Economie
Inspectorii antifraudă de la ANAF vor avea arme și vor putea să facă anchete fiscale. Ce mai prevede reorganizarea Fiscului
Inspectorii antifraudă de la ANAF vor avea arme: Ministerul Finanțelor pregăteste reorganizarea ANAF, precum și o serie de măsuri la nivelul Fiscului și celorlalte instituții subordonate.
Printre măsurile propuse acum, prin două proiecte, se numără și creșterea numărului de vicepreședinți ANAF de la 2 la 3, alinierea drepturilor salariale din cadrul unităților subordonate Finanțelor la nivelul din ANAF, posibilitatea de a achiziționa mașini și mobilier pentru structurile de control din ANAF și Vamă, introducerea unei funcții specifice și a unor posturi noi de conducere la Antifraudă, precum și reorganizarea DGAMC, direcția ANAF pentru mari contribuabili.
ANAF va începe multe controale cu privire la e-Transport și e-Sigiliu, iar în acest sens Minsterul Finanțelor a pregătit un proiect de reorganizare a Fiscului, prin care se prevede inclusiv că inspectorii Antifraudă vor putea merge cu armament în controale.
Proiect de reorganizare a Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) a fost pus în dezbatere publică de Guvernul României pe 24 februarie.
Propunerea legislativă are ca scop să micșoreze evaziunea record a României între statele membre ale Uniunii Europene și să urmărească transporturile de mărfuri care tranzitează România sau a căror destinație este un punct vamal care nu se află la granița țării.
Pentru a limita evaziunea și a controla traseul mărfurilor după ce intră în România, Guvernul României vrea să întărească Direcția Antifraudă din cadrul ANAF.
Documentul poate fi consultat AICI: Reorganizare ANAF 2024
Anchete fiscale fără a mai fi necesară o anchetă penală
„În cadrul, Agenției se înființează Direcția generală antifraudă fiscală, structură fără personalitate juridică, cu atribuții de prevenire, descoperire și combatere a actelor și faptelor de evaziune fiscală și fraudă fiscală”, se precizează în noul proiect de ordonanță de urgență.
Cuvântul introdus în plus față de OUG nr. 74/2013 care reglementează activitatea ANAF este „descopere” fapte de evaziune și fraudă fiscală. Asta va permite Direcției Generale Antifraudă Fiscală să facă anchete fiscale fără a fi necesară pornirea unei anchete penale pentru astfel de fapte, conform analizei experților din domeniu consultați de impact.ro.
Inspecții cu armament, protecție și mijloace tehnice
Inspectorii antifraudă vor avea dreptul să poarte inclusiv armament sau să beneficieze de protecție gratuită în timpul controalelor, conform proiectului de ordonanță de urgență.
Astfel, Personalul Agenției din cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală inspectorii pot beneficia „după caz, armament și alte mijloace tehnice utilizate ca mijloc individual de apărare, protecție și comunicare, care se atribuie gratuit”.
Conform informațiilor obținute de impact.ro, armamentul ar fi necesar în special la controalele în teren a documentelor și a situațiilor raportate prin sistemele e-Transport și e-Sigiliu.
Regula controlului în minimum doi inspectori
Inspectorii antifraudă nu vor avea voie să facă verificări fără a fi însoțiți de un coleg.
„La orice acțiune de control antifraudă participă minimum două persoane care ocupă funcții publice specifice utilizate în cadrul Agenției pentru Direcția generală antifraudă fiscală”.
Funcțiile de inspectori antifraudă
Conducerea Direcției Generale Antifraudă Fiscală va fi ocupată de angajați ai ANAF care vor avea funcții publice specifice de conducere de:
– inspector general antifraudă,
– inspector general adjunct antifraudă,
– inspector șef direcție antifraudă,
– inspector șef serviciu antifraudă și
– funcții publice specifice de execuție din clasa I de inspector antifraudă.
Personalul fără funcții de conducere va fi avea denumirea de „inspector antifraudă”.
Controalele în ținute civilă, dar cu ecuson și însemne distinctive
„Personalul Agenției din cadrul Direcției generale antifraudă fiscală care ocupă funcții publice specifice poartă, în timpul serviciului, uniformă, însemne distinctive, ecusoane”, se precizează în propunerea legislativă. Cu toate acestea, în anumite situații „În realizarea atribuțiilor de serviciu, personalul care ocupă funcții publice specifice poate îmbrăca ținuta civilă”, mai scrie în textul legislativ.
O nouă definiție pentru Fisc
ANAF-ul își schimbă parțial și definiția și rolul instituției pentru a permite mai ușor controlul fiscal antifraudă.
„Prin atribuțiile încredințate, Agenția asigură: administrarea impozitelor, taxelor, contribuțiilor și a altor venituri bugetare date prin lege în competența sa, precum și controlul fiscal, respectiv inspecție fiscală, control inopinat, control antifraudă, verificarea situației fiscale personale, verificare documentară, conformare voluntară pentru prevenirea, descoperirea și combaterea oricăror acte și fapte care au ca efect frauda fiscală și evaziunea fiscală, precum și a altor fapte date prin lege în competența sa”.
Președintele ANAF va avea trei vicepreședinți
Șeful ANAF va avea trei vicepreședinți în subordine, cu unul mai mult decât acum. Vicepreședintele în plus ar urma să aibă atribuții exclusive pe zona de antifraudă, conform informațiilor obținute de impact.ro.
„Președintele Agenției este ajutat în activitatea sa de 3 vicepreședinți cu rang de subsecretar de stat, numiți prin decizie a prim-ministrului la propunerea președintelui Agenției. Vicepreședinții exercită atribuțiile delegate de președintele Agenției. Răspunderile și atribuțiile vicepreședinților se stabilesc prin ordin al președintelui Agenției”, se precizează în propunerea legislativă.
Reorganizare și la controlul Marilor Contribuabili
Direcția marilor contribuabili își pierde personalitatea juridică: „Începând cu data de 1 aprilie 2024, Direcția generală de administrare a marilor contribuabili se reorganizează ca direcție generală în cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, fără personalitate juridică, prin fuziune prin absorbție.
Fuziunea se face prin absorbția Direcției generale de administrare a marilor contribuabili de către Agenția Națională de Administrare Fiscală, în cadrul aparatului propriu al agenției, în condițiile legii”, se mai precizează în propunerea guvernului.
Mașini noi la ANAF
„Autoritățile din subordinea Ministerului Finanțelor care au atribuții de prevenire și combatere a evaziunii fiscale și a fraudei fiscale și vamale, în cazuri temeinic justificate pot achiziționa pentru activități operative autoturisme cu capacitate cilindrică mai mare de 1.600 cm3 și al căror preț poate depăși contravaloarea în lei a sumei de 23.000 de euro inclusiv T.V.A., calculată la cursul BNR din data inițierii procedurii de atribuire a contractului de achiziție”, scrie în propunerea de ordonanță de urgență.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Raul
duminică, 25.02.2024 at 16:14
Cu arme cu tot ii mananc ca pe elodia !
Doar fraieri platesc taxe !!!
comisaru’
duminică, 25.02.2024 at 16:38
Ce prosteala ieftina! Asa a fost si Garda Financiara si tot a trebuit desfiintata….. integritate si profesionalism fratilor asta trebuie si fara ingerinte de orice natura
pilu
duminică, 25.02.2024 at 17:44
Dacă la prost şi la corupt îi dai armă să tragă după ciori, n-ai făcut nimic. Altceva trebuie făcut şi asta o ştiu toţi, dar PSD-ul se face că nu pricepe, că doar n-or deranja protejaţii de partid şi firmele securiste.
vaile
duminică, 25.02.2024 at 19:32
pana sa scoata pistolu trebuie sa completeze trei formulare, dupa ce scot pistolul si il folosesc sunt cercetati penal pentru uz de arma si neglijenta, asa ca il lasa in rastel sa nu-l piarda. cat priveste evaziunea toata lumea ii cunoaste pe evazionisti doar cei de la anaf nu-i cunosc, pentru ca stau prea mult in birouri pe tiktok
Dany
duminică, 25.02.2024 at 21:31
Pai nah asta mai trebuie ca să ne execute ca pe câini
Petru
luni, 26.02.2024 at 10:50
Întâi deparazitați instituțiile statului și pe urmă mai vedem. Nu știți de unde să mai scoateți bani și veniți acum ca pe vremea lui Lăscărică . Să vă fie rușine !
Gogu de la partide
luni, 26.02.2024 at 13:39
Psd vrea banii oamenilor cu o disperare greu de egalat. Au ras tot. Sistemul care l-au creat are la bază posturile la stat pt oamenii lor , plătiți cu sume uriașe. PNRR.ul nu este altceva decât un sistem în care oamenii lor cu firme, primesc proiectele pe bandă rulantă cu prețuri supraevaluate de zeci de ori ca să iasă para-ndărăturile care intră în buzunarele șefilor din partid. 27 miliarde de euro (133 miliarde de lei) cheltuieli cu bugetarii de la stat. 14.000 de noi angati în aparatul de stat în 2023 și noi trebuie să le plătim ăstora , salarii, prime, vacanțe, pensii speciale, bonusuri de performanță false. Șefii ASF primesc 16 salarii într-un an x 16009 euro !!!