Actualitate
La pas printre frumuseţile judeţului Alba: Scăriţa Belioara, o rezervaţie a plantelor rare, iubitoare de căldură
Cei care doresc să vadă şi să cunoască specii extrem de rare de plante iubitoare de căldură au această ocazie făcând o vizită la Scăriţa-Belioara din Poşaga de Sus, o rezervaţie plină de surprize. Arginţica, strugurii ursului, sângele voinicului și multe altele sunt speciile deosebite, iubitoare de căldură, care te întâmpină, odată ajuns acolo, mai ales că versanţii rezervaţiei sunt orientaţi spre soare.
Rezervaţia Scăriţa-Belioara deţine o mulţime de peisaje stâncoase, care au fost modelate de precipitaţii de-a lungul secolelor. De asemenea, abrupturile însorite de calcar ale rezervaţiei, prelungite spre cer ca nişte braţe de piatră şi formând turle, vârfuri, creste zimţate, conferă o privelişte superbă. Platoul calcaros, Şesul Craiului, se încadrează într-un ţinut carstic faimos pentru densitatea mare de peşteri, fiecare cu un nume rustic: Belioara, Coşul Boului, Fără Fund, Roşie, Lungă, Călugărului, Colţul Rotund.
Drumul până acolo este destul de greu de parcurs, însă, pentru persoanele care vor să pătrundă într-o lume de basm prin intermediul unor peisaje superbe, acesta nu va reprezenta o piedică pentru a ajunge la Scăriţa Belioara. Cu toate că aspectul ei este spectaculos pentru orice alpinist, aceasta nu este o locaţie ideală pentru căţărări, însă zona este una benefică pentru relaxare şi detaşare de problemele cotidiene.
Cum ajungi la Scăriţa Belioara?
Alegi drumul care ajunge la Câmpeni şi apoi, spre Turda, pe şoseaua ce urcă în Apuseni, până la intersecţia DC 42, care te va duce în satul Poşaga de Jos. De acolo, continui pe un drum forestier pe Valea Poşegii până în satul Poşaga de Sus, de unde virezi la dreapta, pe un alt drum forestier, prelungit cu o potecă nemarcată până la baza rezervaţiei.
Unde te cazezi?
Pentru că rezervaţia se află la graniţa dintre judeţele Alba şi Cluj, poţi alege Hotel „Alpin” Băişoara (Cluj), situat la 14 km de Poşaga de Sus. Astfel, vei avea ocazia să vizitezi mai multe obiective din Apuseni. Hotelul dispune de de 110 locuri de cazare în camere cu două locuri, de un restaurant modern, sală de conferinţe, bar de zi, terasă, sală de biliard şi tenis de masă. Tarife: de la 119 lei/zi – cameră dublă.
În Alba, sunt pensiuni la Sălciua, Brăzeşti sau Lupşa. La Pensiunea „Sub Piatră” din Sălciua de Sus te poţi caza la preţuri de la 80 de lei la 120 de lei, în funcţie de numărul de persoane şi tipul de cameră. Locaţia este frumoasă, curată şi are 19 camere cu 40 de locuri, restaurant, masă de biliard, loc de joacă pentru copii şi parcare.
La Brăzeşti, găseşti Pensiunea „President”, cu 22 de locuri şi preţuri de cazare între 80 şi 100 de lei, restaurant, terasă şi loc de grătar.
În Lupşa, este Pensiunea „Casa Apuseană”, cu 17 camere şi tarife între 80 şi 120 de lei, cu restaurant, bar, terasă şi o curte amenajată cu gust.
Sursă: “Judeţul Alba. Ghid turistic” al Consiliului Judeţean Alba
FOTO: dreamdestinations.ro
Cristina NICOLA
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News