INTERVIU / Alba se află în prima treime a clasamentului național al îmbolnăvirilor de cancer. Medicul oncolog Răzvan Curcă: Nu avem nici un serviciu de radioterapie | Alba24
Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

INTERVIU / Alba se află în prima treime a clasamentului național al îmbolnăvirilor de cancer. Medicul oncolog Răzvan Curcă: Nu avem nici un serviciu de radioterapie

avatar

Publicat

dr. razvan curcaLa ușa medicului oncolog Răzvan Curcă este, în general, plin de lume. La ora 8 seara, mai sunt încă pacienți care așteaptă să fie primiți de acesta; oamenii își povestesc unii altora ”experiențele”: un amestec de speranță și deznădejde. E oarecum ușor să simți asta. Distincția Young Medical Oncologist Award obținută de la Societatea Europeană de Oncologie Medicală (ESMO) este doar unul dintre motivele pentru care doctorul Curcă este considerat unul dintre cei mai buni  medici oncologi din Europa de Est. Doctoratul în ştiinţe medicale și cursurile de pregătire în Marea Britanie, Ungaria, Austria, Suedia sau Malta și alte țări sunt alte motive pentru care oamenii își pun speranțe în el, deși nu lasă pe nimeni să înțeleagă că ar putea face minuni. Cu tot programul său încărcat, doctorul Răzvan Curcă, a acceptat un scurt dialog cu alba24.ro, despre problemele pe care le ridică această boală în județul Alba.

Reporter: Domnule doctor, potrivit datelor pe care le cunoaștem, în România apar anual peste 75.000 de noi cazuri de cancer. Cât de bolnavă este populația județului Alba, din acest punct de vedere, sau altfel spus, care este situația la Alba, față de media națională?

Răzvan Curcă: Alba este undeva în prima treime a clasamentului național în functie de incidența cancerului după datele din ultimii 10 ani, acesta fiind condus de municipiul București și județele din vestul țării.

oncologie alba iuliaR.: Care sunt tipurile cele mai frecvente la noi în județ?

R.C.: În Alba se înregistrează constant peste 1.000 de cazuri, din 2004 încoace. Spre exemplu, în 2015 s-au înregistrat 1198 de cazuri. Cele mai multe cazuri sunt de cancer pulmonar și colorectal. Bărbații sunt mai afectați de cancerul pulmonar, colorectal și de prostată iar femeile de cel mamar, colorectal și de col uterin.

R.: Din experiența dumneavoastră, există zone ale județului Alba afectate mai grav, unde incidența cazurilor este mai mare?

R.C.: Concentrarea mai mare este în zonele urbane. Cel puțin așa arată statisticile ultimilor ani.

dr razvan curcaR.: Pentru că ați amintit de statistici, se pare că numărul de îmbolnăviri a crescut foarte mult în ultimii 26 de ani. Se poate vorbi de o cauză pentru care numărul de bolnavi a crescut față de situația din anii 80-90?

R.C.: Cauzele sunt multiple. În primul rând, sunt metode mai bune de diagnostic.

R.: Adică înainte nu era întotdeauna identificat atât de ușor ca fiind cancer?

R.C.: Da, se poate spune asta. O altă cauză este legată de îmbătrânirea populației în condițiile în care frecvența cancerului crește odată cu vârsta, de dieta de tip occidental (fast food), de expunerea crescută la ultraviolete, de exemplu la solarii, dar e vorba și de diminuarea stratului de ozon, etc.

R.: Se poate preveni această situație? Ce ar trebui să facă oamenii?

R.C.: Primul lucru pe care l-aș recomanda oamenilor ar fi să nu fumeze, iar dacă fumează, să se lase de fumat. Apoi, să adopte un stil de viață sănătos; dieta care ar trebui să conțină cât mai multe fructe și legume proaspete, cât mai puține grăsimi animale (saturate), să practice un sport sau măcar să facă mișcare regulat, să nu consume exagerat de mult alcool. De asemenea, aș insista să evite expunerea la ultraviolete: trebuie să folosească cremă de protecție solară. În ceea ce privește expunerea recreațională la saloanele de bronzat, trebuie exclusă. Un alt aspect: trebuie ca oamenii să se protejeze de substanțele cunoscute ca și carcinogene (inductoare de cancer) la locul de muncă.

R.: Din punct de vedere al tratamentelor disponibile în România (și în Alba), cum ați califica situația în raport cu alte țări Europene?

R.C.: Din păcate aici stăm destul de prost, în sensul că decalajul față de restul Europei s-a accentuat în ultimii 8 ani. De exemplu, timp de 7 ani nu a mai fost compensat niciun medicament nou în oncologie, deși au fost înregistrate de către Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) câteva zeci. Doar în 2015 au intrat pe programul de oncologie 5 medicamente, iar acum din decembrie 2016 încă 12. Dar decalajul se mărește, iar accesul la ultimele terapii imunologice din oncologie este încă un deziderat. În plus, avem o mare problemă cu accesul la radioterapie, în sensul că furnizorii publici și privați din țară pot satisface doar aproximativ 40% din necesarul la nivel național. În județul Alba nu avem încă niciun serviciu de radioterapie, deși m-am străduit mult să înființez unul, dar fără succes până acum.

 

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

loading...
loading...
3 Comentarii

3 Comments

 1. avatar

  dorel

  sâmbătă, 07.01.2017 la 00:58

  felicitari domnule doctor. Tineti,o tot asa!!!!

 2. avatar

  Adevărul Gol-goluț

  sâmbătă, 07.01.2017 la 19:59

  Un nenorocit cu aere de mare salvator care ia ,,plicul” bietilor bolnavi! Celor care-l laudati, va doresc din tot sufletul meu necăjit să vă ferească Dumnezeu sa-i aflati adevarata fata!

 3. avatar

  Mona

  luni, 09.01.2017 la 19:03

  Despre poluarea criminală de la Sebeș, nici un cuvințel. Medicii se fac complicii poluatorilor dacă nu au curajul să vorbească și mai ales, să facă publice statisticile, ținute secrete pentru a proteja poluatorii. De altfel domnul dr. Răzvan Curcă a avut de a face cu amenințările multinaționalei, care ne servește zilnic cu formaldehidă, pulberi în suspensie, oxizi de azot, ozon troposferic etc și de atunci este foarte cuminte.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

Publicitate

EVENIMENT

Se strică vremea în minivacanța de Sfânta Maria: Ploi şi furtuni în aproape toate regiunile din ţară, până vineri noaptea

avatar

Publicat

Administraţia Naţională de Meteorologie informează că începând de marți, 14 august, ora 18:00 până vineri, 17 august, ora 22:00 sunt așteptate la nivelul întregii țări averse, descărcări electrice, intensificări  ale vântului ce pot lua aspect de vijelie și grindină.

Potrivit ANM, în cursul serii de marți (14 august) și al nopții de marți spre miercuri (14/15 august), în regiunile vestice și nordice gradul de instabilitate atmosferică va fi accentuat și local se vor semnala intensificări ale vântului cu aspect de vijelie, descărcări electrice, averse cu caracter torențial și grindină.

În zilele de miercuri (15 august), joi (16 august) și vineri (17 august), mai ales în cursul după-amiezilor și al serilor, în Maramureș, Transilvania, nordul Crișanei și al Moldovei, precum și în zonele montane și submontane vor fi intervale de timp cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin ploi ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului ce vor putea lua și aspect de vijelie și izolat grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși local 20 l/mp și izolat 30…40 l/mp.

sursa: meteoromania.ro

 

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

A început construcția bisericii demolate luna trecută la Alba Iulia. Între timp, slujbele se fac într-o hală din piața Cetate

avatar

Publicat

Construcția noii biserici ortodoxe de pe strada Ioan Alexandru este în desfăşurare. Excavatoarele și muncitorii lucrează de zor la fundația noului lăcaș de cult care, teoretic, va fi gata în 2021. Până la finalizarea construcției, enoriașii participă la slujbele ținute de preotul bisericii, într-o hală a pieței agroalimentare din Cetate.

În luna iulie, micuța biserică de lângă piața agroalimentară, care a servit ca lăcaș de cult peste 20 de ani, a fost dărmată pentru a face loc unuia nou. Motivul demolării a fost că vechea clădire avea un statut provizoriu și nu avea o arhitectură ecleziastic corespunzătoare.

CITEȘTE ȘI: Astăzi se pune temelia unei noi biserici la Alba Iulia. Vechea biserică a fost dărâmată în urmă cu câteva zile

Într-o lună, lucrurile s-au pus în mișcare și muncitorii au început să lucreze la fundația noii clădiri.

Teoretic, beneficiarul, Parohia Ortodoxă Română Cetate 1, va putea avea parte de noua biserică în 2021, termenul de construcție fiind de 36 de luni.

Preotul paroh speră ca demisolul bisericii să fie gata pentru a putea oficia slujba de Crăciun în interiorul acestuia.

Până atunci, enoriașii bisericii iau parte la slujbele ținute într-o hală din piața agroalimentară din Cetate.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Angajații DSV și DSP Alba învaţă cum să-şi perfecționeze bronzul la mare, prin „cursuri profesionale”

avatar

Publicat

Au salarii mari mari decât mulți dintre români ar visa, au vouchere, sporuri și vacanțe gratuite la hoteluri în cele mai scumpe stațiuni de pe litoral, mascate sub diferite cursuri din ale căror denumiri ne dăm seama că singurul lucru pe care l-ar putea prinde ar fi o insolație, în plin sezon estival. Dacă vă gândiți că doar angajații primăriilor sunt trimiși să se „perfecționeze” pe malul Mării Negre, nu e chiar așa. Și angajații sau șefii Direcției de Sănătate și Direcției Sanitar-Veterinare din Alba și-au îmbunătățit cunoștințele în materie de factori de protecție, la Mamaia și Costinești.

„Meseria” de bugetar a ajuns să fie cea mai dorită din România și asta pe bună dreptate. Salarii bune, zile libere multe și, pe lângă asta, vara le garantează și câte un sejur la mare pe banii instituției, la „curs”.

Direcția Sanitar-Veterinară Alba a plătit anul acesta peste 20.000 de lei pe cazări la cursuri în plin sezon estival la Costinești și Mamaia. Pe lista achizițiilor publice nu apare în detaliu denumirea cursului sau perioada exactă, ci doar „servicii de cazare” pe șapte zile în diferite locuri. Un singur curs apare cu numele Program de perfecţionare „Modificări legislative privind funcţi publică în domeniul resurselor umane„, care evident este la mare, în Costinești, în perioada 20-26 august. În medie, un sejur de curs costă aproximativ 3.000 de lei pentru cazare și în jur de 900 de lei înscrierea. 

Nici cei de la Direcția de Sănătate Publică Alba nu au ratat ocazia să-și perfecționeze bronzul.

Angajații au fost trimiși la „Curs perfecţionare contracte administrare, patrimoniu şi achiziţii publice, în perioada 15-22.07.2018” și un curs „Scrierea proiectelor europene. Aplicaţii practice” în perioada 23-29 iulie. Ambele cursuri s-au ținut la hoteluri în Mamaia și au costat în jur de 8.500 de lei.

Nu se știe dacă la aceste cursuri au fost trimiși angajații sau şi directorii celor două instituții, mai ales că Alexandru Sinea, directorul DSP Alba, de când a venit vara, a stat mai mult în concediu decât la birou.

 

 

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Peste 140 de poliţişti din Alba asigură măsuri de ordine şi siguranţă, în minivacanţa de Sfânta Maria. Recomandări

avatar

Publicat

Peste 140 de poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba vor acţiona, zilnic, pentru asigurarea climatului de ordine şi siguranţă publică, în minivacanţa prilejuită de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.

În perioada 15 -19 august 2018, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba va intensifica acţiunile, va suplimenta efectivele de siguranţă publică şi va asigura prezenţa echipajelor de poliţie, în locurile aglomerate şi a lăcaşurilor de cult din judeţul nostru dar şi în zonele de agrement, în vederea prevenirii evenimentelor negative.

Zilnic vor acţiona, în medie, 140 de poliţişti, cu 70 de mijloace auto, pentru prevenirea faptelor antisociale, apărarea patrimoniului public şi privat, creşterea siguranţei rutiere şi a transporturilor feroviare, astfel încât cetăţenii să se bucure, în linişte, de această sărbătoare, transmite IPJ Alba.

Pentru prevenirea accidentelor de circulaţie şi combaterea excesului de viteză, poliţiştii de la rutieră vor acţiona cu 14 aparate radar şi va fi asigurată prezenţa în trafic, pentru depistarea şi sancţionarea, cu fermitate, a conducătorilor auto care încalcă normele rutiere privind circulaţia pe drumurile publice.

Pentru a preîntâmpina evenimentele neplăcute, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba recomandă cetăţenilor:

Dacă plecaţi de la domiciliu, închideţi şi asiguraţi toate uşile şi geamurile casei, uşa de la balcon, geamul de aerisire de la baie şi nu lăsaţi în casă obiecte de mare valoare sau bani!

În zonele aglomerate, fiţi atenţi la genţi, poşete şi buzunare!

Evitaţi consumul excesiv de alcool şi stările conflictuale!

Nu vă urcaţi la volan, dacă aţi consumat băuturi alcoolice!

Respectaţi regimul legal de viteză !

Adaptaţi permanent viteza, condiţiilor concrete din trafic, în special când se circulă în coloană!

Pe timp de vreme caniculară, planificaţi pe cât posibil deplasările cu autovehiculul în afara intervalului orar 10.00 –18.00 şi nu consumaţi sub nicio formă băuturi alcoolice.

Posesorilor de permis de conducere cu afecţiuni medicale (cardiovasculare, neurologice sau endocrine) le recomandăm să renunţe la conducerea autovehiculelor pe drumurile publice în intervalul orar menţionat.

Înainte de plecarea la drum este necesară verificarea stării tehnice a autovehiculului şi, în special, a presiunii în pneuri, gradul de îmbătrânire şi uzură al acestora şi al racordurilor, precum şi verificarea instalaţiei de climatizare.

Conduceţi cu multă atenţie şi răbdare!

În caz de nevoie, apelaţi cu încredere 112 – Apel Unic de Urgenţă

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

ACCIDENT pe DN 67C – Transalpina, zona Căpâlna. Cetăţean ceh rănit după ce s-a răsturnat cu motocicleta în albia râului Sebeş

avatar

Publicat

Un motociclist a fost grav rănit în urma unui accident rutier petrecut marți, în jurul prânzului pe DN 67C – Transalpina, în zona Căpâlna.

Potrivit IPJ Alba, un accident rutier s-a petrecut marți, pe DN 67C în zona Căpâlna. Din primele informații un bărbat a pierdut controlul asupra motocicletei pe care o conducea și a căzut în albia râului Sebeș.

UPDATE: Potrivit IPJ Alba, accidentul s-a petrecut pe DN67C, la kilometrul 133+300 m. Un cetăţean ceh, în vârstă de 47 de ani, în timp ce conducea o motocicletă, nu a adaptat viteza la condiţiile de drum, a pierdut controlul asupra vehiculului, a intrat în coliziune cu parapetul de pe marginea carosabilului şi s-a răsturnat în albia râului Sebeş. Motociclistul a suferit mai multe leziuni şi a fost transportat la spitalul din Sebeş.

FOTO: Arhiva Alba24

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate