Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Județul Alba în ”Strategia fiscal-bugetară a Guvernului 2014-2016”. Modificări la colectarea taxelor și investiții în sănătate şi justiție


Publicat

judecart

În proiectul de Strategie fiscal-bugetară a Guvernului pentru perioada 2014-2016, întocmit de Ministerul Finanţelor sunt menţionate iniţiative în domeniul fiscalităţii, dar şi proiecte locale care vor primi finanţare de la stat, prin ministerele de resort. Sunt amintite modificări privind contribuţiile la sistemul de asigurări de sănătate şi impozitarea clădirilor, dar şi detalii privind angajările la stat. La capitolul proiecte cu finanţare bugetară, în Alba sunt trecute extinderea spitalului de la Sebeş şi reparaţii capitale şi modernizare sediu Tribunal Alba şi Judecătoria Alba Iulia

Potrivit proiectului, în următorii patru ani vor scădea contribuțiile la asigurările sociale de stat pe partea angajatorilor și taxa pe valoare adăugată, însă numai în funcție de o creștere a veniturilor la bugetul de stat. Se menţionează majorarea bazei de impozitare, fără alte detalii. În domeniul resurselor minerale, Guvernul are în vedere elaborarea Strategiei pentru noul regim de impozitare în domeniul petrolului şi gazelor naturale în perioada 2015-2024.

Ministerul Finanțelor are în vedere modificarea sistemului de taxe locale, astfel încât impozitul pe clădiri să nu mai varieze de la persoanele fizice la persoanele juridice, ci în funcție de destinația clădirii. Vor fi impozite mai mari pe clădirile de birouri scoase la închiriat deținute pe persoană fizică şi va fi analizată oportunitatea instituirii unor noi măsuri de sprijin pentru IMM-uri. Are în vedere creșterea veniturilor la buget și combaterea evaziunii fiscale în următorii patru ani inclusiv prin controlul persoanelor fizice cu averi sau venituri mari, precum și prin implementarea comerțului electronic.

Guvernul intenționează să permită angajările la stat pe locurile vacante, însă numai cu restructurarea și reorganizarea instituțiilor publice. Se va putea angaja o nouă persoană la fiecare post eliberat.

Guvernul se angajează să acorde de la 1 iulie 2013 ajutoare pentru persoanele cu venituri foarte scăzute, care vor fi afectate de creșterea tarifelor la energie, odată cu liberalizarea prețurilor la electricitate și gaze naturale. Cheltuiala bugetară calculată pentru aceste ajutoare este de 370 de milioane de lei (circa 83 de milioane de euro).

De asemenea, din anul 2015, Guvernul va institui un nou ajutor social: venitul minim de inserție, ”în scopul garantării unui venit minim fiecărei persoane din România”.

Ministerul Sănătăţii va derula în următorii doi ani proiecte de finanţare a dezvoltării şi modernizării infrastructurii sanitare pe termen mediu şi lung prin: finanţarea din fonduri europene a dezvoltării şi modernizării infrastructurii spitaliceşti a centrelor de diagnostic şi tratament, a unor centre medicale în mediul rural, centre pentru îngrijiri pe termen lung, etc.; finalizarea extinderii infrastructurii SMURD la nivel naţional şi continuarea dotării prin programe multianuale a serviciilor de ambulanţă SMURD şi a unităţilor de primiri urgenţă; asigurarea infrastructurii necesare dezoltării de servicii preventive; infrastructura de înaltă performanţă (oncologie, cardiologie, neurologie, etc): implementarea de parteneriate public private pentru asigurarea infrastructurii adecvate în vederea atragerii de resurse în baza Directivei 2011/24/UE privind tratamentul transfrontalier al pacienţilor. Ministerul Sănătăţii derulează un amplu proiect pentru modernizarea infrastructurii unităţilor medicale şi pentru asigurarea unei dotări corespunzătoare cu aparatura şi echipamente medicale, având drept finalitate asigurarea populaţiei cu servicii medicale performante, care să acopere nevoile acesteia şi care să fie comparabile cu cele oferite în prezent de furnizorii de servicii de acelasi tip din statele membre ale Uniunii Europene. În cadrul acestui proiect, vor fi reluate şi integrate studiile de fezabilitate realizate în anii anteriori privind construirea spitalelor de urgenţă regionale şi judeţene.

De asemenea, la nivelul spitalelor din reţeaua sanitară a autorităţilor administraţiei publice locale se află în derulare trei obiective de investiţii în continuare, care la data transferării managementului către autorităţile locale se aflau nominalizate în listele de investiţii anexă la bugetul Ministerului Sănătăţii. Printre acestea – extindere Spital Municipal Sebeş, judeţul Alba.

Ministerul mai are în vedere asigurarea dotării cu echipamente şi aparatură medicală a unităţilor sanitare din reţeaua sanitară a MS şi a autorităţilor administraţiei publice locale, pentru îndeplinirea de către spitale a cerinţelor Ordinului Ministrului Sănătăţii nr.914/2006 privind condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească un spital pentru obţinerea autorizaţiei de funcţionare şi acreditare a spitalelor; dotarea cu mijloace de transport specifice (ambulanţe, autosanitare, elicoptere), astfel încât SMURD să acopere toate zonele ţării. Este vorba de trei elicoptere mecanizate, peste 400 de ambulanţe şi autospeciale mecanizate, ce vor fi achiziţionate în anul 2014 şi în perspectiva anilor 2015 – 2016, în baza acordurilor cadru încheiate în anul 2011.

Ministerul Educaţiei urmăreşte, printre altele, şi asigurarea şi modernizarea bazei materiale a învăţământului preuniversitar: investiţii în infrastructură educaţională şi în mijloacele de învăţare; finalizarea programului de investiţii în infrastructură şcolară până în anul 2016; în fiecare comună va exista cel puţin o şcoală la standarde europene, dotată cu mijloace didactice moderne şi microbuze şcolare; realizarea a 50.000 de noi locuri în grădiniţe şi creşe până în anul 2016.

Ministerul Justiţiei are trecut la capitolul investiţii reparaţii capitale şi modernizare şi sediu Tribunal Alba şi Judecătoria Alba Iulia: achiziţie publică de lucrări, pentru atribuire contract şi execuţie. La nivel centralizat, în ţară, implementează sistem IT integrat de management al resurselor – contract semnat în decembrie 2010: soluţia informatică este realizată 80 – 90% în funcţie de modulul sistemului, condiţionalitate monitorizată de Banca Mondială cu risc de anulare a sumelor din Împrumut în cazul neîndeplinirii (RMS funcţional până la 31 martie 2014); sistem informatic integrat de înregistrare a şedintelor de judecată, contract semnat în decembrie 2011, stadiu de realizare sistem 80%; implementare Sistem Informatic de Gestiune a Documentelor în cadrul Inspecţiei Judiciare – contractul va fi semnat în 2013.

Ministerul Agriculturii sunt menţionate acţiunie de modernizare laboratoare de reproducţie şi selecţie laboratoare de diagnostic fitosanitar, inclusiv sistemul naţional sol-teren în conformitate cu standardele UE şi clădiri ale DADR şi unităţilor subordonate MADR: 57.112 mii lei din bugetul de stat.

Ministerul Apărării are, printre altele, proiecte de investiţii derulate pentru: repararea/revitalizarea echipamentelor defecte sau cu resursa tehnică epuizată, din dotarea structurilor de forţe consolidate, potrivit unui grafic de refacere graduală a stării tehnice; reabilitarea termică a clădirilor; iniţierea sau accelerarea derulării programelor de înzestrare de importanţă strategică: avion multirol; autoturisme de teren blindate şi neblindate; vânător de mine; continuarea dezvoltării sistemului de comunicaţii şi informatică conform arhitecturii de comandă-control şi dezvoltarea reţelelor, sistemelor şi serviciilor de comunicaţii şi informatice; cofinanţarea proiectelor aprobate României în cadrul Programului NATO de investiţii în securitate – NSIP; executarea de reparaţii curente şi capitale la infrastructura de cartiruire trupe, depozite şi facilităţi de instruire.

 Citește pe aceeși temă și Construcția Autostrăzii Sebeș-Turda nu este prevăzută în „Strategia fiscal- bugetară a Guvernului pentru  2014-1016”. Vezi ce conține proiectul la secțiunea” investiții în transporturi și infrastructură”ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Întâlnire de taină între liderii PNL și Klaus Iohannis. Președintele le-a spus liberalilor să se pregătească de guvernare cu USR

Publicat

iohannis

Mai mulți lideri PNL, în frunte cu premierul Ludovic Orban, au participat marți seară la o întâlnire cu președintele Klaus Iohannis, care a avut loc la Vila Lac, au declarat pentru G4Media.ro surse participante la întrevedere.

Potrivit acestora, șeful statului le-a transmis liderilor liberali mesaje de încurajare înaintea alegerilor parlamentare și le-a spus să se pregătească de guvernare împreună cu USR.

De asemenea, șeful statului le-a mai spus celor de la PNL că pandemia de coronavirus a fost gestionată mulțumitor și că încep să apară rezultate pozitive.

Potrivit surselor citate, președintele le-ar mai fi spus liberalilor că, dacă pandemia evoluează pe o pantă descendentă, nu va mai fi nevoie de impunerea unor noi restricții pe viitor. Totuși, șeful statului le-a spus că școlile nu ar trebui deschise până nu scad cifrele privind infectările și desele.

Potrivit surselor citate, în momentul în care unul dintre liberali i s-a plâns președintelui de faptul că Dacian Cioloș vorbește mult despre funcția de premier, mai ales la Bruxelles, Klaus Iohannis ar fi exclamat: ”Aveți viitorul premier lângă voi!”.

Articolul complet poate fi citit pe G4Media.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Miercuri, 25 noiembrie: Amplasarea radarelor pe drumurile din Alba. Unde îi așteaptă echipajele de poliție, pe șoferii din județ

Publicat

Reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție Alba au anunțat pe ce drumuri din județ vor fi amplasate radarele, miercuri. 

Amplasarea radarelor în data de 25 noiembrie 2020

Drumul Naţional 1- Alba Iulia – Sântimbru –– Oiejdea – Galda de Jos – Teiuş – Aiud – Inoc – limită cu judeţul Cluj

Drumul Naţional 1- Sebeş – Cut – Cunţa – limită judeţul Sibiu

Drumul Naţional 7 Săliştea –– Șibot – limită cu judeţul Hunedoara

Drumul Naţional 67C – Sebeş –Petreşti – Săsciori

Drumul Naţional 74 – Ighiu – Zlatna – Feneş – Abrud –– Bucium Cerbu

Drumul Naţional 75 – Câmpeni – Gârda – Arieşeni

Drumul Naţional 75 – Baia de Arieş – Lupşa

Alba Iulia – Bulevardul Încoronării – Bulevardului Ferdinand I – strada Clujului, strada Regiment V Vânători, Strada Calea Moţilor

Municipiul Sebeş – strada Lucian Blaga, strada Traian

Cugir – strada Victoriei

Ocna Mureş – Războieni – Noşlac

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Masa de Crăciun, mai scumpă cu 20% în acest an. Prețurile la carne, fructe, legume și lactate vor crește de Sărbători

Publicat

cumparaturi

Crăciunul din 2020 va fi diferit față de toate sărbătorile pe care le-am petrecut până acum. Pe lângă restricții și distanțare socială se anunță și scumpiri. Carnea, fructele și legumele sunt produsele care vor înregistra cele mai mari creșteri de preț. Scumpirile vin după alte majorări care au avut loc în acest, spune Consiliul Concurenței

Pâinea, cozonacul sau covrigii sunt câteva dintre produsele de panificatie, care se regasesc pe masa de Craciun si care vor fi mai scumpe in acest an. (CG1) Daca acum in hypermarket-uri un cozonac costa 20 de lei, pretul unui kg ar putea ajunge la 30 de lei de Craciun.

„Seceta din acest an care a condus la creşterea preţului cerealelor poate să conducă anul viitor şi la creşterea preţului la carne şi lapte. Asistăm la importuri de legume şi fructe. Depindem de jocul preţurilor făcute de aceşti importatori şi de deprecierea cursului valutar”, a explicat Dragoş Frumosu, preşedintele FSAR.

În mijlocul acestor scumpiri, stau foarte mulți factori. Multe dintre cauze au legătură cu pandemia a căror efecte, au făcut autoritățile din întreaga lume să recurgă la aplicarea mai multor măsuri.

Printre aceste măsuri se numără și restrângerea activității HoReCa, care au determinat companiile din sector să reducă forța de muncă. Aceste reduceri s-au reflectat în pierderile companiilor producătoare.

Pierderi trebuie să poată fi măcar limitate dacă nu recuperate, iar în aceste condiții se estimează o creștere a prețurilor cu 15% sau chiar 20% a produselor în preajma sărbătorilor.

Scumpiri mai mari la unele produse faţă de anul trecut

Astfel, carnea de porc, care costă în prezent, în hypermaket-uri, 20-22 de lei/kg va ajunge la 25-28 de lei/kg.

Trei sferturi din carnea pe care o consumăm este din import. Stocurile sunt în Germania. Două motive sunt de fapt de bază, numărul 1, faptul că au şi ei pestă porcină africană şi numărul 2, pentru că mari abatoare din Germania au multe cazuri de COVID.

O alta cauză a unei posibile majorări e reprezentată de preţul furajelor, care a crescut enorm din cauza secetei.

În aceste majorări intră și alimente precum cozonacul, care se va scumpi cu cel puțin 10 lei/kg dar și produsele de panificație ale căror prețuri vor crește cu 10-20 la sută.

Fructele și legumele se vor scumpi cu 10%-15% datorită importurilor, România în sezonul rece nereprezentând un producător în acest sector. Comparativ cu celelalte scumpiri, lactatele se vor scumpi cu aproximativ 5%, anul secetos afectând prețul furajelor.

Din acelaşi motiv, şi lactatele ar putea avea o creştere de 5% până de Crăciun.

Românii au plătit mai mult pentru mâncare chiar de la inceputul pandemiei, spune un studiu al Consiliului Concurenţei.

Din analiza Consiliului Concurenței reiese că următoarele categorii de produse s-au scumpit în prima jumătate a anului.

Acest lucru în condițiile în care pandemia a lovit România în luna martie, atunci când a fost instituită și starea de urgență. Astfel, potrivit antena3.ro lista arată așa:

  • Carnea:  +12%
  • Fructele, legumele: +23%
  • Uleiul: +15,7%
  • Pâinea: +14,3%
  • Făina albă: +9,7%

Preţurile de consum în luna octombrie 2020, comparativ cu luna octombrie 2019, au crescut cu 2,2%, potrivit Institutului Național de Statistică. Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 1,8%.

Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (noiembrie 2019 – octombrie 2020) faţă de precedentele 12 luni (noiembrie 2018 – octombrie 2019), calculată pe baza IPC, este 2,9%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 2,7%.

Față de octombrie 2019, în octombrie 2020 mărfurile alimentare au crescut cu 4,34%, cele nealimentare cu 0,60%, iar serviciile s-au majorat cu 2,85%.

Printre cele mai mari creșteri de prețuri, în comparație cu decembrie 2019, s-au înregistrat la făină – 7,2%, fasole boabe – 17,59%, fructe și conserve de fructe – 7,52%, citrice – 11,4%, tutun și țigări cu 6,8%.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

2.000 de studenți voluntari, repartizați în spitalele suport Covid. Anunțul Departamentului pentru Situații de Urgență

Publicat

Primele ordine de repartizare a studenţilor voluntari care se vor alătura cadrelor medicale aflate în prima linie, responsabile în continuarea îngrijirilor medicale care se impun pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus, au fost semnate marţi, anunţă Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.

„Cu sprijinul Consiliului Naţional al Rectorilor şi al conducerii Universităţilor şi Facultăţilor de Medicină, în ultimele şase zile de la aprobarea noii ordonanţe s-au înscris, în mod voluntar, 1.992 de studenţi, dintre care 720 au fost repartizaţi deja, în primă etapă, în 25 de judeţe”, arată DSU, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Conform DSU, în perioada următoare vor fi semnate alte ordine de repartizare a studenţilor voluntari în mai multe unităţi sanitare din ţară.

Repartizarea are loc după ce a intrat în vigoare OUG 197 privind unele măsuri în domeniul asistenţei medicale pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate