Connect with us
Publicitate

BLAJ

Interviu cu Cristian Dumitru Crișan, cel mai tânăr episcop catolic din lume, consacrat la Blaj. Cum a fost întâlnirea sa cu Papa


Publicat

Cel mai tânăr episcop catolic din lume slujește la Blaj. La cei 39 de ani ai săi, Cristian Dumitru Crișan are o bogată experiență în Biserică, la nivel internațional, dar și studii ample la instituții prestigioase din Roma și Paris.

A fost consacrat alături de Călin Ioan Bot la Catedrala Arhiepiscopală Majoră “Sfânta Treime” de la Blaj în data de 21 iunie, într-o ceremonie fără enoriași, desfășurată așa din cauza epidemiei de coronavirus.

Alba24 a stat de vorbă cu Episcopul Cristian, care, cu amabilitate, a fost de acord să răspundă câtorva întrebări. 

Reporter: Aș dori să încep prin a vă adresa o întrebare foarte personală. Când și cum ați simțit această chemare spre credință și cum ați decis, dincolo de studiile impresionante (știu că aveți inclusiv un Master la Sorbona) să vă dedicați viața Bisericii? 

Episcopul Cristian Crișan: În 1996 am participat la o întâlnire a tineretului catolic organizată la Blaj. Aveam 15 ani și era pentru prima dată când participam la o Sfântă Liturghie animată exclusiv de tineri. Atunci am întâlnit prima dată seminariști în sutană și am înțeles că și eu îmi doresc să urmez acest drum.

R.: Sunteți cel mai tânăr episcop catolic din lume. Ce înseamnă să fii episcop al Bisericii Greco-Catolice din România, ținând cont de toată istoria acestei instituții? Ce presupune această responsabilitate? 

Episcopul Cristian Crișan: Este într-adevăr o mare responsabilitate, gândindu-mă la faptul că de trei sute de ani Biserica Unită este pentru poporul nostru o adevărată „fântână a darurilor”, prin Școlile și emulația sa culturală și spirituală, prin jertfa martirilor, prin entuziasmul credincioșilor și al preoților ei.

O Biserică tânără dar cu o misiune clară din partea lui Dumnezeu. De aceea, porțile iadului nu au biruit-o și nu o vor birui.

R.: Ați trăit la Roma, apoi timp de 8 ani ați fost preot al Parohiei „Sfântul Gheorghe” din Paris, recent ați revenit în județul Alba, la Blaj. A fost grea despărțirea de aceste orașe mari și multiculturale, în special de comunitatea de la Paris? 

Episcopul Cristian Crișan: După terminarea studiilor la Roma, la Paris am avut șansa să intru în contact cu tot ce reprezintă cultura franceză și cu specificul Bisericii Franței.

A fost efectiv o școală pentru mine. Și mă refer la contactele cu Arhidieceza locală, cu universitățile și cu bibliotecile pariziene, cu lumea academică.

M-am atașat foarte tare de comunitatea de credincioși greco-catolici de acolo. O comunitate compactă, aflată oarecum „între două lumi”: țara mamă și noua patrie adoptivă, Răsărit și Apus.

Într-un fel o sinteză și un simbol a ceea ce este Biserica noastră Română Unită. Aveam credincioși atât din „vechea gardă”, ajunși la Paris în vremuri de restriște, cât și foarte multe familii tinere, o generație nouă, entuziastă, mândră de tradițiile proprii și doritoare să le împărtășească francezilor.

Am încercat să întrețin acea atmosfera frumoasă de familie pe care am găsit-o în Parohie și să organizez diferite momente și activități culturale și spirituale, menite să întărească credința enoriașilor dar și să ne facă cunoscuți în mediul francez.

Îmi amintesc cu mare bucurie de celebrarea Sfintei Liturghii în limba română în Catedrala Notre-Dame, de diferitele expoziții și ateliere de icoane pe sticlă, de vizitele Arhiepiscopului de Paris și ale diferiților Ambasadori în comunitatea noastră, dar și de numeroasele pelerinaje organizate în locuri de devoțiune ale Franței: de exemplu, anual la Lourdes însoțeam un grup de peste 400 de credincioși.

R.: Tot în Franța ați obținut certificatul „Emouna – l’amphi des religions”…

Episcopul Cristian Crișan: Certificatul „Emouna – l’amphi des religions” pe care l-am urmat la Institutul de Științe Politice din Paris m-a ajutat să interacționez îndeaproape cu specificul celorlalte tradiții religioase prezente pe teritoriul francez într-o perspectivă nouă, științifică și pluridisciplinară.

Am înțeles astfel importanța dialogului și a cunoașterii celuilalt în diversitatea lui, precum și riscul de a ne închide în noi înșine și de a nu aprecia aspectele pozitive care caracterizează diferitele curente religioase.

A fost o experiență extrem de pozitivă, inclusiv prin prisma închegării unor relații amicale și de dialog cu reprezentanți ai diferitelor religii.

R.: Ce înseamnă Blajul pentru dumneavoastră? Ce vă plăcea cel mai mult la Paris și ce vă place la Blaj?

Episcopul Cristian Crișan: La Blaj am studiat timp de 7 ani, atât la Liceul „Sfântul Vasile cel Mare” cât și apoi la Facultatea de Teologie. Blajul înseamnă pentru mine acasă, este locul vocației mele și inima Bisericii noastre.

Cred că spiritul Blajului și cel al Parisului se unesc în imaginarul colectiv atât prin profunda încărcătură culturală și spirituală care le caracterizează, cât și prin sentimentul de ospitalitate și de efervescență a ideilor care este palpabil în ambele realități.

R.: Care este relația dumneavoastră cu Sfântul Părinte? De câte ori l-ați întâlnit și ce v-a impresionat cel mai mult la el?

Episcopul Cristian Crișan: Pe Sfântul Părinte Papa Francisc l-am întâlnit personal de 3 ori: de două ori în 2018 și o dată în 2019 la Roma.

Numindu-mă în aprilie 2018 Vizitator Apostolic pentru credincioșii greco-catolici români din Europa Occidentală, am interacționat direct cu diferite organisme din Curia Romană.

M-a impresionat de fiecare dată căldura și atenția Papei pentru fiecare, mai ales acea privire și acel cuvânt personalizat pe care îl adresează în parte fiecăruia. Dar și umorul fin al Sfântului Părinte.

R.: Ce personalități v-au inspirat din punct de vedere intelectual și spiritual? 

Episcopul Cristian Crișan: Exemplul și blândețea Preafericitului Părinte Cardinal Lucian Mureșan, Arhiepiscopul Major al Bisericii noastre, mă inspiră în fiecare zi, cu precădere aflându-mă acum în imediata sa apropiere.

Totodată, o personalitate cu totul deosebită este pentru mine călugărul Mihai Neamțu din Ordinul Bazilitan, trecut la Domnul în anul 2000.

Mă ocup actualmente de pregătirea dosarului care va fi transmis la Vatican, în vederea cauzei sale de beatificare și de canonizare.

R.: Citiți, bănuiesc, și autori laici. Ce preferințe aveți? 

Episcopul Cristian Crișan: Citesc cu plăcere operele teologice ale Papei Emerit Benedict al XVI-lea și scrierile Sfintei Tereza de Avila, dar și autori precum Tolstoi sau Irène Némirovsky.

R.: Întreaga lume se luptă cu o boală care răscolește și adâncește toate faliile existente între națiuni, dar și în interiorul lor. Pare a fi vremea maladiilor. Cum percepeți această situație și ce le spuneți credincioșilor care vă întreabă despre acest lucru? 

Episcopul Cristian Crișan: Cu siguranță Domnul ne transmite prin această pandemie un mesaj și poate un avertisment.Și ne obligă să reflectăm la ceea ce e cu adevărat important în viața noastră, mai ales la existența vieții veșnice.

 

 

Cred că acțiunea nefastă și păcatul omenirii împotriva „casei noastre comune”, precum numește Papa Francisc în Enciclica Laudato Si pământul care ne este dat în grijă, contribuie la apariția unor astfel de maladii.

Dar care ne interpelează și ne îndeamnă la solidaritate și la atenție sporită față de frații noștri și față de darul lui Dumnezeu care ne este încredințat.

R.: Doriți să transmiteți un mesaj pentru credincioșii greco-catolici din România?

Episcopul Cristian Crișan: Un mesaj de speranță: Dumnezeu este cu noi și nu își abandonează niciodată poporul. El este scutul și Păstorul nostru.

Cine este Episcopul Cristian Dumitru Crișan:

Episcopul Cristian Dumitru Crișan s-a născut pe data de 11 octombrie 1981 în satul Sântu din județul Mureș.

După absolvirea studiilor liceale la Liceul Teologic Greco-Catolic „Sf. Vasile cel Mare” din Blaj în anul 2000, a urmat cursurile Facultății de Teologie Greco-Catolică din Blaj, iar în anul 2003 a fost trimis la studii la Roma cu o bursă din partea Congregației pentru Bisericile Orientale, fiind alumn al Colegiului Pontifical „Pio Romeno”.

Între 2003-2004 a urmat un curs propedeutic la Institutul Pontifical Oriental, iar în perioada 2004-2007 studiile de Teologie la Ateneul Pontifical „Sant’Anselmo” din Roma.

Ulterior, a urmat cursurile Facultății de Drept Canonic la Universitatea Pontificală a Lateranului, unde a obținut titlul de Licență în Drept Canonic, iar în perioada 2010-2012 a urmat Cursurile de Doctorat, obținând titlul de Doctor în Drept Canonic în anul 2012 cu o lucrare de cercetare asupra „Timpurilor sacre în legislația canonică. Receptarea acesteia în Dreptul Particular al Bisericii Greco-Catolice din România”.

Pe data de 11 mai 2008 a fost hirotonit preot la București. A absolvit Cursul de For Intern organizat de Penitențieria Apostolică în anul 2008, precum și Cursul pentru Postulatori ai Cauzelor de beatificare și canonizare, organizat de Congregația pentru Cauzele Sfinților de la Roma în anul 2011.

În anul 2012 a fost numit Rector al Misiunii Greco-Catolice Române de la Paris și Paroh al Parohiei Greco-Catolice Române din capitala Franței.

Comunitatea din Paris în care a slujit Episcopul Cristian. Momentul despărțirii de credincioși. Foto: E-communio

Din 2014 până în 2016 a colaborat ca Apărător al Legăturii la Tribunalul de I Instanță al Arhiepiscopiei de Paris, iar din septembrie 2016 a fost numit Judecător al aceluiași Tribunal. Pe data de 15 august 2013 a fost numit Notar al Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.

Între 2016-2017 a urmat cursurile de Masterat la Facultatea de Științe ale Educației din cadrul Institutului Catolic din Paris, obținând Diploma de Master II în co-tutelă cu Universitatea „Paris IV Sorbona”. În 2018 a obținut Certificatul „Emouna – l’amphi des religions” la Institutul de Științe Politice din Paris.

Pe data de 9 aprilie 2018, Sfântul Părinte Papa Francisc l-a numit în funcția de Vizitator Apostolic pentru credincioșii greco-catolici români din Europa occidentală, iar pe 11 octombrie 2018 a fost numit Coordonator național pentru pastorația greco-catolicilor români din Italia de către Consiliul Permanent al Conferinței Episcopale Italiene.

Sfântul Scaun a anunțat pe 22 ianuarie 2020 că Sfântul Părinte Papa Francisc și-a dat acordul cu privire la alegerea canonică făcută de Sinodul Episcopilor Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, prin care Părintele Cristian Dumitru Crişan, a fost ales Episcop Auxiliar al Arhieparhiei de Alba-Iulia și Făgăraș, atribuindu-i Scaunul episcopal titular de Abula. A fost consacrat episcop în Catedrala Sfânta Treime din Blaj pe 21 iunie 2020, fiind în momentul consacrării episcopale cel mai tânăr episcop catolic din lume.

A tradus cărțile: „Tatăl nostru și dorul nostru de a fi fii” de Luigi Accatoli, Editura Galaxia Gutenberg, Târgu-Lăpuș 2007, „Vademecum pentru păstori” de Cardinalul Jorge Medina Estevez, Editura Galaxia Gutenberg, Târgu-Lăpuș 2009, „Spre vindecare și înnoire”, Editura Surorilor Lauretane, Baia Mare 2013, și a coordonat volumul „Papa Ioan Paul al II-lea vorbește Bisericii Române Unite”, Editura Galaxia Gutenberg, Târgu-Lăpuș 2011.

A publicat mai multe articole de drept canonic în reviste de specialitate precum „Apollinaris” (Roma) sau ”L’Année Canonique” (Paris), și a susținut conferințe despre Dreptul Particular al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică și despre persecuția Bisericii Greco-Catolice din România la Institutul Catolic din Paris și la Primăria Sectorului al XVI-lea din capitala Franței.

Este membru al Societății Internaționale pentru Dreptul Bisericilor Orientale și al Comisiei Sinodale pentru Redactarea Dreptului Particular al Bisericii Greco-Catolice din România.

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Posibilitatea reducerii timpului de muncă, indemnizații pentru sezonieri și încurajarea telemuncii, reglementate de Guvern

Publicat

bani

Guvernul a reglementat posibilitatea reducerii timpului de muncă și acordarea unor indemnizații pentru zilieri și sezonieri. De asemenea, este încurajată telemunca, a anunțat Ministerul Muncii și Protecției Sociale

Guvernul a aprobat, vineri, ordonanța prin care sunt reglementate o serie de măsuri de sprijin destinate angajaților și angajatorilor. Măsurile urmăresc și stimularea creșterii ocupării forței de muncă în domeniile afectate de întreruperea sau restrângerea activității.

Reducerea timpului de muncă

Guvernul acordă un sprijin sub forma unei scheme de finanțare temporară a salariaților care vor avea program redus de muncă. Măsura va putea fi aplicată ori de câte ori se instituie stare de urgență/alertă/asediu.

Astfel, firmele vor putea să reducă timpul de muncă al salariaților cu cel mult 50% din durata prevăzută în CIM. Măsura se va realiza cu repartizarea corespunzătoare a programului de lucru și cu reducerea corespunzătoare a salariului.

Salariaţii vor beneficia de o indemnizaţie de 75% din diferența dintre salariul de bază brut prevăzut în contractul individual de muncă (CIM) și salariul de bază brut aferent orelor de muncă efectiv prestate ca urmare a reducerii timpului de muncă, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de legea bugetului asigurărilor sociale.

Aceste sume se plătesc de angajator și se decontează ulterior de ANOFM din bugetul asigurărilor de șomaj.

Reducerea timpului de muncă se stabilește de angajator, pentru o perioadă de cel puțin 5 de zile lucrătoare consecutive. Angajatorul are obligația să stabilească programul de muncă pentru întreaga lună.

Reducerea timpului de muncă se poate aplica și în cazul programului de muncă în ture, precum și în cazul programului de muncă inegal.

Persoanele care realizează venituri în regim independent

Guvernul continuă să sprijine persoanele care realizează venituri în regim independent și care au beneficiat de indemnizația de șomaj tehnic în perioada stării de urgență/alertă.

În contextul reducerii temporare a activității, aceste persoane vor putea beneficia de o indemnizație lunară de 41,5% din câștigul salarial mediu brut. Măsura este valabilă pe perioada stării de urgență/alertă.

Plata se va face de la bugetul de stat, prin ANPIS, pe baza cererii și a declarației pe propria răspundere.

Zilierii și lucrătorii sezonieri

Zilierii și lucrătorii sezonieri vor fi susținuți pentru a ajuta piața forței de muncă, pentru o perioadă de trei luni.

Practic, pentru zilierii care îşi desfășoară activitatea într-un domeniu afectat de întreruperea sau restrângerea activității, se acordă o sumă reprezentând 35% din remunerația cuvenită zilei de muncă pentru o perioadă de trei luni, la alegerea beneficiarul de lucrări, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2020.

Beneficiarii de lucrări vor plăti acești bani zilierilor, din bugetul propriu, la momentul plății contravalorii muncii zilnice. Ulterior, aceștia vor deconta sumele plătite prin ANPIS și agențiile pentru plăți și inspecție socială județene.

Pentru sezonieri se va mai acorda o indemnizație de 41,5% din salariu, dar nu mai mult de 41,5% din câștigul salarial mediu brut pe economie aferent perioadei lucrate. Această facilitate va putea fi acordată până la 31 decembrie 2020, pentru cel mult 3 luni, la alegerea angajatorului, pentru angajații care încheie contracte individuale de muncă pe perioadă determinată de până la 3 luni.

Angajatorul va plăti integral contravaloarea muncii prestate în baza CIM pe perioadă determinată. Ulterior, angajatorul va deconta, prin ANOFM, suma reprezentând procentul de 41,5%.

Decontarea din bugetul asigurărilor pentru şomaj se va efectua în termen de cel mult 10 zile de la data depunerii cererii.

Telemunca

O altă măsură adoptată de Guvern pentru a sprijini piața muncii în această perioadă are ca scop impulsionarea angajatorilor să utilizeze telemunca. Măsura este aplicată în contextul în care regulile de distanțare fizică, inclusiv la locul de muncă, trebuie menținute.

Astfel, pentru angajații care au lucrat în regim de telemuncă în perioada stării de urgență sau de alertă pentru cel puțin 15 zile se acordă, o singură dată, suma de 2.500 de lei. Banii sunt pentru achiziționarea de pachete de bunuri și servicii tehnologice necesare desfășurării activității în regim de telemuncă.

Această măsură se adresează angajatorilor care au statutul de IMM și care au făcut dovada utilizării telemuncii în perioada stării de urgență. Banii se acordă prin ANOFM din bugetul asigurărilor pentru șomaj, din subvenții de la bugetul de stat. Sumele se vor acorda în limita bugetului alocat, până la 31 decembrie 2020.

Măsurile adoptate nu se aplică instituţiilor publice, angajatorilor care la data solicitării se află în faliment, dizolvare sau lichidare. De asemenea, nu se aplică nici celor care au activităţile suspendate sau sunt înregistrați în jurisdicții necooperante în scopuri fiscale.

Potrivit MMPS, aproximativ 700.000 de persoane vor beneficia de noile măsuri adoptate de Guvern, impactul bugetar fiind estimat la 2,4 miliarde lei.

sursa: Ministerul Muncii

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat: Dragomir Morcan, fost manager al Spitalului din Câmpeni, candidatul PRO România la Primăria orașului

Publicat

Fostul manager al Spitalului din Câmpeni, Dragomir Morcan, este candidatul PRO România la Primăria orașului.

În vârstă de 47 de ani, acesta este căsătorit și are două fete. Una dintre ele a terminat Academia de Poliție și lucrează în cadrul IPJ Alba iar cea de-a doua urmează cursurile aceleași instituții și este în anul II.

În prezent, Dragomir Morcan ocupă funcția de director al unei firme private din domeniul transportului, cu sediul în Marea Britanie, la Londra. Anterior, între anii 2016 și 2019, a fost manager al Spitalului din Câmpeni. De asemenea, circa 3 ani de zile, a fost consilier local independent, în cadrul CL din Câmpeni.

„Mi-am asumat această candidatură fiindcă sunt convins că oamenii din Câmpeni s-au săturat de pâine și circ, de promisiuni și înțelegeri pe sub masă. Orașul are nevoie de un primar care trebuie să priceapă că este angajatul cetățenilor, nicidecum invers. Nu cred că îți trebuie o lupă ca să îți dai seama că administrațiile ultimilor ani nu au performat, în sensul eficienței și a unor proiecte pe termen scurt, mediu și, mai ales lung.

În ceea ce mă privește cred că am viziunea și pregătirea necesare pentru a coordona o echipă dedicată total orașului și cetățenilor. Nu mai putem să fim prizonierii lucrurilor mărunte, a învârtelilor de culise și e musai să ne apucăm, la modul cel mai serios, de treabă. Altfel, vom rămâne cetățenii unui oraș ținut captiv între nepăsare și incompetență”, a precizat Dragomir Morcan.

În perioada următoare, candidatul PRO România la Primăria din Câmpeni va prezenta proiectele pe care dorește să le realizeze în Câmpeni și va avea discuții aplicate cu cetățenii orașului.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Șapte județe din țară, incluse în lista „zonelor de risc” în Germania. CONDIȚII de intrare pentru români

Publicat

a

Șapte județe din România au fost incluse de autoritățile din Germania în lista „zonelor de risc“. România a fost informată cu privire la măsurile luate, pe canale diplomatice, anterior deciziei de revizuire a condițiilor, informează MAE. 

Cele șapte județe din România incluse pe listă sunt: Argeş, Bihor, Buzău, Neamț, Ialomița, Mehedinți şi Timiş. Această măsură a intrat în vigoare de la data publicării deciziei, respectiv de vineri, 7 august.

„Conform informațiilor comunicate public de autoritățile germane, toate persoanele, indiferent de cetățenie, care intră pe teritoriul Republicii Federale Germania după ce s-au aflat într-una dintre zonele/regiunile incluse în lista „zonelor de risc“ trebuie să prezinte un test negativ COVID-19, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea sosirii sau, alternativ, să se supună testării, în mod gratuit, pentru infecția cu COVID-19, într-o perioadă de cel mult 72 de ore de la sosirea pe teritoriul Republicii Federale Germania”, arată MAE, într-un comunicat transmis sâmbătă.

Cum se poate efectua testarea

Testarea se poate efectua direct pe aeroport, la medicul de familie sau la autoritățile locale de sănătate.

În cazul neîndeplinirii obligației, autoritățile germane pot refuza intrarea sau vor dispune măsura autoizolării la domiciliu. Indiferent de opțiunea aleasă, testarea este obligatorie pentru toți care vin din zonele de risc.

Măsura autoizolarii la domiciu nu se va aplica celor care prezintă un test negativ COVID-19, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea sosirii. În schimb, dacă testul este efectuat la momentul sosirii, se va dispune măsura autoizolării până la primirea rezultatului.

Formular de localizare pentru persoanele care intră în Germania dintr-o „zonă de risc”

Persoanele care intră în Germania venind dintr-o „zonă de risc” sunt obligate să completeze un formular de localizare. Varianta acestuia în limba engleză – Public Health Passenger Locator Form – poate fi regăsită la: https://www.rki.de/DE/Content/Infekt/IGV/Aussteigekarte_Fluggast_EN.pdf?__blob=publicationFile.

Informații cu privire la noua măsură de actualizare a „zonelor de risc“ prin includerea în listă a unor județe din România sunt disponibile la: https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Risikogebiete_neu.html (lista completă și actualizată a zonelor de risc).

Regulile de conduită, restricțiile și măsurile de relaxare decise la nivelul fiecărui land german pot fi accesate pe pagina cancelariei federale:
https://www.bundesregierung.de/breg-de/themen/coronavirus/corona-bundeslaender-1745198.

Informații cu privire la măsurile adoptate și recomandări

Informații cu privire la măsurile adoptate de autoritățile germane ori recomandările pe care acestea le fac populației pot fi accesate în mai multe limbi de circulație internațională: germană, engleză, franceză.

Ministerul Afacerilor Externe reamintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la următoarele numere de telefon:

– Ambasada României la Berlin: + 49 30 21239555, + 49 30 21239514 şi + 49 30 21239516

– Consulatul General al României la Bonn: +49 228 6838135; +49 2286838211; + 49 228 6838244; + 49 228 6838254

– Consulatului General al României la München: +49 89 553307; +49 89 98106143

– Consulatului General al României la Stuttgart +49 711 664 86 11, +49 711 664 86 12, +49 711 664 86 13, +49 711 664 86 14 și +49 711 664 86 15

– Apelurile vor fi redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de urgență al misiunii diplomatice a României la Berlin + 49 160 157 9938, oficiului consular al României la Bonn +49 173 5757 585, oficiului consular al României la München +49 160 208 7789 şi oficiului consular al României la Stuttgart +49 171 681 3450.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet: https://www.mae.ro/node/51913http://berlin.mae.ro/ și http://www.mae.ro.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Mesajul dur al șefului secției ATI de la Spitalul din Alba Iulia, pentru cei care nu cred în COVID-19

Publicat

Șeful secției ATI a Spitalului Județean din Alba Iulia, doctorul Silviu Tuzeș, le-a transmis un mesaj dur celor care nu cred în existența noului coronavirus și care cu îndârjire iau în derâdere pandemia care afectează grav întreaga planetă.

”Să vină să vadă pacienții care nu pot respira și apoi o să își dea singuri seama”, le transmite doctorul din Alba Iulia celor care nu cred în virus. 

Citește și ALBA: 12 cazuri noi de COVID-19 în județ, în ultimele 24 de ore. LISTA localităților din care provin persoanele infectate

Mai mult de atât, acesta a declarat că relaxarea socială a dus la înmulțirea cazurilor pozitive de coronavirus și automat la pacienți cu forme grave care ajung pe paturile din ATI. 

„Relaxarea asta socială a dus la înmulțirea pacienților pozitivi COVID-19 la nivelul țării noastre. Implicit acest lucru duce la creșterea numărului de pacienți COVID cu forme grave și extrem de grave care din păcate se pot solda cu deces. 

Sunt trei lucruri extrem de simple și extrem de fiabile: trebuie să purtăm o mască, trebuie să păstrăm o distanță socială și nu trebuie să ne aglomerăm.

De asemenea, trebuie să avem o igienă corespunzătoare, să ne spălăm pe mâini”, a declarat dr. Silviu Tuzeș, medic-șef Secția ATI.

Citește și O tânără însărcinată, din comuna Cetatea de Baltă, infectată cu noul coronavirus, a DECEDAT la Spitalul din Alba Iulia

Mai mult, întrebat de reporterul Alba24.ro, ce mesaj are pentru cei care nu cred în existența noului coronavirus, doctorul Silviu Tuzeș a declarat:

„După ce îți moare o pacientă de 33 de ani, care nu se poate ventila, care are o bronho-pneumonie bilaterală cu COVID-19, le transmit celor care nu cred în virus să vină să vadă ce se întâmplă cu pacienții aceștia care nu pot respira din cauza viruslui și apoi o să își dea singuri seama, Păcat că trebuie să trecem prin asta ca să înțelegem că trebuie să avem grijă de noi”, a mai precizat șeful secției de ATI.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate