Connect with us
Advertisement

Actualitate

Insolvenţa persoanelor fizice: Noi modificări de aplicare a legii, în consultare publică. Ce prevederi au fost schimbate

Publicat

insolventa criza faliment O nouă variantă a normelor de aplicare a Legii insolvenței persoanelor fizice se află în consultare publică. În noul document un se mai regăsesc prevederile prin care persoanelor vizate li se putea restricţiona accesul la propriile conturi bancare şi li se putea interzice vânzarea bunurilor deţinute

Reamintim că aplicarea Legii nr.151/2015 privind procedura insolvenței persoanelor fizice a fost amânată de Guvern cu un an, tocmai pentru a permite definitivarea normelor metodologice. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial din 26 iunie 2015 și urma să intre în vigoare la șase luni de la publicare, însă noul termen este până la 31 decembrie 2016.

Vezi şi Intrarea în vigoare a Legii privind procedura insolvenței persoanelor fizice, AMÂNATĂ cu un an de Executiv

Proiectul pus în dezbatere de ANPC aduce clarificări privind cele trei moduri de soluţionare a falimentului personal: pe bază de plan de rambursare a datoriilor, prin lichidare de active sau prin procedură simplificată.

Insolvenţa pe bază de plan de rambursare a datoriilor este o procedură administrativă, nu judiciară, iar aceasta se va putea aplica atunci când persoanele fizice nu mai pot să-şi plătească datoriile şi situaţia lor financiară nu este compromisă în mod iremediabil. Cuantumul minim al datoriilor va trebui să totalizeze minimum 15 salarii minime pe economie.

Insolvenţa prin lichidare de active va putea fi cerută atunci când situaţia financiară a persoanei în cauză este iremediabil compromisă, iar procedura pe baza planului de rambursare nu poate fi îndeplinită.

Procedura simplificată de insolvenţă va fi accesibilă dacă suma totală a datoriilor persoanei fizice este de cel mult zece salarii minime pe economie, iar aceasta nu are bunuri sau venituri urmăribile şi are peste vârsta standard de pensionare sau şi-a pierdut total ori cel puţin jumătate din capacitatea de muncă.

Autorităţile vor trebui să urmărească, prin vânzarea bunurilor în cadrul procesului de recuperare a datoriilor, obţinerea unor sume cât mai mari, indiferent de cuantumul creanţei.

Totodată, valorificarea bunurilor va trebui făcută la un nivel cât mai apropiat de valoarea de piaţă, iar lichidatorul sau administratorul procedurii va urmări atât acoperirea creanţelor creditorilor, cât şi rămânerea unei diferenţe pentru datornic.

Dacă se va hotărî că este necesară vânzarea locuinţei familiale, datornicii vor putea să rămână în casă cu chirie, aceasta urmând să fie stabilită de comisia de insolvenţă.

Citeşte şi Guvernul înființează comisii judeţene pentru procedura insolvenţei persoanelor fizice. Responsabilitățile acestora

Pentru a asigura desemnarea şi înlocuirea aleatorie a administratorului procedurii de insolvenţă, comisia de insovenţă la nivel central va trebui să dezvolte şi să implementeze o aplicaţie informatică dedicată.

În reglementările propuse iniţial, se menţiona că, în cazul în care cererea de deschidere a procedurilor era admisă de comisia de insolvenţă, instituţia putea impune debitorului anumite măsuri provizorii care să-i conserve averea. Printre acestea se aflau restricţionarea accesului debitorului la conturile bancare şi la instrumentele de plată ataşate acestora; restricţionarea accesului debitorului la platformele de internet banking; comunicarea de instrucţiuni către instituţiile de credit la care debitorul are conturi deschise cu privire la modul cum urmau să se desfăşoare tranzacţiile pe cont; interdicţia vânzării de bunuri mobile şi/sau imobile şi înscrierea interdicţiei în registrele de publicitate.

Vezi şi Băncile au solicitat devansarea termenului de intrare în vigoare a Legii pentru insolvenţa persoanelor fizice. Motivele şi propuneri pentru darea în plată

De asemenea, se mai propunea ca băncile la care debitorul are deschise conturi să fie înştiinţate printr-o notificare despre măsurile impuse în cadrul procedurii de insolvenţă. Aceste două aspecte au fost eliminate din noua variantă de norme.

Vezi integral AICI proiectul de HG pentru normele metodologice de aplicare a Legii insolvenţei persoanelor fizice.

surse: anpc.ro. avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement