Economie
Județul Alba în ”Strategia fiscal-bugetară a Guvernului 2014-2016”. Modificări la colectarea taxelor și investiții în sănătate şi justiție
În proiectul de Strategie fiscal-bugetară a Guvernului pentru perioada 2014-2016, întocmit de Ministerul Finanţelor sunt menţionate iniţiative în domeniul fiscalităţii, dar şi proiecte locale care vor primi finanţare de la stat, prin ministerele de resort. Sunt amintite modificări privind contribuţiile la sistemul de asigurări de sănătate şi impozitarea clădirilor, dar şi detalii privind angajările la stat. La capitolul proiecte cu finanţare bugetară, în Alba sunt trecute extinderea spitalului de la Sebeş şi reparaţii capitale şi modernizare sediu Tribunal Alba şi Judecătoria Alba Iulia
Potrivit proiectului, în următorii patru ani vor scădea contribuțiile la asigurările sociale de stat pe partea angajatorilor și taxa pe valoare adăugată, însă numai în funcție de o creștere a veniturilor la bugetul de stat. Se menţionează majorarea bazei de impozitare, fără alte detalii. În domeniul resurselor minerale, Guvernul are în vedere elaborarea Strategiei pentru noul regim de impozitare în domeniul petrolului şi gazelor naturale în perioada 2015-2024.
Ministerul Finanțelor are în vedere modificarea sistemului de taxe locale, astfel încât impozitul pe clădiri să nu mai varieze de la persoanele fizice la persoanele juridice, ci în funcție de destinația clădirii. Vor fi impozite mai mari pe clădirile de birouri scoase la închiriat deținute pe persoană fizică şi va fi analizată oportunitatea instituirii unor noi măsuri de sprijin pentru IMM-uri. Are în vedere creșterea veniturilor la buget și combaterea evaziunii fiscale în următorii patru ani inclusiv prin controlul persoanelor fizice cu averi sau venituri mari, precum și prin implementarea comerțului electronic.
Guvernul intenționează să permită angajările la stat pe locurile vacante, însă numai cu restructurarea și reorganizarea instituțiilor publice. Se va putea angaja o nouă persoană la fiecare post eliberat.
Guvernul se angajează să acorde de la 1 iulie 2013 ajutoare pentru persoanele cu venituri foarte scăzute, care vor fi afectate de creșterea tarifelor la energie, odată cu liberalizarea prețurilor la electricitate și gaze naturale. Cheltuiala bugetară calculată pentru aceste ajutoare este de 370 de milioane de lei (circa 83 de milioane de euro).
De asemenea, din anul 2015, Guvernul va institui un nou ajutor social: venitul minim de inserție, ”în scopul garantării unui venit minim fiecărei persoane din România”.
Ministerul Sănătăţii va derula în următorii doi ani proiecte de finanţare a dezvoltării şi modernizării infrastructurii sanitare pe termen mediu şi lung prin: finanţarea din fonduri europene a dezvoltării şi modernizării infrastructurii spitaliceşti a centrelor de diagnostic şi tratament, a unor centre medicale în mediul rural, centre pentru îngrijiri pe termen lung, etc.; finalizarea extinderii infrastructurii SMURD la nivel naţional şi continuarea dotării prin programe multianuale a serviciilor de ambulanţă SMURD şi a unităţilor de primiri urgenţă; asigurarea infrastructurii necesare dezoltării de servicii preventive; infrastructura de înaltă performanţă (oncologie, cardiologie, neurologie, etc): implementarea de parteneriate public private pentru asigurarea infrastructurii adecvate în vederea atragerii de resurse în baza Directivei 2011/24/UE privind tratamentul transfrontalier al pacienţilor. Ministerul Sănătăţii derulează un amplu proiect pentru modernizarea infrastructurii unităţilor medicale şi pentru asigurarea unei dotări corespunzătoare cu aparatura şi echipamente medicale, având drept finalitate asigurarea populaţiei cu servicii medicale performante, care să acopere nevoile acesteia şi care să fie comparabile cu cele oferite în prezent de furnizorii de servicii de acelasi tip din statele membre ale Uniunii Europene. În cadrul acestui proiect, vor fi reluate şi integrate studiile de fezabilitate realizate în anii anteriori privind construirea spitalelor de urgenţă regionale şi judeţene.
De asemenea, la nivelul spitalelor din reţeaua sanitară a autorităţilor administraţiei publice locale se află în derulare trei obiective de investiţii în continuare, care la data transferării managementului către autorităţile locale se aflau nominalizate în listele de investiţii anexă la bugetul Ministerului Sănătăţii. Printre acestea – extindere Spital Municipal Sebeş, judeţul Alba.
Ministerul mai are în vedere asigurarea dotării cu echipamente şi aparatură medicală a unităţilor sanitare din reţeaua sanitară a MS şi a autorităţilor administraţiei publice locale, pentru îndeplinirea de către spitale a cerinţelor Ordinului Ministrului Sănătăţii nr.914/2006 privind condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească un spital pentru obţinerea autorizaţiei de funcţionare şi acreditare a spitalelor; dotarea cu mijloace de transport specifice (ambulanţe, autosanitare, elicoptere), astfel încât SMURD să acopere toate zonele ţării. Este vorba de trei elicoptere mecanizate, peste 400 de ambulanţe şi autospeciale mecanizate, ce vor fi achiziţionate în anul 2014 şi în perspectiva anilor 2015 – 2016, în baza acordurilor cadru încheiate în anul 2011.
Ministerul Educaţiei urmăreşte, printre altele, şi asigurarea şi modernizarea bazei materiale a învăţământului preuniversitar: investiţii în infrastructură educaţională şi în mijloacele de învăţare; finalizarea programului de investiţii în infrastructură şcolară până în anul 2016; în fiecare comună va exista cel puţin o şcoală la standarde europene, dotată cu mijloace didactice moderne şi microbuze şcolare; realizarea a 50.000 de noi locuri în grădiniţe şi creşe până în anul 2016.
Ministerul Justiţiei are trecut la capitolul investiţii reparaţii capitale şi modernizare şi sediu Tribunal Alba şi Judecătoria Alba Iulia: achiziţie publică de lucrări, pentru atribuire contract şi execuţie. La nivel centralizat, în ţară, implementează sistem IT integrat de management al resurselor – contract semnat în decembrie 2010: soluţia informatică este realizată 80 – 90% în funcţie de modulul sistemului, condiţionalitate monitorizată de Banca Mondială cu risc de anulare a sumelor din Împrumut în cazul neîndeplinirii (RMS funcţional până la 31 martie 2014); sistem informatic integrat de înregistrare a şedintelor de judecată, contract semnat în decembrie 2011, stadiu de realizare sistem 80%; implementare Sistem Informatic de Gestiune a Documentelor în cadrul Inspecţiei Judiciare – contractul va fi semnat în 2013.
Ministerul Agriculturii sunt menţionate acţiunie de modernizare laboratoare de reproducţie şi selecţie laboratoare de diagnostic fitosanitar, inclusiv sistemul naţional sol-teren în conformitate cu standardele UE şi clădiri ale DADR şi unităţilor subordonate MADR: 57.112 mii lei din bugetul de stat.
Ministerul Apărării are, printre altele, proiecte de investiţii derulate pentru: repararea/revitalizarea echipamentelor defecte sau cu resursa tehnică epuizată, din dotarea structurilor de forţe consolidate, potrivit unui grafic de refacere graduală a stării tehnice; reabilitarea termică a clădirilor; iniţierea sau accelerarea derulării programelor de înzestrare de importanţă strategică: avion multirol; autoturisme de teren blindate şi neblindate; vânător de mine; continuarea dezvoltării sistemului de comunicaţii şi informatică conform arhitecturii de comandă-control şi dezvoltarea reţelelor, sistemelor şi serviciilor de comunicaţii şi informatice; cofinanţarea proiectelor aprobate României în cadrul Programului NATO de investiţii în securitate – NSIP; executarea de reparaţii curente şi capitale la infrastructura de cartiruire trupe, depozite şi facilităţi de instruire.
Citește pe aceeși temă și Construcția Autostrăzii Sebeș-Turda nu este prevăzută în „Strategia fiscal- bugetară a Guvernului pentru 2014-1016”. Vezi ce conține proiectul la secțiunea” investiții în transporturi și infrastructură”
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News