Actualitate
Inima Reginei Maria va fi păstrată în colecția publică a muzeului de la Castelul Peleş. Hotărâre aprobată de Guvern
Caseta de argint în care se află inima Reginei Maria va face parte din colecția publică a Muzeului Național „Peleș”,a hotărât, miercuri, Guvernul.
Executivul a răspuns astfel solicitării Muzeului Peleș, cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la nașterea Reginei Maria (29 octombrie 1875).
Caseta, care este clasată în categoria juridică Tezaur, va trece din administrarea Muzeului Național de Istorie a României în administrarea Muzeului Național „Peleș”.
Regele Ferdinand şi Regina Maria au fost încoronaţi ca regi ai României Mari, la Alba Iulia, în 15 octombrie 1922.
Vezi şi DOCUMENTAR: 15 octombrie 1922, ziua în care Ferdinand și Maria au fost încoronați ca regi ai României Mari la Alba Iulia
În anul 1933, când și-a întocmit testamentul, Regina Maria a cerut ca, după moartea ei, inima să îi fie depusă în capela pe care o construise pe maul mării, Stella Maris, de la Balcic, iar corpul să fie înmormântat în necropola regală de la Mănăstirea Curtea de Argeș.
După moartea Reginei, la 18 iulie 1938, Regele Carol al II-lea, împreună cu fiul său Mihai, au îndeplinit dorința testamentară a Reginei Maria. Inima Reginei a fost așezată într-o casetă de argint de formă octogonală, iar aceasta a fost introdusă într-o casetă de bijuterii de argint aurit, gravată și ornamentată cu pietre prețioase, primită cadou de nuntă în 1893.
Casetele au fost depuse, cu toate onorurile, în capela Stella Maris, la Balcic.
După cedarea Cadrilaterului, în 1940, caseta cu inima Reginei a fost luată de la Balcic de către principesa Ileana și așezată la Castelul Bran, într-o capelă ridicată în acest scop după modelul celei de la Balcic. În 1974, casetele au fost transferate, împreună cu alte bunuri culturale, în administrarea Muzeului Național de Istorie a României.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News