Eveniment
Infografic: Evoluția cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19, comparativ cu cea a vindecărilor. Modificări în ultimele zile
Cazurile de infectări înregistrate în ultimele zile au intrat pe un trend crescător, cu un ecart semnificativ față de numărul persoanelor vindecate. Grupul de Comunicare Strategică avertizează că este necesar ”un efort sporit de conformare la conduita sanitară responsabilă din partea societății în ansamblul său”.
Adoptarea stării de alertă începând cu 15 mai a survenit pe fondul unei evoluții reduse a numărului de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus, raportat la numărul persoanelor vindecate. În acest context, autoritățile au adoptat o serie de măsuri de relaxare pentru reluarea unor activități sociale și economice, precizează Grupul de Comunicare Strategică, într-un comunicat.
Potrivit sursei citate, în intervalul de până la 1 iunie a putut fi constatată o rată semnificativ mai mare a persoanelor vindecate în comparație cu cea a persoanelor infectate, fapt care a permis continuarea și extinderea graduală a măsurilor de relaxare.
În următoarea săptămână, moment în care a fost analizată intrarea într-o nouă etapă care să permită reluarea unor noi activități sociale și economice, s-a menținut o rată superioară a numărului persoanelor vindecate în raport cu cele infectate.
În ceea ce privește cazurile de infectări înregistrate în ultimele zile, dinamica acestora a intrat pe un trend crescător, cu un ecart semnificativ față de numărul persoanelor vindecate, mai precizează GCS.
”Această evoluție negativă a raportului dintre numărul persoanelor confirmate cu noul coronavirus (COVID-19) și numărul persoanelor vindecate reclamă un efort sporit de conformare la conduita sanitară responsabilă din partea societății în ansamblul său. Respectarea normelor sanitare din partea cât mai multor cetățeni este singura garanție că măsurile de relaxare luate până în prezent pot fi menținute și că se poate continua în siguranță cu adoptarea de noi măsuri de relaxare în privința activităților sociale și economice”, transmite GCS.
Măsurile restrictive ar putea fi introduse din nou în unele zone, dacă apar focare de COVID-19, a spus luni ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.
Potrivit acestuia, va urma o perioadă cu o creștere ușoară a cazurilor, progresivă, nu o creștere exponențială, în măsura în care vor fi respectate regulile de igienă și normele de aplicare a ordinelor care stabilesc aceste relaxări.
S-ar putea reveni la măsuri restrictive, în anumite condiții.
„În condițiile în care vom vedea că există o transmitere accentuată în comunitate și vom vedea care sunt zonele cu anumită preponderență, vom interveni în acele zone, urmând ca progresiv, odată cu limitarea, să retragem aceste restricții, dar se poate și să intervenim la nivel general dacă vedem o transmitere în comunitate care este generalizată”, a precizat el.
Întrebat ce trebuie să înțelegem prin transmitere accentuată, ministrul a spus: „Adică să vedem că apar, nu știu, suntem pe un număr de 250 de cazuri. Menținerea ne arată că există un focar. Creșterea spre 300 înseamnă că avem transmitere și trebuie să reintervenim”.
În România sunt aproape 23.000 de cazuri de infecții cu noul coronavirus și 1.427 decese. Cel mai mare număr de cazuri noi a fost raportat duminică (320), din ultima lună.
În Alba, în ultima lună au fost între un caz și 3 noi pe zi, dar au fost și zile în care numărul a stagnat, cum a fost astăzi. În total, sunt 442 de cazuri (20 active) în județ.
surse: Grupul de Comunicare Strategică, hotnews.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News