaşi timp, câştigă şi experienţă de pe urma muncii în folosul celor din jur. Nu ascund faptul că, în viitor, şi-ar dori să fie asistenţi medicali cu acte în regulă.

La secția ORL a spitalului l-am găsit pe Aurelian Bîrluț, de 32 de ani, din orașul Teiuș. Lucrează în vânzări la o firmă care comercializează materiale de construcții, iar, în paralel, urmează Școala Posliceală Sanitară din Alba Iulia. „A fost o dorință veche, care a început încă de la grădiniță, pot să spun. Am aflat că voluntariatul îl ajută atât pe cel căruia îi dai o mână, dar și pe cel care îl practică. Fiecare dintre noi are acumulate niște cunoștințe teoretice, dar când de vorba de punerea lor în practică mai întâmpinăm și dificultăți. În cazul meu, una e să citești cum se pune o branulă și alta e să o pui, să și faci acest lucru, să simți vena pacientului. Prima mea manoperă medicală aici, pe secția ORL, a fost tocmai montarea unei branule. A fost o reușită, a contat psihologic pentru mine, am început cu dreptul“, ne spune Aurelian.

Voluntarii au atribuții de infirmieri

„La societatea la care lucrez, în vânzări, am program pe două schimburi. Așa că, atunci când nu sunt la serviciu, fac voluntariat la Spitalul de Urgență din Alba Iulia. Vin aici aproape în fiecare zi“, subliniază tânărul.

Munca lui pe secția ORL este similară cu a unui infirmier. „Aproape zilnic, pacienții sunt programați la investigații medicale. Ajutorul meu practic se poate traduce prin însoțirea pacienților, la orele stabilite, la diferite investigații medicale care le sunt recomandate de medicul specialist. Sunt multe cazuri în care trebuie să ducem pacienții cu căruciorul. Așteptăm până analizele, investigațiile sunt gata. Ulterior, fie îi aducem în salonul din care i-am preluat, fie pe o altă secție, dacă se impune. Sunt alte cazuri în care, în urma unor intervenții chirurgicale complicate, trebuie să-i ducem pe secția de Anestezie Terapie Intensivă (ATI)“, ne explică tânărul.

„Sunt pacienți care nu se pot alimenta singuri, ca atare trebuie să-i ajutăm. În plus, e dovedit că o vorbă bună, o simplă întrebare «Cum vă simțiți?» ajută la însănătoșirea pacientului“, susține cu convingere Aurelian.

Întrebat ce caz medical de pe secția ORL l-a impresionat până acum, a ales fără ezitare: „Este unul recent. E vorba de un bărbat care avea tumori în zona gâtului, care au fost extirpate de medicul Dan Chisnoiu. N-am mai văzut până acum așa ceva, doar am citit în cărțile de specialitate. M-am bucurat alături de pacient, când am văzut că poate vorbi după o intervenție așa complexă, că starea sa se îmbunățea de la o zi la alta“.

Pe o altă secție, de Gastroenterologie, am întâlnit un alt voluntar, Gabriela Mihălțan, care este în ultimul an la Școala Postliceală Sanitară. Nu este la prima tangență cu munca în folosul celor din jur.  În urmă cu zece ani, a fost pentru o perioadă voluntar al Crucii Roșii.

„Cum în această perioadă nu am un loc de muncă, m-am decis să fac voluntariat la Spitalul de Urgență, mai ales că urmez și şcoala sanitară. Vin aproape în fiecare zi, dimineața, după ce îmi duc fetița la școală. După ce ajung pe secție, mă interesez cu ce asistentă lucrez și ce am de făcut. Este momentul zilei când se recoltează probe de la pacienți,  așa că trebuie duse la laborator. Îi însoțesc pe pacienții internați la alte investigații “, își descrie Gabriela munca de voluntar.

Pas spre angajare

Vede voluntariatul util pentru ambele părți: „Ceea ce fac, ce văd, mă ajută să-mi fixez mai bine cunoștințele acumulate la școală. Pe de altă parte, pot să dau o mână de ajutor celor care nu se pot descurca singuri, dar și infirmierelor de aici. Până la urmă, dacă tot am câteva ore libere, decât să le pierd în fața televizorului și a calculatorului, mai bine vin și fac ceva folositor aici“.

Voluntarii speră ca experiența acumulată pe secțiile spitalului să-i ajute, în viitor, la angajare pe un post de asistent medical. „Avem în jur de 40 de voluntari pe secțiile spitalului. Unii reușesc să vină câteva ore pe săptămână, alții sunt prezenți aproape zilnic. Voluntarii au atribuțiile infirmierilor, categorie de personal la care avem cel mai mare deficit. Absolvenții şcolilor postliceale sanitare care primesc derogare de la Ordinul Asistenților pot face voluntariat cu atribuții specifice asistenților medicali. Fiecare voluntar poartă costumație distinctivă, de culoare vișiniu, dar și ecuson, pe care este trecut numele, prenumele și cuvântul «voluntar». Fiecare va primi la sfârșit o adeverință din care va rezulta munca sa în folosul pacienților Spitalului Județean de Urgență“, precizează Monica Onețiu, directorul de îngrijiri medicale a Spitalului.

Portretul-robot al voluntarului român

Un studiu al Centrului de Marketing şi Prognoză Socială, „Responsabilitatea socială individuală în România”, arată că principalele motive pentru care nu ne implicăm în acţiuni de voluntariat sunt lipsa de timp (34%), informaţiile limitate privind oportunităţile de voluntariat (34%) şi dificultatea de a găsi o cauză în care să creadă (16%). Cercetarea a identificat şi „portretul-robot” al voluntarului român: tânăr, student sau angajat cu studii superioare, motivat de solidaritate (40%) şi de dorinţa de îmbunătăţire a experienţei profesionale (15%), implicat în servicii sociale (25%), protecţia mediului (18%), educaţie (13%) şi sănătate (11%).
Asociațiile de voluntariat încearcă să schimbe legea astfel încât cei care lucrează pentru comunitate să aibă avantajul vechimii în muncă.

Nicu NEAGDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

 1. bono

  miercuri, 11.12.2013 at 18:00

  Felicitari! Execelent subiect … astfel de actiuni ar trebui popularixzate mai des!

  Sarbatori Fericite si „La Multi Ani!” tuturor voluntarilor din Romania!

 2. Anonim

  joi, 12.12.2013 at 07:42

  Felicitari acestor OAMENI. Ma bucur ca mai exisa in lumea asta si astfel de exemple care nu vad Spitalul si Sistemul Sanitar ca pe o sursa de imbogatire! Ma bucur ca exista OAMENI care ajuta NECONDITIONAT atli OAMENI! Felicitari si tor binele din lume acestor OAMENI!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

EVALUARE NAȚIONALĂ 2021, clasa a VI-a: SUBIECTELE de la testarea de Matematică și Științe ale Naturii

Publicat

Elevii din clasele a VI-a au avut joi ultima probă de Evaluare Națională, cea la Matematică și Științe ale Naturii. Rezultatele sunt analizate privind competențele acumulate în clasele V-VI. Nu vor fi trecute în catalog.

SUBIECTE EVALUARE NAȚIONALĂ CLASA a VI-a 2021 – Matematică și Științe ale Naturii:

Matematică și Științe ale Naturii – Test 1

Matematică și Științe ale Naturii – Test 2

Miercuri, pentru elevii de clasa a VI-a a fost proba de Limbă și comunicare.

Vezi Evaluare Națională la clasa a VI-a 2021. SUBIECTELE de la testarea de Limbă și comunicare din acest an, publicate de Ministerul Educației

Pentru elevii de clasa a IV-a, probele de Evaluare Națională vor fi în perioada 18-20 mai, iar pentru cei din clasele a II-a, în 25-28 mai.

AICI, toate modelele de subiecte.

Toate probele se susțin cu prezență fizică, indiferent de scenariile în care se află unitățile de învățământ. Sălile în care se susţin aceste evaluări sunt, de regulă, cele în care elevii îşi desfăşoară activitatea în mod obişnuit. Acestea sunt adaptate în prealabil, după caz, în funcţie de testul planificat, prin eliminarea oricăror materiale didactice care i-ar putea influența pe elevi.

Testele sunt elaborate de Centrul Național Pentru Politici și Evaluare în Educație (CNPEE), au un format asemănător cu cel al evaluărilor internaționale și trebuie să aibă un nivel mediu de dificultate. Durata alocată rezolvării acestora este de 30 de minute pentru fiecare test administrat la EN II, respectiv de 60 de minute pentru fiecare test administrat la EN IV și EN VI. Testele sunt evaluate în cadrul unităţii de învăţământ, de către cadrele didactice din respectiva unitate, în termen de cel mult 7 zile de la data susținerii ultimului test.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Scumpiri aprilie 2021 vs aprilie 2020: Au crescut prețurile la energie electrică, ulei și servicii de igienă. Ce s-a ieftinit

Publicat

Energia electrică, uleiul comestibil şi serviciile de igienă şi cosmetică au înregistrat cele mai mari scumpiri în luna aprilie a acestui an comparativ cu aprilie 2020, în timp ce ieftiniri importante se regăsesc la biletele de avion, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică publicate joi.

Conform INS, energia electrică s-a scumpit cu 16,97% în martie faţă de perioada similară din 2020 şi cu 18,22% comparativ cu decembrie 2020.

Raportat la luna martie 2021, preţul energiei electrice a rămas acelaşi.

În aprilie 2021, comparativ cu aceeaşi lună a anului anterior, la capitolul mărfuri nealimentare se constată ieftiniri la gaze, cu 2,16%, şi la energie termică, cu 0,21%, în timp ce combustibilii s-au scumpit cu 8,66%, iar tutunul şi ţigările cu 6,93%.

În cazul mărfurilor alimentare, uleiul comestibil s-a scumpit cel mai mult, cu 11,88%, în luna aprilie, raportat la aceeaşi perioadă a anului anterior.

De asemenea, în aprilie 2021, comparativ cu perioada similară din 2020, serviciile de igienă şi cosmetică s-au scumpit cu 6,53%, iar cele de îngrijire medicală cu 5,27%.

Transportul aerian și cartofii și s-a ieftinit

Serviciile de transport aerian s-au ieftinit în perioada menţionată cu 16,49%. Faţă de luna anterioară, cel mai mult s-au scumpit serviciile de reparaţii auto, electronice şi lucrări foto, cu 0,84%, iar serviciile de transport aerian s-au ieftinit cu 4,74%.

În schimb, cartofii s-au ieftinit cu 39,59%. Raportat la martie 2021, legumele şi conservele de legume s-au scumpit cu 1,42%, iar ouăle s-au ieftinit cu 1,22%.

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 3,2% în luna aprilie a acestui an, de la 3,1% în martie, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 5,21%, mărfurile alimentare cu 0,76%, iar serviciile cu 2,61%, potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

„Preţurile de consum în luna aprilie 2021, comparativ cu luna martie 2021, au crescut cu 0,5%. Rata inflaţiei de la începutul anului (aprilie 2021 comparativ cu decembrie 2020) este 2,6%. Rata anuală a inflaţiei în luna aprilie 2021, comparativ cu luna aprilie 2020, este 3,2%.

Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (mai 2020 – aprilie 2021) faţă de precedentele 12 luni (mai 2019 – aprilie 2020) este 2,6%”, se spune în comunicat.

Conform INS, indicele armonizat al preţurilor de consum în luna aprilie 2021, comparativ cu luna martie 2021, este 100,42%. Rata anuală a inflaţiei în luna aprilie 2021 comparativ cu luna aprilie 2020 calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 2,7%.

Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (mai 2020 – aprilie 2021) faţă de precedentele 12 luni (mai 2019 – aprilie 2020) determinată pe baza IAPC este 2,2%.

Banca Naţională a României (BNR) estimează o inflaţie de 2% la sfârşitul primului trimestru din acest an, de 2,2% la finalul trimestrului II şi de 2,4% la sfârşitul trimestrului III. La sfârşitul anului se estimează o inflaţie de 2,5%.

sursa: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Atenționare COD GALBEN de inundații în Alba și alte zone din țară. COD PORTOCALIU pe Someș și Crasna

Publicat

Hidrologii au actualizat atenționările de inundații valabile până vineri noapte în mai multe zone din țară. Județul Alba este sub Cod Galben.

COD GALBEN: până vineri, 14 mai, ora 24.00

– pe râurile din bazinele hidrografice:

 • Vişeu – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Maramureş)
 • Iza, Tur (judeţele: Maramureş şi Satu Mare), Lăpuş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Maramureş)
 • Someşul Mare – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior  (judeţul Bistriţa Năsăud)
 • Someş – afluenții mici aferenți sectorului aval S.H. Dej (judeţele: Cluj, Sălaj, Maramureş şi Satu Mare)
 • Someşul Mic – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Bihor şi Cluj)
 • Crasna (judeţele: Sӑlaj şi Satu Mare)
 • Barcău – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Sӑlaj şi Bihor)
 • Crişul Repede – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Cluj şi Bihor)
 • Crişul Negru – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Bihor şi Arad)
 • Crişul Alb – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Hunedoara şi Arad)
 • Arieş – bazin superior (judeţul Alba)
 • Mureş – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă Târnave (judeţele: Alba, Sibiu, Hunedoara şi Arad)
 • Bega – bazin superior amonte S.H. Făget şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Făget – amonte S.H. Chizătău (judeţul Timiş)
 • Timiş – bazin amonte S.H. Sadova şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Sadova – amonte S.H. Lugoj (judeţele: Timiş şi Caraş Severin)
 • Cerna – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Gorj şi Caraş Severin)
 • Jiu – bazin superior amonte S.H. Sadu şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Sadu – amonte S.H. Rovinari (judeţele: Hunedoara şi Gorj)
 • Motru – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Gorj şi Mehedinţi)
 • Olt – afluenții aferenți sectorului aval confluenţă Homorodul Mare – amonte Acumularea Ioneşti (judeţele: Braşov, Sibiu, Vâlcea şi Argeş).

COD PORTOCALIU : până vineri, 14 mai, ora 12.00

– pe râurile din bazinele hidrografice:

 • Crasna – bazin  aval S.H. Supuru de Jos (judeţele: Sălaj şi Satu Mare)
 • Someş – afluenții mici aferenți sectorului aval S.H. Dej (judeţele: Cluj, Sălaj, Maramureş şi Satu Mare).

sursă: inhga.ro

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

FOTO: Vaccinare-maraton la IAMU Blaj. 120 de angajați, imunizați într-o singură oră, de echipa mobilă DSP Alba

Publicat

La IAMU Blaj s-a derulat o acțiune-maraton de vaccinare a angajaților. Doar într-o singură oră, au fost imunizate 120 de persoane, joi, de către echipa mobilă a Direcției de Sănătate Publică (DSP) Alba.

Acțiunea de vaccinare de la firma din Blaj s-a derulat în colaborare cu Primăria.

”120 de persoane vaccinate în prima oră, peste 311 persoane în total, ” a transmis directorul DSP Alba, Alexandru Sinea.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate