Connect with us
Advertisement

Administrație

Investiții la Alba Iulia prin Programul ”Anghel Saligny”: centura de Nord și rețele de canalizare. Planurile primăriei

Publicat

Primăria Alba Iulia pregătește documentația pentru unele investiții ce vor fi incluse la finanțare din Progamul de investiții ”Anghel Saligny”.

Este vorba despre construirea centurii ocolitoare pe latura de Nord a municipiului, rețeaua de canalizare pluvială în Micești și extinderea rețelei de apă și canalizare în zona Emil Racoviță.

Șoseaua de centură pe latura de Nord

În ședința Consiliului Local din 27 octombrie intră la aprobare două proiecte privind includerea acestui obiectiv de investiții la finanțare din Programul național ”Anghel Saligny”.

Se aduce în discuție cererea de finanțare, devizului general estimativ și acord de parteneriat cu Primăria Ighiu și Consiliul Județean.

Șoseaua cu două benzi ar urma să conecteze municipiul Alba Iulia, de la giratoriul aflat la ieșirea spre Cluj-Napoca, de drumul național DN 74, în zona Șard. Practic, va face legătura între Autostrada A10 Sebeș – Turda și zona turistică a Munților Apuseni. AICI, mai multe detalii.

Centura va avea o lungime de 6 kilometri, dintre care 4.256 ml pe teritoriul municipiului Alba Iulia și 1.753,95 ml pe teritoriul comunei Ighiu.

Zona cea mai apropiată de giratoriul centurii existente a fost cândva ocupată de plantații de viță de vie, terasările specifice încă fiind vizibile. Următoarea zonă este ocupată de terenuri agricole în apropierea platformei Sc Saturn SA. De aici ar urma să fie construit viaduct peste calea ferată ce face legătura Alba Iulia – Zlatna.

Ultima porțiune de pe teritoriul municipiului se află pe marginea zonei inundabile a râului Ampoi.

Rețeaua de canalizare pluvială Micești

Problema străzilor, locuințelor și grădinilor inundate frecvent la Micești, după scurgerea apelor pluviale de pe versanți, dinspre Mamut, ar urma să fie rezolvată prin construirea unei rețele de preluare a acestora și descărcare în canalele colectoare și apoi în râul Ampoi.

Este vorba despre proiectul “Rețea de canalizare pluvială pentru descărcarea canalelor colectoare HC762 și HC1134 din localitatea Micești, municipiul Alba Iulia în emisarul natural Ampoi”, și acesta vizat pentru finanțare și Programul ”Anghel Saligny”.

Valoarea de finanțare a obiectului de investiție este 4.005.878, 40 lei cu TVA inclus, din care lucrări de construcții-montaj 3.014.419 lei. Durata de realizare a lucrărilor este estimată la 6 luni.

Rețeaua de canalizare pluvială ar urma să fie construită de-a lungul străzilor Măgurei, Azuga și Dorna.

La Micești sunt în derulare lucrările de execuție pentru reabilitarea canalului colector HC762, ce va rezolva doar punctual problema preluării apelor puviale de pe versanții dealului Mamut (partea de vest a localității), se arată în documentație.

Rețea de apă și canalizare în zona Emil Racoviță

Proiectul „Extindere rețea apă și canalizare zona Emil Racoviță, străzile: E. Racoviță, Al. Odobescu, P. Ispirescu, Gr. Antipa, Humulești, S. Mândrescu, Al. Vlahuță, D. Bolintineanu, Cenade, Ep. E. Birdaș, V. Babeș”

Potrivit documentației prezentate consilierilor locali, valoarea estimată a investiției este de 14.487.339 lei (inclusiv TVA) din care lucrări construcții-montaj 11.626.781 lei.

Durata de implementare este de 64 de luni din care 60 de luni pentru execuție lucrări.

Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny” este finanțat de la bugetul de stat, fiind coordonat de Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației. Este un program multianual. Normele metodologice ale programului au fost publicate în septembrie.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement