Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

INS: Salariul mediu net din ianuarie a fost de 2.484 lei, mai mic cu 145 lei față de cel primit în decembrie

Publicat

bani lei monede

Salariul mediu net din ianuarie 2018 a fost de 2.484 lei, în scădere față de luna decembrie cu 145 lei (-5,5%), a transmis marți Institutul Național de Statistică (INS). Cele mai mari salarii nete au rămas cele din IT&C, la polul opus (cele mai mici salarii nete) rămânând cele plătite în industria ospitalității. Scăderea salariilor poate fi explicată și prin faptul că în decembrie majoritatea companiilor oferă prime și bonusuri care cresc nivelul salariilor primite din respectiva lună.

În luna ianuarie 2018, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a fost mai mic față de luna precedentă ca urmare a acordării în luna decembrie 2017 a primelor ocazionale (prime trimestriale, semestriale, anuale, pentru performante deosebite sau al 13-lea salariu), drepturilor în natură și ajutoarelor bănești, plății sumelor din profitul net și din alte fonduri (inclusiv tichete de masă și tichete cadou). De asemenea, câștigurile salariale medii nete din luna ianuarie au fost mai mici comparativ cu luna precedentă ca urmare a nerealizărilor de producții ori încasărilor mai mici (funcție de contracte) sau a angajarilor de personal cu câștiguri salariale mici.

Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:

  • cu 51,5% în extracția petrolului brut și a gazelor naturale, respectiv cu 36,8% în fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului;
  • între 22,0% și 31,0% în activități de servicii anexe extracției, extracția cărbunelui superior și inferior, alte activități extractive, intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii);
  • între 15,0% și 18,5% în depozitare și activități auxiliare pentru transport, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, industria metalurgică, silvicultura și exploatare forestieră (inclusiv pescuit și acvacultură), tranzacții imobiliare, fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice, fabricarea altor mijloace de transport;
  • între 10,5% și 14,5% în tipărirea și reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea hârtiei și a produselor din hârtie, fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice, cercetare-dezvoltare, fabricarea produselor din tutun, fabricarea substanțelor și a produselor chimice, activități auxiliare intermedierilor financiare, activități de asigurare și fonduri de pensii.

Creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă au fost determinate de acordarea de prime ocazionale (prime anuale și pentru performanțe), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri, dar și de aplicarea prevederilor legale, de realizările de producție ori de încasările mai mari (funcție de contracte).

Cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în transporturi aeriene (+10,2%), fabricarea băuturilor (+4,2%), construcții (+1,3%).

În sectorul bugetar s-au înregistrat creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă ca urmare a aplicării prevederilor legale pentru personalul plătit din fonduri publice, astfel: administrație publică (+3,2%), sănătate și asistență socială (+2,6%), respectiv învățământ (+0,9%).

sursa: insse.ro, hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax