Connect with us
Advertisement

Eveniment

Investigație RECORDER: București, orașul tuturor posibilităților. Rețea de firme interconectate, abonată la contracte uriașe

Publicat

O rețea de firme interconectate printr-un sistem de prietenii și interese comune a devenit abonată la contracte uriașe din bugetul Capitalei, fiind implicată în realizarea unor lucrări vitale pentru București, deși nu deține niciun fel de expertiză, scriu jurnaliștii de la recorder.ro.

Astfel s-a ajuns ca Trustul de Clădiri Metropolitane, care se ocupă de marile lucrări de infrastructură ale Capitalei, să cumpere ciment și oțel beton de la o firmă de publicitate. Sau ca Regia de termoficare de care depind 562.000 de apartamente din București să încredințeze lucrările de intervenție la avarii unei firme cu niciun fel de experiență, care figurează fără angajați și care a fost chemată în instanță pentru că nu și-a putut achita facturi de 200 de euro. O investigație marca Recorder.

Firmele din acestă rețea figurează câștigătoare pe achiziții în valoare totală de peste 80 de milioane de lei (16 milioane de euro) din bugetul Capitalei. E vorba de cele mai diferite servicii: furnizează ciment și beton pentru lucrări de infrastructură, plimbă copiii și pensionarii prin excursii cu iz de pomeni electorale, derulează campanii de publicitate, tocmesc vloggeri ca să spele imaginea instituțiilor publice, realizează intervenții la avariile sistemului de termoficare. 

O bună parte din contractele primite au prețuri umflate cu până la 200%, începând cu prețul betonului și până la costurile excursiilor organizate de primăriile de sector.

În spatele acestor firme se află o româncă, un suedez și doi italieni. Aceștia din urmă au o biografie care ridică mari semne de întrebare: unul dintre ei, Stefano Scimia, e acționar într-o firmă italiană pe care presa din Peninsulă o menționează în articole despre finanțarea partidelor neo-fasciste. Celălalt, pe nume Ettore Cozzani, a fost arestat pentru înșelăciune în anul 2006, pe teritoriul Italiei.

Cei doi activează acum în România și coordonează două dintre cele patru firme implicate în acestă rețea care primește milioane de euro de la municipalitatea bucureșteană. Le-au deschis în 2018, la parterul unui bloc din Sectorul 3, și la scurt timp au fost dați în judecată pentru că nu au achitat nici măcar costurile unor servicii de traducere necesare pentru înființarea firmelor.

Era vorba de 900 de lei. Această lipsă de seriozitate nu i-a împiedicat însă pe cei doi italieni să obțină contracte uriașe din bugetul Capitalei. De una din firmele lor depinde remedierea avariilor la sistemul de termoficare care va încălzi, în această iarnă, capitala României.

Articol complet pe Recorder.ro.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement