Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ioan Dîrzu, deputat PSD de Alba: Legea salarizării şi Legea pensiilor – echitate pentru toți românii

Publicat

dirzu articol smallDeputatul PSD de Alba Ioan Dîrzu oferă detalii despre Legea salarizării şi Legea Pensiilor, modul în care au fost aplicate până acum majorări, contextul privind programul de guvernare şi planurile pentru anul viitor.

“Anul acesta s-au făcut majorări salariale in valoare de 8 mld lei până la nivelul lunii octombrie, în plus față de luna ianuarie. Practic toate salariile bugetarilor au crescut deja, de anul acesta, cu procente cuprinse între 10 și 50 la sută, în funcție de familia ocupațională din care fac parte.

Legea salarizării apare în programul de guvernare cu majorări, pe medie, de 56 la sută a salariilor, în următorii 4 ani, în cuantum de 32 miliarde. Impactul real al Legii salarizării, așa cum a fost votată de Parlament, e de 63 miliarde fără transferul contribuțiilor. După transferul contribuțiilor impactul este de 32 miliarde până în 2020 și 42 miliarde până în 2022, exact cum am promis în programul de guvernare.

Sindicatele din Sănătate protestează din cauza sporurilor. În 2017, cheltuielile cu salarizarea în sănătate au fost de 14 miliarde lei. În 2018, cresc cu 2,9 miliarde, la 16,9 miliarde. Salariile medicilor au creșteri masive. De exemplu, un medic primar debutant are acum 4.000 lei și ajunge la 12.000 în martie, la care se adaugă sporurile și vechimea. Supărarea sindicatelor este că anvelopa sporurilor a scăzut de la 43 la sută la 30 la sută, ceea ce înseamnă ca secretara din spital nu va mai putea lua 65 la sută spor de doctor plus 15 la sută spor de calculator, ceea ce era o anomalie. Valabil și pentru liftiere, contabili, electricieni, șoferi etc. PSD va continua să aibă un dialog permanent cu reprezentanții sindicatelor şi îşi doreşte să găsească un consens social cu toate categoriile profesionale.

Referitor la Legea pensiilor, aceasta este finalizată de Ministerul Muncii,  dar se lucrează împreună cu Casa de Pensii și Ministerul de Finanțe la impactul financiar și nu poate fi trimisă Parlamentului până nu sunt finalizate toate calculele.

Până în prezent, s-a luat în calcul ca Legea pensiilor să se aplice în două etape: în prima etapă, anul 2018, se crește punctul de pensie de la 1.000 la 1.100 lei, din luna iulie, exact cum s-a întâmplat și anul acesta. În a doua etapă, din 2019, se aplică integral legea, ceea ce presupune corectarea sistemului și recalcularea tuturor pensiilor. E un proces de durată această a doua etapa și nu se pot calcula peste noapte 5 milioane de pensii. Dar, ca să ne asigurăm că se respectă programul de guvernare, creșterea punctului de pensie la 1.100 lei e prevăzută în bugetul de stat pe 2018.

În 2017 au avut loc două majorări de pensii: la 1 ianuarie cu 5.25 la sută și la 1 iulie când punctul de pensie a crescut la 1.000 lei. În plus, pensiile sub 2.000 lei sunt scutite de impozit din luna martie. Așadar, s-a respectat ad litteram programul de guvernare.

În 2018, punctul de pensie crește la 1.100 lei, iar banii sunt prinși în buget. Din nou, respectăm programul de guvernare. În 2020 punctul de pensie ajunge la 1.775 lei.

În momentul în care Finanțele calculează impactul, legea se trimite Parlamentului, dar e puțin probabil sa poată fi adoptată anul acesta. Important e faptul că și anul viitor majorările de pensii sunt prinse în buget”, transmite deputatul de Alba, într-o declaraţie politică.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate