Eveniment
Inspectorii sanitari continuă controalele de igienă la terasele din Alba Iulia: „Am observat o evoluţie majoră faţă de anul trecut”
În sezonul estival, oamenii caută un refugiu rapid, din căldura toropitoare a blocurilor și betoanelor, în aer liber, la terase, piscine, spații de agrement sau, pentru mai multe zile, în tabere. Tot aceasta este și perioada cea mai favorabilă apariției toxiinfecțiilor, condițiile de temperatură ridicată fiind propice dezvoltării bacteriilor și microbilor. Potrivit directorului Direcției de Sănătate Publică (DSP) Alba, Horea Timiș, inspectorii sanitari din Alba continuă verificarea normelor de igienă în localuri, terase și tabere, în județ. Faţă de anul trecut, aceştia au observat îmbunătăţiri semnficative şi au aplicat, până în prezent, doar avertismente pentru lipsa cursurilor de igienă.
„Am controlat eja câteva terase din oraș, din punctul de vedere al respectării normelor igienico-sanitare. Nu am constatat neconformităţi majore faţă de anul trecut. Am aplicat doar avertismente pentru lipsa cursurilor de igienă ale personalului, iar anul trecut am dat şi amenzi. Dar asigurăm oamenii că pot avea încredere. Se pare că această evoluţie a venit şi din concurenţă”.
De asemenea, DSP Alba transmite tuturor operatorilor să aibă grijă cum manipulează mărfurile, de la transport până la produsul finit. În aceste controale, se verifică modul în care sunt depozitate mărfurile, dacă sunt respectate graficele de temperatură impuse, modul de dezinfecție a veselei, a sticlăriei, dacă sunt folosite substanțele avizate de Ministerul Sănătății şi normele de igienă și echipamentul personalului.
Inspecția sanitară se oprește și asupra taberelor școlare din județ și verifică în ce măsură acestea sunt în legalitate: „Cei care organizează tabere în județ sau merg în excursii cu grupuri de copii se pot înregistra la Direcția Județeană de Sport și Tineret, trebuie să se prezinte la Direcția de Sănătate Publică, să își ia autorizația sanitară. Lumea nu știe că nu poți să iei 20 de copii să îi duci la o pensiune, fără autorizație sanitară. Copiii au nevoie de condiții speciale, un anumit număr de calorii la mâncare etc. Este o legislație strictă în cazul taberelor”, a adăugat Horea Timiș.
Autorizația sanitară pentru o tabără se obține după ce s-a depus o cerere în acest scop la DSP Alba, iar inspectorii sanitari au controlat, la fața locului, condițiile de cazare și mâncare din punct de vedere al igienei.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News