Connect with us
Publicitate

Actualitate

INSCOP: Peste jumătate dintre români ar vota un candidat independent pentru funcția de primar. Preferinţele alegătorilor

Publicat

vot alegeri Mai mult de jumătate dintre români ar alege un candidat independent, fără legături politice, pentru funcția de primar la alegerile locale de anul viitor, potrivit unui sondaj INSCOP.

Astfel, 50,1% dintre români ar fi dispuși să îi acorde votul unei personalități locale independente, care ar candida pentru funcția de primar la alegerile locale de anul viitor (față de 53,1% în aprilie).

În același timp, 25,6% dintre respondenți resping o asemenea ipoteză (față de 22,4% în aprilie). Procentul non-răspunsurilor este de 24,3% (față de 24,5% în aprilie), precizează autorii cercetării.

De asemenea, potrivit cercetării INSCOP, în top opțiuni de vot ale românilor conduce PNL, cu 44,5%, urmat de Alianța PSD-UNPR cu 37,1%. În Parlament ar mai intra și UDMR, cu 5,1% din voturi.

Românii nu au o opțiune clară când vine vorba de disponibilitatea de a acorda votul unui partid nou înființat.

Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare, noul PNL (PNL+PDL) ar obține 44,5% (44,7% în aprilie), în timp ce Alianța PSD-UNPR ar înregistra 37,1% din sufragii (39,1% la măsurătoarea din luna aprilie, când a fost testată intenția de vot pentru Alianța PSD — UNPR și PC, partid aliat între timp cu PLR în cadrul ALDE), iar UDMR 5,1% dintre opțiunile exprimate (5,2% în aprilie).

Pe locurile următoare în opțiunile de vot ale românilor se clasează ALDE, care ar obține 3% din voturi (față de 2,2% în aprilie când a fost măsurată intenția de vot pentru PLR, aliat între timp cu PC și formând ALDE), PMP cu 2,4% (față de 2,8% în aprilie), M10 (partidul condus de Monica Macovei), măsurat în premieră în cadrul Barometrului INSCOP — Adevărul, cu 2,3%, PRM cu 2,1% (față de 2% în aprilie) și PNȚCD cu 1,2% (față de 1% în aprilie).

Totodată, 2,3% dintre respondenți și-au exprimat opțiunea pentru alte partide (față de 2% în aprilie). 25,5% dintre respondenți nu s-au hotărât, 9,7% declară că nu merg la vot, în timp ce 4,9% nu știu sau nu răspund.

În ceea ce privește votul pentru un partid nou înființat, 39,5% dintre respondenți declară că nu ar acorda votul lor la viitoarele alegeri unui partid nou înființat (față de 35,8% în aprilie), 29,6% ar pune ștampila de vot pe o asemenea formațiune (față de 29,8% în aprilie), iar 25,4% nu sunt hotărâți (față de 23,6% în aprilie). Nu știu sau nu răspund — 5,5% (față de 10,8% în aprilie).

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevărul în perioada 9 — 14 iulie 2015. Volumul eșantionului a fost de 1.075 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de încredere de 95%. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenților.

sursa: agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate