Connect with us
Publicitate

Actualitate

Infracţiuni rutiere care îţi pot aduce pedeapsa cu închisoarea. Ghid auto pentru şoferi şi proprietarii de maşini

la volan

Publicat

la volan1 Peste 20 de infracţiuni rutiere pot aduce şoferilor sau alte persoane riscul pedepsei cu închisoarea. În Codul Rutier sunt prevăzute situaţiile considerate cu risc ridicat sau evenimentele grave care atrag răspunderea celor în cauză. Pe lângă cazurile de conducere fără permis, cu alcoolemie peste limita legală sau a unui autovehicul neînmatriculat, mai cunoscute, sunt şi alte situaţii considerate drept infracţiuni de circulaţie.

Vă prezentăm exemple de infracţiuni şi pedepsele care se pot aplica.

– conducerea fără permis: până la 5 ani de închisoare

– conducerea unui autovehicul cu permisul retras sau anulat ori cu permisul necorespunzător categoriei de autovehicul conduse: de la 6 luni la 3 ani sau amendă.

– conducerea unui autoturism sub influenţa alcoolului cu o îmbibaţie alcoolică peste 0,80 g/l alcool pur în sânge sau sub influenţa unor substanţe ori produse stupefiante sau medicamente cu efecte similare acestora: între 1 şi 5 ani de închisoare

– punerea în circulaţie sau conducerea unui autovehicul neînmatriculat sau neînregistrat: pedeapsa între 1 şi 3 ani de închisoare; până la 5 ani de închisoare, pentru conducerea unui autovehicul cu numere de înmatriculare false.

– tractarea unei remorci fără număr de înmatriculare sau cu unul fals: amendă sau închisoare între 3 luni şi 2 ani.

– încredinţarea „cu ştiinţă” a autoturismelor sau altor autovehicule unor persoane care nu deţin un permis auto sau acesta le-a fost anulat sau retras; încredinţarea autovehiculelor unor persoane care suferă de o boală psihică, se află sub influenţa alcoolului, a stupefiantelor ori a medicamentelor cu efecte similare: amendă sau închisoare de la 6 luni la 3 ani.

– refuzul, împotrivirea ori sustragerea conducătorului unui autovehicul de a se supune recoltării probelor biologice sau testării aerului expirat, în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei de produse sau substanţe stupefiante ori a medicamentelor: închisoare de la 2 la 7 ani.

– părăsirea de către şoferii implicaţi a locului accidentului din care au rezultat victime, fără acordul poliţiei care face cercetări la faţa locului: între 2 şi 7 ani de închisoare.

– modificarea sau ştergerea urmelor unui accident de circulaţie cu victime: între 2 şi 7 ani de închisoare

– fapta săvârşită cu intenţie de a sustrage, distruge, degrada ori de a aduce în stare de neîntrebuinţare indicatoarele, semafoarele, amenajările rutiere sau crearea de obstacole pe partea carosabilă: amendă sau închisoare de la 6 luni la 2 ani.

– instalearea mijloacelor de semnalizare rutieră, fără autorizaţie sau care modifică poziţia acestora pentru a induce in eroare participanţii la trafic: amendă sau închisoare de la 6 luni la 2 ani.

– blocarea drumului public, dacă pune în pericol siguranţa circulatiei ori aduce atingere dreptului la libera circulaţie a celorlalti participanţi la trafic: amendă sau închisoare de la 3 luni la 2 ani.

– repararea autoturismelor cu urme de avarii, fără documentele de constatare eliberate de poliţia rutieră sau de societăţile din domeniul asigurărilor: amendă sau închisoare de la 3 luni la 2 ani.

– lăsarea fără supraveghere, pe partea carosabila a drumurilor publice, a un vehicul care transportă produse sau substanţe periculoase: închisoare între 3 şi 7 ani.
– organizarea sau participarea, în calitate de conducător de vehicul sau de animale, la întreceri neautorizate pe drumurile publice: amendă sau închisoare de la 3 luni la 2 ani.

sursa: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate