Connect with us

Eveniment

Judecătorii din Alba ”se plâng” că au număr extrem de mare de dosare de rezolvat. Reclamă probleme și la sediul Tribunalului

Publicat

Judecătorii din Alba au transmis într-un comunicat de presă că pe raza Curții de Apel Alba Iulia activitatea instanțelor s-a intensificat considerabil în ultimii ani indicând o tendință de supraîncărcare cronică.

Aceștia au precizat că judecătorii de pe raza curții trebuie să soluționeze un număr extrem de consistent de dosare, care variază de la sute și până la mii de dosare într-un an și prezintă o creștere anuală constantă.

Datele au fost transmise de reprezentanții Curții de Apel Alba Iulia într-un comunicat de presă. Acestea au fost comunicate de reprezentații judecătorilor din Alba după declarațiile făcute de prim ministrul României, Ilie Bolojan.

Este vorba despre discuțiile tot mai accentuate în care se vorbește despre reducerea sporurilor la salarii în rândurile cetățenilor.

Cinci ședințe pentru o amendă de rovinietă

Însă pe lângă judecătorii instanțelor care se plâng de supraîncarcare sunt și cetățenii care sunt nevoiți să meargă în justiție și ajung în situații aberante.

Spre exemplu cazul unui bărbat din Alba Iulia care pentru a anula o amendă primită pe numele său, deși nu comisese nici o abatere, a avut cinci termene de judecată.

Mai exact, un cetățean din Alba Iulia a vândut mașina. Cel care a cumpărat-o a circulat cu ea fără să achite rovinieta. CNAIR a trimis amenda pe numele fostului proprietar, care a contestat sancțiunea în instanță.

Un caz evident, pentru care era necesar doar să se atașeze dovada de radiere fiscală și contractul de vânzare-cumpărare al autoturismului.

Cu toate acestea, Judecătoria a acordat cinci termene până la pronunțarea unei decizii. Astfel de situații sunt extrem de des întâlnite pe rolul instanțelor din Alba, fiind de asemenea încadrate tot la încărcătură pe judecător.

Curtea de Apel Alba Iulia, locul II pe țară la încărcătura

Astfel, Curtea de Apel Alba Iulia s-a plasat în anul 2024 pe locul 2 pe țară din punct de vedere al încărcăturii pe schemă, cu 719 cauze/judecător, şi pe tot pe locul 2 și la încărcătura pe judecător, cu 768 cauze/judecător, față de media pe țară de 606 dosare.

La Tribunalul Alba în 2024 au fost 858 de cauze pe judecător și 2179 de cauze la Judecătoria Sebeș per judecator.

La Tribunalul Alba ”se constată o lipsă acută de judecători”

La Tribunalul Alba se constată, de asemenea, o lipsă acută de judecători, întrucât, deşi sunt finanţate un număr de 30 de posturi de judecător, în prezent sunt ocupate 26 de posturi, cu precizarea că un judecător este desemnat la Penitenciarul Aiud, iar un altul a fost delegat la Tribunalul Hunedoara, care se confruntă cu un deficit critic de judecători. Schemele de personal sunt incomplete și la Judecătoriile Alba Iulia și Aiud, ceea ce a determinat o supraîncărcare a judecătorilor în activitate, aceștia preluând integral rolul posturilor vacante.

Problemele pentru deficitul de personal, din prisma magistraților

Deficitul de personal a fost și este generat de fluctuațiile înregistrate ca urmare a eliberării din funcție, prin pensionare, a mai multor judecători, a promovării în funcție de execuție, respectiv a transferului unor judecători, dar și de modificările legislative care, prin instabilitate, generează blocaje la nivelul instanțelor.

Probleme și la sediul Tribunalului Alba

”Sediul în care funcționează Tribunalul Alba, respectiv Judecătoria Alba Iulia, nu constituie un mediu optim de desfăşurare a activităţii specifice unei instanţe, starea generală a clădirii reflectând gradul avansat de degradare a acesteia. În aceeași situație se regăsesc și Judecătoriile Aiud și Sebeș, unde sunt imperios necesare lucrări de reparații capitale, ce urmează a fi efectuate”, precizează reprezentanții juedecătorilor.

Discuțiile despre un sediu nou la Tribunalul Alba sunt vechi de aproape 12 ani. În 2024 fostul șef al Curții de Apel Alba Iulia anunța că anul trecut construcția trebuia să înceapă, dar acest fapt nu a avut loc.

VEZI ȘI: VIDEO: Construcția noului sediu al Tribunalului Alba ar putea începe în 2024, după zece ani de documentație și birocrație

Proiectul pentru un nou sediu al Tribunalului Alba se află de zece ani în etapa de proiectare și documente. Primele demersuri au apărut în 2014, atunci când un teren de 15.000 de metri pătrați a fost trecut din domeniul Primăriei Alba Iulia, în cel al Statului Român.

De atunci proiectul a fost doar pe hârtie și în stadiul de promisiuni și discuții.

Cristian Panu a intrat în echipa alba24.ro în anul 2018. Inițial a acoperit în mare parte teme din zona justiției, însă în timp a început de abordeze o gamă mai largă de subiecte. Scrie despre societate, administrație, dar și despre spectacole de teatru. Redactează știri vezi mai mult ...

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    miercuri, 16.07.2025 at 16:30

    Astea-a binefacerile PSD-ului. Cât mai puțin magistrați să dea soluții controversate, sub apăsarea numărului mare de cazuri. Așa ceva am pățit și eu, și chiar la Curte. Te apucă râsul cănd o citești, fără nici o bază pe articole de lege. Dar avocatul părții adverse era unul tare, care câștigă tot. L-ai luat, ai cvâștigat.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.