Connect with us
Publicitate

Educație

Investiție în premieră la Alba Iulia: campus cu spații de practică pentru elevi și studenți din învățământul dual

alba iulia, cetate

Publicat

La Alba Iulia ar urma să fie construit un campus în care elevi și studenți din învățământul profesional dual vor putea derula activități de practică în laboratoare și spații dotate cu echipamente și utilaje.

În acest sens, Primăria Alba Iulia va depune cerere de finanțare în cadrul PNRR. Se va încheia un parteneriat cu primăriile Sebeș, Cugir și Blaj, liceele tehnologice și universități. Se va crea un consorțiu profesional integrat.

Locația identificată pentru construirea campusului este un teren de 20.000 mp, cu intrare de pe Bulevardul Republicii, zona Selgros.

Proiectul se numește CRESCENDO (Consorțiu Refional pentru Suport în Carieră, Educației Nonformală, Duală și tehnOlogică Alba).

Prin acesta se dorește crearea și dotarea unui campus profesional în cadrul unui consosrțiu regional integrat pentru învățământ dual. Se va asigura dezvoltarea învățământului profesional, creșterea numărului de domenii/calificări/absolvenți și parcurs educațional pentru elevii de la învățământul dual. De asemenea, se creează premisele pentru continuarea studiilor în învățământul universitar pentru acești elevi, potrivit documentației finale prezentate pentru probare în ședința Consiliului Local Alba Iulia, din 9 februarie.

În cadrul consorțiului, elevii și studenții pot dobândi calificări de nivel 3-8. Campusul va deservi atât învățământul dual preuniversitar, cât și cel universitar.

Parteneriat între patru primării, CJ Alba și firme

Primăria Alba Iulia motivează oportunitatea acestei investiții, în contextul dezvoltării permanente a economiei în zonă și a creșterii necesarului de forță de muncă calificată.

Pentru realizarea acestui obiectiv, se încheie contract de parteneriat pe 15 ani, cu posibilitatea prelungirii.

Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 26.400.000 euro (130.629.840 lei fără TVA), din care 21.120.000 euro (104.503.872 lei fără TVA), valoarea nerambursabilă. Cofinanțarea este de 3.960.000 euro (19.594.476 lei fără TVA) – contribuție proprie a primăriei, la care se adaugă 1.320.000 euro (6.531.492 lei fără TVA) contribuția Consiliului Județean. Valoarea TVA (5.016.000 euro/24.819.669,6 lei) va fi asigurată din bugetul de stat.

În consorțiul regional vor fi incluși 20 de parteneri: Primăria Alba Iulia – lider de parteneriat, Consiliul Județean Alba, primăriile Sebeș, Cugir și Blaj, Universitatea ”1 Decembrie 1918”, UTCN Extensia Alba Iulia, Liceul Tehnologic ”Alexandru Domșa” Alba Iulia, Liceul Tehnologic ”Apulum” Alba Iulia, Liceul Tehnologic ”Dorin Pavel” Alba Iulia, Liceul Tehnologic Sebeș, Liceul Tehnologic ”ID Lăzărescu” Cugir și firmele Star Assembly, Bosch Automotive, Star Transmission, IPEC, Elis Pavaje, Larry&Cory Vermessunger, Uzina Mecanică Cugir și Nova Grup Cugir.

Campusul pentru învățământ dual la Alba Iulia

Se va construi o clădire rezidențială pentru cazarea participanților la studii și practică. Campusul va avea și spații de petrecere a timpului liber, va fi dotat cu echipamente de învățare continuă, recreere, dezvoltare de aptitudini.

Este identificat un teren de circa 20.000 mp, în zona Bd. Republicii (în spatele supermarketului Selgros).

Cel puțin 200 de elevi și 100 de studenți (inclusiv din medii defavorizate) vor fi înscriși în ruta duală, la data finalizării proiectului.

Vor fi implicați 20 de profesori de liceu și/sau universități și 5 tutori de practică, angajați ai operatorilor economici sau ai altor parteneri. Se vor asigura ateliere de practică digitalizate.

Servicii oferite pentru elevi/studenți

  • stagii de practică cu cadre didactice/formatori din firmele participante
  • cazare
  • burse: cel puțin 400 lei/lună/elev
  • transport dinspre/spre localitatea de domiciliu
  • acces la spații dotate cu echipamente, utilaje, materiale specifice pentru calificare pe domenii
  • consiliere și orientare profesională pentru elevi și studenți

În proiect mai sunt incluse cheltuieli privind organizarea de competiții profesionale/concursuri pe meserii, vizite la operatori economici.

În Alba, opt unități de învățământ au în oferta educațională învățământ dual (291 de locuri).

În județ, o inițiativă similară, de amenajare a unui campus pentru stagii de practică destinate elevilor din învățământul dual, a fost demarată de municipiul Blaj. Acum se propune parteneriat la Alba Iulia. Prin această facilitate, se intenționează crearea cadrului pentru pregătirea de forță de muncă specializată, calificată, tineri care să fie ulterior angajați în cadrul firmelor în dezvoltare în județul Alba.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate