Connect with us
Publicitate

Actualitate

La doi paşi de Roşia Montană, proiectul de exploatare a aurului la Certej a primit acord de mediu. Ministrul Rovana Plumb a cerut verificări în acest caz

Publicat

Proiectul minier de exploatare a zăcământului auro-argentifer de la Certej (judeţul Hunedoara), aparţinând companiei „Deva Gold” SA a primit acordul de mediu din partea Agenţiei Regionale pentru Protecția Mediului Timişoara. Oficialii companiei româno-canadiene estimează începerea exploatării minereului în trimestrul al doilea al anului 2015. În acest timp, acordurile pentru proiectul asemănător de la Roşia Montană (Alba) întârzie. Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a solicitat verificări în regim de urgenţă privind respectarea normelor legislative la acordarea avizului de mediu, iar, dacă se vor descoperi nereguli, acordul se anulează.

Proiectul „Exploatarea minereurilor auro – argintifere din perimetrul Certej”, comuna Certeju de Sus, judeţul Hunedoara are ca titular compania „Deva Gold” SA. La aceasta sunt acţionari, cu 20% Minvest Deva şi „European Goldfields”, cu 80%, preluată în decembrie 2011 de „Eldorado Gold Corporation”, o companie minieră canadiană, listată la bursa din Vancouver. Este un producător de talie internațională, care deține șapte exploatări miniere funcţionale, două exploatări în construcție, patru proiecte în dezvoltare, un proiect de extindere și un program de explorare extins. Are afaceri în Turcia, China, Grecia, Brazilia și România. Anul acesta, compania preconizează o producție de aur de aproximativ 660.000 uncii şi urmează să producă 1,7 milioane uncii de aur peste patru ani.

Exploatarea de la Certej cuprinde un perimetru de 450 de hectare, unde compania canadiană urmează să proceseze 45 de milioane de tone de minereu, cu investiţii totale de minim 200.000 de euro, pe o perioadă de 16 ani. Concentraţia estimată este de 1,8 grame de aur la tona de minereu. Potrivit datelor comunicate în presa centrală, pentru extragerea metalului preţios, vor fi utilizate, în fiecare an, 1.653 de tone de cianură. Reprezentanţii „Deva Gold” au precizat însă, tot pentru presa centrală, că în faza de exploatare nu se vor folosi cianuri. Doar dacă va fi vorba de prelucrare, procedeul va fi cu circuit închis şi cu un adaos minim de cianură.
În fiecare an, valoarea estimată a metalelor va ajunge la 200 de milioane de dolari. Pentru faza de costrucţii este nevoie de 800 de angajaţi, iar pentru cea de exploatare de 450-500.

În procedura de eliberare a avizului de mediu, au fost incluse etape de consultări cu autorităţile din Ungaria, Serbia, iar investitorul aşteaptă acum eliberarea autorizaţiilor de construcţii. Etapa de exploatare ar urma să înceapă în al doilea trimestru din 2015.

Proiectul de la Certej este similar celui de la Roşia Montană, din punct de vedere al impactului asupra mediului prin utilizarea în procesul de exploatare/procesare a cianurilor. Organizaţii non-guvernamentale au iniţiat proceduri de contestare al eliberării avizului de mediu pentru proiectul de la Certej. Asociaţiile Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, Alburnus Maior şi Re.Generation atrag atenţia, într-un comunicat, citat de rtv.net, asupra creării unui precedent pentru proiectul de la Roşia Montană: „Proiectul minier propus la Certej, judeţul Hunedoara, de către compania canadiană Eldorado Gold Corporation prin intermediul societăţii Deva Gold a primit acordul de mediu din partea Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Timişoara, creând astfel un precedent extrem de periculos pentru România. Prin detaliile sale – impactul devastator asupra mediului, vicii de legalitate, reţeaua de acţionari, respectiv companiile deţinătoare, proiectul de exploatare de la Certej se aseamănă celui propus la Roşia Montană, atrăgând de-a lungul timpului critici serioase din partea organizaţiilor de protecţia mediului din România”.

Vedeţi aici mai multe despre proiectul minier de la Roşia Montană.

Acum, ministrul Mediului, Rovana Plumb, a solicitat verificarea procedurilor de eliberare a acordului de mediu pentru Proiectul Certej, de către APM Timişoara. Dacă se constată că nu s-au respectat toate prevederile legale, acesta se va anula.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

11 Comentarii

11 Comentarii

  1. Anda

    marți, 04.09.2012 at 18:14

    Verificarile vor atrage amanari, ca si la Rosia Montana. Ceea ce nu-mi doresc, pentru ca sunt de parere ca avem nevoie de investitii si orice amanare nu face deloc bine economiei locale, dar si prestigiului national

    • Calin

      miercuri, 05.09.2012 at 09:38

      sa speram ca o sa se trezeasca la realitate guvernantii, o sa isi aduca aminte de promisiunea premierului de a crea un milion de locuri de munca si vor da drumul la proiectul de la Rosia Montana

  2. Calin

    miercuri, 05.09.2012 at 09:37

    chiar daca proiectul asta e similar cu cel de la Rosia Montana, in sensul ca amandoua sunt facute dupa cele mai stricte norme din lume, cel de la Rosia Montana va aduce beneficii mult mai mari la buget, in economie, in localitate. poate ar trebui sa se gandeasca la asta inainte sa amane ani de zile

  3. Iulius

    miercuri, 05.09.2012 at 10:12

    legislatia europeana permite si reglementeaza exploatarile miniere cu cianuri, astfel de exploatari se fac in Europa, la noi de ce nu s-ar face? putem sa crestem foarte mult pe baza mineritului, iar proiectul de la Rosia Montana va aduce foarte mult la buget si in economie

  4. a@

    marți, 10.09.2013 at 10:04

    Mi-e scarba sa vad comentarii de niste oameni ca si voi. Mi-e scarba daca sunteti din Alba. ORBILOR, sunteti toti mecanici pe utilaje? Ce minerit visati ma? **** rasa-n ****, v-ar placea sa ploua cu bani si voi sa stati in birt?

  5. Victor

    marți, 10.09.2013 at 20:05

    Voi cu siguranţă sunteţi plătiţi să măncaţi rahat aici, cu comentarile voastre pentru exploatare. Ori sunteţi foarte prost informaţi, or sunteţi înapoiaţi mintal. Vă vindeţi şi mama pentru 2 lei…

  6. alambicat

    miercuri, 11.09.2013 at 01:04

    Ei se cred mineri…cand vor asista doar la explozii gigant de suprafata.
    Sunt orbiti de banii primiti.

  7. Vlad

    miercuri, 11.09.2013 at 01:22

    Sunteti spalati la creier, vad! Sunteti de acord ca statul roman sa piarda 94% din aur (ca sa nu mai spun de restul metalelor din care nu vom primi nici macar un penny) ca voi sa aveti de munca 10-15 ani de zile?!! Meritati sa fiti eutanasiati ca si cainii din Bucuresti!

  8. Vlad

    miercuri, 11.09.2013 at 01:26

    Acum vad de ce se duce tara asta de rapa… pana nu muriti, tara asta nu are nicio sansa… (si imi pare rau de ceea ce scriu). Dumnezeu sa va ierte!

  9. Anghel

    miercuri, 11.09.2013 at 10:00

    In povestea locurilor de munca, unii plângând pe la televizor ca ‘noi asta stim, ce o sa faca copii nostri’, n-a încercat nimeni sa se documenteze ce fac fostii mineri si copii lor din Belgia, unde ultima mina s-a închis de mai bine de 20 ani. Ar fi aflat ca se poate munci si altceva, mai ales ca pe acolo Consiliile locale n-au emis PUG-uri care sa proclame localitatile ca fiind ‘zone monoindustriale’.

  10. Pipo

    miercuri, 11.09.2013 at 11:25

    Bai Vlade, astia nu mor niciodata ! Ei exista de pe vremea fanariotilor si se inmultesc ca celulele canceroase. Nimic nu-i distruge.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate