Connect with us
Publicitate

Eveniment

VIDEO: Construcția noului sediu al Tribunalului Alba ar putea începe în 2024, după zece ani de documentație și birocrație

Publicat

Construcția noului sediu al Tribunalului Alba ar putea începe în 2024, după zece ani de documentație și birocrație. Fostul președinte al Curții de Apel Alba Iulia, actual membru CSM, Liviu Odagiu, a precizat în data de 7 martie 2024, că faza de proiectare s-a încheiat.

Mai mult acesta a spus că ”anul acesta va fi scoasă prima cupă de pământ pentru ridicarea” sediului.

Proiectul pentru un nou sediu al Tribunalului Alba se află de zece ani în etapa de proiectare și documente. Primele demersuri au apărut în 2014, atunci când un teren de 15.000 de metri pătrați a fost trecut din domeniul Primăriei Alba Iulia, în cel al Statului Român.

De atunci proiectul a fost doar pe hârtie și în stadiul de promisiuni și discuții. În 2023 Florin Roman anunța că sediul Tribunalului va fi construit de Compania Națională de Investiții, prin bani din PNRR.

Ce a spus Liviu Odagiu

”La Tribunalul Alba s-au încheiat toate fazele de proiectare, mai aveau câteva mici detalii la partea de proiect până la faza de lansare a licitației și de execuție.

Într-adevăr lucrurile au mers greu în ultimii zece ani, dar este o certitudine, în ultimul an (n.r. 2023) s-a făcut mai mult pentru un nou sediu al tribunalului decât s-a făcut în toți ceilalți nouă ani de până acum.

CITEȘTE ȘI: Noul sediu al Tribunalului Alba, un vis îndepărtat, îngreunat de birocrație de aproape 10 ani. Când ar putea începe construcția

Da este cuprins în PNRR un nou sediu al Tribunalului Alba și da sunt convins că acest sediu va fi ridicat promisiunile și de la nivel de minister și de la nivel de toți decidenții politici sunt ca anul acesta ca să mă exprim în termeni plastici va fi scoasă prima cupă de pământ pentru ridicarea sa (n.r. sediul noului Tribunal Alba), a declarat Liviu Gheorghe Odagiu, fost președinte al Curții de Apel Alba Iulia, actual membru CSM.

Epopeea noului sediu al Tribunalului Alba

Momentan clădirea în care funcționează instanta se află în Piața Iuliu Maniu.  Este împărțită de două Parchete și de două instanțe de judecată. Parchetele de pe lângă Judecătoria Alba Iulia și Tribunalul Alba și respectiv cele două instanțe de judecată.

Procurorii și judecătorii își desfășoară activitatea în birouri mici, undeva la cinci metri pătrați suprafaţă de birou pe persoană.

CITEȘTE ȘI: Construirea noului sediu al Tribunalului Alba ar putea începe în 2019. Se actualizează documentaţia

În urmă cu 20 ani, într-o ședință de Consiliu Local al Municipiului Alba Iulia, reprezentații Tribunalului Alba au cerut prelungirea cu încă cinci ani a termenului de începere a construcției.

A fost doua prelungire cerută după ce în 2017 a mai fost solicitată încă o prelungire tot cu cinci ani. Mai exact, în 2015, terenul pe care se va ridica noua clădire a instanței, pe strada Târgului, a fost trecut din domeniul public al Municipiului Alba Iulia, în domeniul public al Statului Român sub administrarea Tribunalului Alba.

Însă a fost pusă o clauză: în caz că nu va fi demarată construcția în termen de doi ani, terenul va reintra în domeniul public al municipiului.

Au existat mai multe etape și licitații pentru mai multe studii, licitații realizate de Compania Națională de Investiții.

CITEȘTE ȘI: Un nou pas pentru construirea sediului Tribunalului Alba. CNI a scos la licitație servicii de proiectare pentru diverse studii

Când au fost făcute primele demersuri pentru construcția noului Tribunal 2014 – 2022

Demersurile pentru construirea noului sediu au început în 2014, prin transferul terenului în suprafaţă de 14.818 mp, situat pe strada Târgului, FN, din domeniul public al Municipiului Alba Iulia şi administrarea Consiliului Local, în domeniul public al Statului Român, prin hotărâre de Consiliu Local.

Apoi în 2015 într-un proiect la nivel guvernamental a fost introdus și un punct care prevedea construirea clădirii.

sediu nou tribunal

La începutul anului 2015, Ministerul Dezvoltării Regionale a demarat Programul naţional de investiţii în infrastructura instanţelor şi parchetelor din reşedinţele de judeţ, incluzând ”Programul naţional de consolidare a infrastructurii instanţelor de judecată aflate în municipiile reşedinţă de judeţ, ce are ca obiectiv principal îmbunătăţirea infrastructurii sediilor instanţelor prin reabilitarea sediilor instanţelor, dar şi execuţia unor noi sedii.

În anul 2017, Ministerul Justiției a finalizat Tema cadru pentru proiectarea instanțelor, iar în baza acesteia Tribunalul Alba a întocmit și înaintat Ministerului Justiției ”Nota conceptuală pentru construirea Sediului Tribunalului Alba”.

CITEȘTE ȘI: FOTO: Noul sediu al Tribunalului Alba şi extinderea cartierului Anghel Saligny din Alba Iulia. Proiect în consultare publică

Ca urmare a solicitării Companiei Naţionale de Investiţii, s-a întocmit „Tema de proiectare pentru Sediu Tribunalul Alba”, cu respectarea conţinutului cadru prevăzut la anexa 2 la Hotărârea de Guvern nr.907/2016, temă care a fost transmisă şi spre ştiinţă Ministerului Justiţiei în iunie 2018.

În 2019 au fost descoperite mai multe neconcordanţe privind suprafeţele necesare şi apoi demararea licitaţiei pentru proiectare şi construire a noului sediu.

În 2020 au fost remediate și au fost scoase la licitație mai multe studii.

Ce a anunțat Florin Roman în 2023

În urma cu un an, în 2023, deputatul PNL de Alba, Florin Roman anunța că un sediu pentru Tribunalul Alba va fi consturit cu fonduri din programul PNRR.

Procedurile de achiziție publica vor fi derulate prin Compania Naționala de Investitii, mai preciza Roman.

CITEȘTE ȘI: Construcția unui nou sediu pentru Tribunalul Alba va fi finanțată prin PNRR, după 10 ani de așteptări. Unde va fi amplasat

Mai mult de atât, acesta preciza și un termen pentru terminarea lucrărilor: 2026. Deși, anul 2026 era indicat de reprezentații tribunalului ca an de începere al lucrărilor.

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Pamfil

    vineri, 08.03.2024 at 10:03

    in era digitalizarii inca tot cu paleți de dosare tiparite lucrati? Trist.

  2. pilu

    vineri, 08.03.2024 at 11:34

    Citind cele de mai sus, ne putem da seama câtă prostie şi neprofesionalism zace în acei puşi să rezolve o problemă aproape uzuală.Până când tot vedem proştii PSD-ului în funcţii în care se cere cât de cât o anumită calificare ? După poze pare o hală de producţie.

  3. Ovidiu Muntean

    vineri, 08.03.2024 at 12:47

    se află de zece în etapa de proiectare

    De atunci priectul a

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate