Connect with us
Advertisement

Actualitate

Într-o „făbricuţă” de la Cetea, un tânăr antreprenor prepară dulceţuri „ca la bunica acasă”. Un sortiment mai inovator, dulceaţa cu sfeclă roșie, mere și ghimbir

Publicat

alin petric Un tânăr de 27 de ani din Cetea a „reînviat” gustul dulceţurilor ca la „bunica acasă”. Realizate după reţete tradiţionale şi preparate pe sobă, Alin Petric s-a gândit să vină pe piaţa autohtonă cu  sortimente noi dulceţuri, mai puţin încercate de oameni, cum ar fi combinaţii de sfeclă roșie, mere și ghimbir sau de dovleac, mere și scorțișoară.

Pe lângă dulceaţă, tânărul antreprenor face şi siropuri de casă.

Îşi vinde produsele la târguri tradiţionale, colaborează şi cu diferite băcănii din ţară, dar şi-a deschis şi un magazin online care se numeşte „Gustul de Cetea”.

Absolvent al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj Napoca — Facultatea de Inginerie și Management în Alimentație și Agroturism și al unui master european axat pe dezvoltarea produselor cu indicație geografică și a celor locale, Alin Petric a vrut să pună în practică ceea ce a învățat în timpul studiilor.

Astfel a transformat o parte din casa în care locuiește împreună cu părinții săi într-o făbricuță la sat, corp de clădire pe care l-a adaptat la cerințele sanitare și de igienă europene. La sfârşitul masterului, în 2013 a început să pună pe hârtie primele idei pentru întemeierea unei mici făbricuţe la sat. Capitalul necesar investiției l-a obținut după ce a avut două joburi, timp de șase luni, în Franța și Elveția.

Ideea o are de mult, dar de anul trecut a pus-o în practică. Atunci a reușit să proceseze o parte din recolta de prune din livada proprie, iar pentru a veni și în sprijinul micilor producători din satul său și din împrejurimi a achiziționat de la aceștia restul fructelor necesare.

Influențat și de cele descoperite în timpul masterului urmat în Franța, dar și pentru a-i ajuta pe consătenii săi care se confruntau cu o lipsă a unei piețe pentru sfecla roșie, Alin Petric a creat și sortimente mai inovatoare de dulcețuri, cum ar fi cea de sfeclă roșie, mere și ghimbir sau cea de dovleac, mere și scorțișoară.

„De mic copil, am fost fascinat de bunătăţile savurate în fiecare iarnă gătite de bunicii mei din Apuseni. Astfel, după o viaţă petrecută în Alba Iulia, în timpul facultăţii, le-am propus părinţilor să ne mutăm în micul paradis situat la poalele Apusenilor,  satul Cetea, pentru a ne asigura o hrană sănătoasă şi un mediu curat”, spune Alin.

dulceata cetea La 27 de ani, Alin Petric şi-a dorit să ofere consumatorilor o gamă variată de dulceţuri şi să perpetueze “savoir-faire”-ul din zona Cetea. Astfel ajutat în procesarea produselor şi de mama sa, Alin a reușit să scoată pe piață și sortimente de dulceață tradiţionale, cum ar fi cele de prune, de corcodușe, de vișine sau de măceșe, de piersici de vie și de cătină. În făbricuţa lui de la Cetea, prepară şi siropuri de casă, cum ar fi de muguri de pin sau de salcâm.

I-a venit ideea să creeze şi o rețetă de dulceață în care să folosească și sfeclă roșie, asta după ce a observat că este o lipsă a unei piețe pentru desfacerea acestei specii.

„Nu se puteau găsi clienți pentru toată producția care era în zonă și am încercat diferite combinații. Ideea este preluată, în principiu, din Franța, însă a venit pentru că nu aveam ce face cu surplusul de sfeclă. Nu voiam să fie doar sfeclă și am amestecat și puțin măr și ghimbir, ca să dea o notă aparte. Același lucru l-am făcut și pentru dulceața de dovleac. Acolo am ales scorțișoară, care dă o savoare și un parfum specific”, a spus tânărul antreprenor.

Fiind la început cu afacerea, tânărul antreprenor vrea să fie prezent la cât mai multe târguri de produse tradiționale pentru promovarea dulcețurilor și siropurilor sale, pentru a intra astfel şi în contact direct cu consumatorii.

Are o colaborare și cu câteva băcănii, inclusiv din București, iar produsele sale pot fi achiziționate și prin intermediul magazinului său online, „Gustul de Cetea”.

De câteva luni este și membru al Cooperativei Agricole Horticola Alba, din care fac parte mai mulți producători din județ. „Împreună încercăm să ne desfacem produsele, astfel încât să ajungem în lanțuri de magazine, în principal în supermarket-uri din județ, pentru că de unul singur ca producător nu poți asigura fluxul necesar astfel încât să reziști pe rafturi”, a afirmat Alin.

sursa: agerpres, foto: gustuldecetea.ro, facebook

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement