Connect with us
Advertisement

Economie

Investiţii de milioane de euro la Ocna Mureş: Cel mai mare depozit de carburanţi din zona Ardealului şi fabrică de cristalizare sare

Publicat

În zona Ocna Mureş se deschide cel mai mare depozit de carburanţi care va deservi tot Ardealul. Anunţul a fost făcut de primarul oraşului Ocna Mureş, Silviu Vinţeler, care a declarat că investiţia, estimată la 4 milioane euro, va fi făcută de o firmă locală, în parteneriat cu o companie din Bucureşti. Contribuţia administraţiei locale în realizarea acestui obiectiv va fi reabilitarea drumului pentru a facilita accesul cisternelor care vor transporta combustibilul, care are o lungime de 1,5 km. Acesta va fi făcut din bani publici, valoarea investiţiei fiind de aproximativ 4,5 miliarde lei vechi. De asemenea, o altă investiţie este o fabrică de cristalizare sare, ce va funcţiona tot aproape de Ocna Mureş.

Cele două investiţii vor asigura 85 de locuri de muncă noi.

Depozitul va fi amplasat pe platforma industrială din localitatea Războieni, ce aparţine administrativ de oraşul Ocna Mureş. Depozitul de carburanţi, benzină şi motorină, este iniţaitiva firmei Euro Transilvania SRL din Ocna Mureş şi a Oscar Downstream SRL Bucureşti, o investiţie estimată la 4 milioane de euro. Unul dintre depozite, cel de motorină, de exemplu, ar urma să aibă o capacitate de 3-4 milioane de litri, iar investiţia ar urma să prindă contur din octombrie 2014.

De pe platformă, combustibilul se va distribui cu cisternele auto.

Primăria Ocna Mureş s-a angajat să asfalteze drumul, pentru a facilita accesul cisternelor. „Aici noi ne-am obligat să facem şi 1,5 km de drum. O investiţie pentru Primăria Ocna Mureş destul de mare, în jur de 4,5 miliarde de lei (vechi – n.r.). Dar, din calculele noastre, din autorizaţia de construcţie care este 1% din valoare putem recupera o parte din sumă. Şi o să ne amortizăm cheltuiala”, a declarat Silviu Vinţeler.

De asemenea, platforma industrială din Războieni va fi realizată şi o staţie de cristalizare sare. În acest caz, Vinţeler a spus că mai sunt discuţii cu Salrom şi Ministerul Industriei pentru anumite avize, care trebuie date.

Primarul a precizat că mai important este contractul de livrare saramură. Adiministraţia locală aşteaptă şi concretizarea contractului, care, potrivit primarului, se va realiza „în scurt timp”.

Potrivit documentaţiei de solicitare a avizului de mediu de la APM Alba, fabrica de cristalizare sare este iniţiativa firmei “Mercur” SRL din Alba Iulia, în cadrul unui proiect pentru creşterea competititvităţii economice. Valoarea acestuia este estimată la 1,6 milioane euro din fonduri europene, iar diferenţa până la aproximativ 4,.5 milioane de euro va fi suportată de firmă.

Locaţia fabricii este în Războieni, ce aparţine administrativ de Ocna Mureş.

Potrivit deciziei din 13 august, APM Alba a constatat că proiectul “nu se supune evaluării impactului asupra mediului”.

Acesta presupune realizarea unei fabrici de cristalizare sare care va cuprinde două clădiri – o hală existentă, ce va deserve drept spaţiu de depozitare sare (corp A – depozitare sare ambalată la “big bag”, capacitate depozitare – 1320 tone şi corp B – depozitare sare ambalată la sac, paletizată, capacitate depozitare 1224 tone”. Instalaţia de cristalizare sare va fi amplasată în exteriorul halei şi va utilize tehnologia de evaporare/cristalizare prin recompresia vaporilor termici. Capacitatea instalaţiei este de 6250 kg/h (150 t/zi, 50.000 t/an).

În documentaţie se precizează că această tehnologie asigură “consum energetic redus prin recircularea si compresia vaporilor termici, putând ajunge la un flux tehnologic performant ce inplica trecerea saramurii în diferite etape graduale prin preîncălzitoare şi schimbătoare de căldura, la consum minim de abur activ (recircularea aburului rezultat din evaporare) si de asemeni consum minim de apă de răcire – prin procesul de preîncălzire saramură”.

Randamentul de recuperare sare din saramură este de 96-97%, restul de 3-4% rămânând în apa uzată tehnologic – cu recirculare în procesul de extracţie sare din salină

Saramura va fi asigurată de la câmpul de sonde Războieni apartinand SNS Salina Ocna Mureş.

Centrala termică pentru producere abur va avea o putere termică utilă de 8,374 MW şi va utiliza drept combustibil gazele naturale.

Amplasamentul este situat în zona industrială a localităţii.

În documentaţie se mai precizează că “proiectul va genera deşeuri fără caracter periculos în etapa de construire şi funcţionare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement