Connect with us
Publicitate

AIUD

Investiție de peste 2 milioane de euro la Penitenciarul din Aiud. Un pavilion pentru deținuți va fi extins, modernizat și dotat

Publicat

Un pavilion de deținere din cadrul Penitenciarului Aiud urmează să fie extins, modernizat și dotat conform standardelor în vigoare, printr-o investiție de peste 10,3 milioane de lei. Lucrările vizează îmbunătățirea condițiilor de detenție pentru persoanele private de libertate care își execută pedepsele în regim închis.

Penitenciarul Aiud a lansat vineri, 9 septembrie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), o licitație pentru execuția lucrărilor de construcții pentru obiectivul de investiții „Secțiile VII – VIII, Penitenciarul Aiud”.

Valoarea totală estimată este de 10.374.379,42 de lei, fără TVA.

Proiectul propune lucrări de intervenție asupra clădirii „Zarca” din cadrul incintei Penitenciarului Aiud. Clădirea are două secții de deținere, la parter și etaj.

Clădirea asigură în prezent, în mod defectuos (camere cu suprafața de 7,5 mp fiecare – sub normele de spațiu în vigoare, cu dotările sanitare în același volum al celulei, fără a respecta intimitatea persoanei), spații de detenție în regim închis pentru 120 de deținuți, astfel:

  • 56 persoane private de libertate în secția VII (parter) – în 28 camere de câte 2 locuri
  • 64 persoane private de libertate în secția VIII (etaj) – în 32 camere de câte 2 locuri

În urma intervenției asupra clădirii cunoscută sub denumirea „Zarca”, cu o suprafață ocupată la sol de 700,55 mp, clădire care adăpostește secțiile VII și VIII se vor obține următorii parametri tehnici:

  • 79 de locuri de detenție pentru „regim închis” – cu o medie de 4,48 mp/p (din care un loc pentru persoană cu handicap locomotor)
  • spații suplimentare necesare pentru asigurarea servirii mesei, consilierii psihologice, integrării persoanelor private de libertate în activități artistice sau lucrative de interior

Astfel, numărul de locuri de detenție din clădire ar urma să scadă de la 120 cât este în prezent la 79. Suprafața utilă a construcției va crește însă, de la 920,93 mp la 1.555,7 mp.

În urma realizării lucrărilor, secțiile VII și VIII din cadrul Penitenciarului Aiud vor asigura spații de deținere conform standardelor europene, și anume:

  • va fi respectată norma minimă de spațiu de 4 mp / persoană în camerele de deținere
  • vor fi respectate standardele ce privesc condițiile de igienă și intimitate a persoanei prin amenajarea spațiilor sanitare în spații separate de camerele de deținere
  • servirea mesei se va putea face în afara camerei de detenție
  • vor fi asigurate spații dotate adecvat pentru desfășurarea de activități în aer liber
  • vor fi asigurate spații pentru desfășurarea de activități de sprijin specializat în vederea reintegrării sociale după încheierea perioadei de detenție

Printre lucrările propuse în cadrul proiectului se numărără:

  • recompartimentarea spațiilor interioare a clădirii prin desfacerea parțială a unor pereți structurali și închiderea unor goluri
  • extinderea construcției existente în elevație prin amenajarea unei mansarde
  • realizarea a două scări de acces la etajul 1 și la mansardă
  • recompartimentări interioare
  • realizarea unui sistem pentru accesul persoanelor cu dizabilități
  • realizarea unor lucrări de renovare și reparații la finisajele interioare
  • refacerea tuturor instalațiilor
  • amenajarea exterioară a incintei: realizarea/refacerea trotuarelor, realizarea unei pasarele acoperite pentru supraveghere la curțile de plimbare, amenajarea unui teren de sport (cu suprafață din gazon artificial), realizare iluminat de veghe

Caracteristicile construcției

Clădirea are în plan formă dreptunghiulară, cu dimensiunile de 92,7 x 7,55 metri și regimul de înălțime P+1.

Prima atestare documentară ca loc de deținere datează din anul 1786. Între anii 1839-1849 a funcționat ca închisoare pe lângă Tribunalul din Aiud iar în urma evenimentelor din anul 1848, în ianuarie 1849, cu ocazia ocupării orașului de către trupele austriece tribunalul și închisoarea au fost incendiate. În 1857 se înființează o nouă închisoare, acțiunea de amenajare fiind finalizată în anul 1860.

În perioada 1873 – 1880 penitenciarul funcționează ca închisoare – tribunal, destinată executării pedepselor grave atât de către bărbați cât și de către femei, urmare a condamnărilor aplicate de instanțele din județ.

Din 1 septembrie 1880 penitenciarul este declarat închisoare districtuală, ocazie cu care se aprobă construirea unui nou edificiu, cunoscut și astăzi sub denumirea „Zarca”. Construcția demarează în anul 1881, fiind finalizată un an mai târziu. În perioada 1889 – 1892 a fost construit pavilionul „Celularul nou”, corpul principal de clădire cuprinzând 312 celule.

În intervalul 1892 – 1929 Penitenciarul Aiud a fost clasificat „Penitenciar Regesc” apoi Județean și, în final, Penitenciar directorial, clasa I-a, fiind subordonat, inițial, Directoratului General al Justiției din Transilvania, cu sediul la Cluj, ulterior Direcției Generale a Penitenciarelor din Ministerul Justiției.

Arhitectura penitenciarului este destul de eterogenă, clădirea principală „Celular”, construită în stil victorian, fiind singura clădire destinată deținerii care este etajată, celelalte două corpuri de clădire „Zarca” și secțiile V și VI sunt construite în stilul caracteristic al cazărmilor vremii.

Penitenciarul Aiud este profilat pe custodierea persoanelor private de libertate bărbați, clasificate în regimurile de executare a pedepsei „maximă siguranță”, „închis” și „deschis”. Capacitatea legală de cazare este de 723 de locuri, distribuite la 289 de camere de deținere, în prezent unitatea deținând aproximativ 1000 de persoane private de libertate.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    sâmbătă, 10.09.2022 at 12:01

    Dacă aţi transforma moara de la gară în penitenciar, câte locuri aţi câştiga ? Stă deageaba nefolosită.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax