Connect with us
Publicitate

BLAJ

Isteria fizicienilor medicali falşi a ajuns şi la Spitalul Municipal Blaj. Ce spune conducerea unităţii medicale

spital blaj

Publicat

Spitalul Municipal Blaj dezminte că unitatea a colaborat cu un fizician medical care nu avea studiile necesare pentru a activa în sistemul sanitar, după ce această informaţie a fost făcută publică de către vicepreşedintele Colegiului Fizicienilor Medicali, Marin Bodale.

Managerul Spitalului Municipal Blaj, Iacob Suciu, susţine că persoana respectivă avea toate drepturile de liberă practică emise de Ministerul Sănătății, autorizație și asigurare de malpraxis, plus un curs de radiodiagnostic și radiologie intervențională.

Fizicianul medical la care se face referire nu a fost angajat al spitalului blăjean, ci a avut doar un contract de colaborare cu unitatea medicală, contract care a expirat la 31 decembrie 2017, a precizat Suciu, pentru Radio Blaj. Mai mult decât atât, în condițiile în care la Blaj nu există secție de oncologie, colaborarea a constat doar în întocmirea documentației depuse de Spitalul din Blaj la Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare.

“Contractul încheiat cu persoana respectivă a expirat. El s-a încheiat în 31 decembrie 2017. Este vorba despre un fizian care are toate drepturile de liberă practică emise de Ministerul Sănătății, pe care bineînțeles că le deținem, cu autorizația de liberă practică și cu asigurarea de malpraxis, toate la zi, plus un curs făcut de dânsul în radiodiagnostic și radiologie intervențională. Din punctul nostru de vedere, știrea este falsă și cred că nu ar trebui ca tot timpul să aplecăm urechea la astfel de informații și să ascultăm astfel de oameni care, din păcate, denigrează sistemul sanitar, inclusiv Spitalul Municipal Blaj”, a declarat managerul unităţii medicale pentru Radio Blaj.

Potrivit sursei citate, persoana respectivă nu a fost şi nu este angajat al spitalului, ci este un profesor de fizică, care a avut un contract de colaborare cu Spitalul Municipal Blaj. “Numai de colaborare, pentru că noi avem nevoie de persoane autorizate care să ne întocmească documentațiile pe care le depunem la CNCAN (n.r. Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare), la igiena radiațiilor. În asta a constat colaborarea noastră cu persoana respectivă”, a menţionat Suciu.

Managerul a precizat că Spitalul Municipal Blaj nu are în structură secție de oncologie sau compartiment de oncologie, iar “radioterapie nu se face în județul Alba nici măcar la Spitalul Județean, ci doar în centrele universitare, cum ar fi cele din Cluj Napoca și Târgu Mureș”.

Vicepreşedintele Colegiul Fizicenilor Medicali din România, Marin Bodale, a dezvăluit că opt persoane activau ca fizicieni medicali în sistemul public de sănătate fără a avea studii de specialitate. Potrivit acestuia, cei în cauză lucrează sau au lucrat la Spitalul Militar București, Institutul Oncologic Bucureşti, Institutul Oncologic Iaşi și la spitalele din Roşiorii de Vede, Blaj și Bacău. Vicepreşedintele Colegiul Fizicenilor Medicali din România a dezvăluit că în cazul unora dintre aceştia au fost înaintate sesizări către Ministerul Sănătăţii şi Direcţiile de Sănătate Publică.

Ministerul Sănătății a anunțat că nu a identificat nici o sesizare din partea Colegiului Fizicienilor Medicali din România cu privire la nereguli privind persoane care profesează în unitățile sanitare fără drept în domeniul oncologiei și radiologiei medicale.

Comunicatul Ministerului Sănătăţii:

“În data de 18 decembrie 2018, Ministerul Sănătății a primit doar din partea domnului Marin Bodale o solicitare prin care cere informații despre modul de desfășurare a unui concurs pentru ocuparea unor funcții contractuale într-un departament din Ministerul Sănătății.

De altfel, Ministerul Sănătății i-a solicitat domnului Bodale să retransmită sesizarea pe care pretinde că a trimis-o către MS la începutul anului 2017 sau 2018, conform declarațiilor domniei sale, dar până la această ora nu s-a primit nimic.

În ceea ce privește cazurile de falși fizicieni care profesează fără drept în domeniul oncologiei și radiologiei, Ministerul Sănătății atrage atenția că astfel de informații transmise în spațiul public fără o verificare temeinică aduc mari deservicii sistemului medical, precum și pacienților care se află în prezent sub tratament medical.

Din primele verificări, comunicarea Colegiului Fizicienilor Medicali conține o serie de inexactități și neadevăruri.

Astfel, conform legislației în vigoare, respectiv Ordinului 1272/2006 pentru aprobarea Normelor privind expertul în fizică medicală,

“Art. 7 – Educaţia şi pregătirea profesională a fizicianului medical cuprinde trei nivele:

– Primul nivel. Fizicianul medical debutant trebuie să aibă cel puţin licenţa în fizică sau echivalent (matematică, informatică, chimie fizică, inginerie electronică, electrică sau mecanică etc.).

– Al doilea nivel. Fizicianul medical are pregătire în fizica medicală pe care o dobândeşte prin cursuri teoretice, seminarii, lucru sub supravegherea unui expert în fizica medicală şi practică clinică. Pentru acest nivel este necesar un minimum de 2 ani de lucru ca fizician medical debutant.

– Al treilea nivel. Pentru a deveni expert în fizică medicală, fizicianul medical trebuie să aibă pregătirea clinică sub supravegherea unui expert în fizica medicală minimum 3 ani în plus faţă de cei 2 ani ca fizician medical debutant, să aibă un grad universitar sau echivalent superior, masterat sau doctorat, în domeniu, să aibă absolvit un curs de radioprotecţie postuniversitar avizat de Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, denumită în continuare CNCAN, de nivel 3, potrivit unuia sau mai multor domenii, şi să fie posesor al unui permis de exercitare nivel 3, emis de CNCAN pentru expert în fizică medicală pentru domeniul corespunzător.”

Ministerul Sănătății a verificat situația persoanelor prezentate și nu a identificat nereguli în ceea ce privește pregătirea și activitatea acestora.

Majoritatea persoanelor sunt posesoare de premise CNCAN cu diferite nivele de exercitare.

Mai mult, unele dintre aceste persoane nu mai lucrează din diferite motive în unitățile sanitare, așa cum fals s-a prezentat (ex concediu de maternitate, contracte pe perioade determinată).

Unul dintre inginerii menționați, care lucrează într-unul din spitalele bucureștene nu este angajat pe post de fizician medical, și nu lucrează cu pacienții, așa cum fals s-a prezentat. Este inginer specializat pe parte tehnică și asigură raportările în relația cu CNCAN.

Subliniem încă o dată și solicităm verificarea temeinică a oricăror informații apărute în spațiul public pentru a nu induce nesiguranța și neîncrederea pacienților în sistemul de sănătate și profesionalismul celor care practică.”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate