Connect with us
Advertisement

Actualitate

Înscrieri pentru ADMITEREA la LICEU în Alba. Şedinţe cu părinţii pentru verificarea fişelor completate

Publicat

La şcolile generale din judeţul Alba se desfăşoară completarea fişelor de înscriere la liceu, după ce Ministerul Educaţiei a publicat, vineri după-masa, ierarhia mediilor de admitere. Pe baza acestora şi a opţiunilor exprimate de elevi, se va face repartizarea computerizată a candidaţilor în clasa a IX-a. După completarea fişelor de înscriere de către candidaţi, diriginţii convoacă la şcoală, până în 10 iulie, toţi elevii însoţiţi de părinţi, care verifică opţiune cu opţiune corespondenţa fişei de martor cu fişa originală, semnând pentru conformitate.

La Şcoala Generală nr. 1 “Vasile Goldiş” din Alba Iulia, care este centru de admitere, până luni, în jurul amiezii, se prezentaseră majoritatea din cei aproximativ 300 de elevi care îşi continuă studiile la liceu, în urma examenului de Evaluare Naţională. Potrivit conducerii şcolii, circa 100 de elevi urmau să mai completeze fişele de înscriere. La această unitate de învăţământ sunt arondaţi elevii care au terminat cursurile de gimnaziu la Colegiul Tehnic “Dorin Pavel”, Colegiul Tehnic “Alexandru Domşa” şi Liceul de Arte, dar şi şcolile din Ighiu şi Ciugud. Luni, începând cu ora 17.00, la Şcoala “Vasile Goldiş” se organizează întâlniri cu părinţii şi elevii pentru verificarea fişelor de înscriere.

La Şcoala Generală nr.7 „Mihai Eminescu” din Alba Iulia până luni, la ora 12.00, din totalul de 253 de fişe de înscriere puse la dispoziţia elevilor, care îşi continuă studiile liceale, 231 au fost completate. Elevii arondaţi la unitatea de învăţământ, care este şi centru de admitere sunt de la Şcoala „Avram Iancu”, Liceul „Sf. Iosif”, Şcoala Generală cu clasele I -VIII din Blandiana, Şcoala cu clasele I- VIII din Berghin, Şcoala cu clasele I-VIII „Iuliu Maniu” Vinţu de Jos, Şcoala cu clasele I-VIII „Ion de Hunedoara” Sântimbru. Luni, în jurul orei 16.00, vor fi aşteptaţi elevii de la Şcoala Generală cu clasele I-VIII „David Prodan” de la Săliştea. De asemenea, de la 18.00 la Şcoala „Mihai Eminescu” se vor întâlni elevii şi părinţii pentru verificarea fişelor de înscriere.

Elevii din Alba pot alege din cele 123 de clase de liceu disponibile în următorul an şcolar.

Repartizarea computerizată se efectuează pe baza opţiunii candidatului pentru filiera, profilul, specializarea sau domeniul respectiv şi în limita locurilor aprobate, prin planul de şcolarizare, pentru unităţile şcolare finanţate de la bugetul de stat.

Dacă doi candidaţi au medii de admitere egale, aceştia vor fi departajaţi după: nota obţinută la evaluarea naţională din clasa a VIII-a; media generală de absolvire a claselor a V-VIII; media notelor obţinute la proba de limba şi literatura română din cadrul Evaluării Naţionale; media notelor obţinute la proba de matematică din cadrul Evaluării Naţionale; media notelor obţinute la proba de limbă maternă din cadrul tezelor cu subiect unic, respectiv nota de la proba de verificare a cunoştinţelor de limbă maternă, în cazul candidaţilor care solicită înscrierea la unităţi de învăţământ cu predare în limba minorităţilor naţionale.

După completarea fişelor de înscriere de către candidaţi, diriginţii convoacă la şcoală, până în 10 iulie, toţi elevii însoţiţi de părinţi, care verifică opţiune cu opţiune corespondenţa fişei de martor cu fişa originală, semnând pentru conformitate. Neconcordanţele între fişa completată şi fişa martor trebuie semnalate imediat conducerii şcolii, care revine la centrul de colectare a datelor pentru a se face corecţia.

Între momentul validării fişei şi repartizarea computerizată, fişele sunt centralizate în bazele de date judeţene şi de aici în baza de date naţională de la Ministerul Educaţiei.

Repartizarea computerizată a absolvenţilor de clasa a VIII-a care au participat la prima etapă de admitere se desfăşoară până în 16 iulie, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere şi în funcţie de opţiunile candidaţilor, înscrise în fişa de opţiuni.

Centrele de admitere judeţene tipăresc şi afişează, până în 17 iulie, listele în fiecare unitate de învăţământ gimnazial, precum şi în centrul special de înscriere pentru absolvenţii proveniţi din alte judeţe.

În cazul în care candidatul nu are loc la nici una din opțiunile exprimate pe fișă el rămâne nerepartizat în această sesiune de admitere și va trebui să participe la o sesiune ulterioară organizată numai pe locurile rămase libere în această sesiune.

Situația poate apare în cazul în care candidatul nu a exprimat suficiente opțiuni, opțiunile exprimate de el fiind ocupate înaintea lui de alți candidați care au medii mai mari.

Se recomandă prin urmare completarea fișei cu un număr suficient de opțiuni pentru ca această situație să nu apară.

A doua etapă de admitere va avea loc în perioada 17 iulie – 1 august, pentru candidaţii din seria curentă, precum şi pentru cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2013 – 2014. În perioada 17-22 iulie vor fi completate fişele de opţiuni de către candidaţii care nu au participat la prima repartizare şi de către cei care au rămas nerepartizaţi. Repartizarea computerizată a candidaţilor din etapa a doua de admitere va avea loc în 25 iulie, în aceeaşi zi urmând să fie afişate listele la şcoli şi licee. Candidaţii repartizaţi vor putea depune dosarele de înscriere la licee în perioada 25-26 iulie. În 26 iulie, liceele vor transmite situaţia locurilor rămase libere în urma neînscrierii candidaţilor admişi în cele două etape, iar în perioada 29 iulie – 1 august vor fi rezolvate, de către comisia judeţeană de admitere, situaţiile speciale, respectiv cele privind candidaţii care nu şi-au depus dosarele de înscriere în termen şi cei care nu au participat la primele două etape. În etapa a treia de admitere în licee, repartizarea computerizată va avea loc în 5 – 6 august, pentru elevii care nu au participat la nicio repartizare, care nu au fost repartizaţi în etapele anterioare, care nu s-au înscris în perioada prevăzută de metodologie sau care şi-au încheiat situaţia şcolară mai târziu.

Pentru anul şcolar următor, sunt disponibile în judeţul Alba 123 de clase de liceu, cu câte 28 de locuri, ceea ce înseamnă 3.444 de locuri în clasa a IX-a.

Vezi AICI ierarhia mediilor de admitere după Evaluarea Naţională în Alba şi detalii despre modalitatea de înscriere, topul liceelor din judeţ.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement