Economie
Lactate comercializate în Alba, retrase de pe piață de către inspectorii ANPC. Amenzi de 1,3 milioane lei la nivel național
14 tone de lapte şi produse lactate în valoare de peste 200.000 lei au fost retrase temporar de pe piaţă de inspectorii ANPC. În urma unui control, aceştia au constatat că un sfert dintre eşantioanele de lapte şi produse lactate pentru care s-au făcut analize conţineau grăsime lactată sau sare în cantităţi diferite faţă de cele impuse prin acte normative sau declarate de producători prin etichetare.
De asemenea, în unele produse s-au găsit aditivi contrar prevederilor legale în vigoare şi proteine mai multe decât cele declarate. Inspectorii ANPC au dat 505 amenzi în valoare de peste 1,3 milioane de lei.
Nereguli constatate în județul Alba sau la produse fabricate în județul Alba:
În cadrul controalelor, au fost constatate nereguli privind neîncadrarea produselor în parametrii fizico-chimici. 26 % dintre eșantioanele prelevate de produsele lactate existente la comercializare prezentau parametrii fizico-chimici neconformi, respectiv, cu conținuturi de grăsime lactată, umiditate sau sare diferite față de cele impuse prin acte normative sau declarate de producători prin etichetare:
În 62% dintre județe se comercializau lapte de consum și produse lactate în afara datei durabilității minimale, respectiv a datei limită de consum stabilite de producători. Conform prevederilor legale în vigoare, operatorii economici sunt obligați să comercializeze numai produse în cadrul datei durabilității minimale, respectiv a datei limită de consum stabilite de producători.
Produse cu data durabilității minimale/data limită de consum depășită au fost identificate în județele Hunedoara, Neamț, Botoșani, Suceava, Alba, Covasna, Harghita, Brăila, Dâmbovița.
Utilizarea de denumiri sub care se vând produsele, eronate, incomplete sau alese astfel încât să inducă în eroare consumatorul asupra naturii reale a produsului:
În județul Alba, inspectorii au găsit brânză frământată în burduf, deși în compoziția produsului se regăsește doar caș și telemea din lapte de vacă, și nu caș de oaie – ingredient specific produsului brânză burduf, iar pe eticheta de prezentare a produsului era menționat „Brânză de burduf în membrană”. De asemenea, se comercializa produsul sub denumirea „Brânză de burduf”, 300 gr/buc, deși în lista de ingrediente nu era menționat caș din lapte de oi, ci doar din lapte de vacă.
Lipsa înscrierii procentului ingredientului care apare în denumirea produsului sau înscrierea neconformă a acestuia:
Județul Alba – brânză topită, diferite sortimente cu ciuperci, șuncă, smântână, ceapă, fără a se menționa în lista ingredientelor cantitatea în procente din respectivul ingredient.
În județul Galați a fost găsit unt de masa B 65% grăsime, produs în județul Alba la care nu corespundea inscripția de pe ambalaj la parametrul “conținut de grăsime”, determinându-se 61,2%, față de prevăzut 65%, fapt confirmat de laboratorul LAREX Galaţi.
Potrivit unui comunicat transmis de CJPC Alba:
„În perioada 10.06 – 20.06.2014, CJPC ALBA a desfăşurat o acţiune de control pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind protecţia consumatorilor referitoare la comercializarea, conformitatea, modul de etichetare, prezentare şi publicitate a laptelui de consum, a produselor lactate, a untului şi a brânzeturilor.
Date statistice:
Număr operatori economici controlaţi: 35
Cantitate controlată : 1631,45 (kg, l)
Cantitate cu abateri: 77,74 kg
Cantitate oprită temporar 66,14kg/1071 lei
Cantitate oprită definitiv 11,6 kg/143 lei
Sancţiuni: 11 amenzi/24500 lei, avertismente: 12
II. Acţiunea de control a urmărit, în principal, următoarele aspecte:
1. CALITATEA PRODUSELOR (lapte de consum, produse lactate acide, unt, smântână, brânzeturi)
1.1. – încadrarea în data durabilităţii minimale/data limită de consum, declarate de producător:
– produsul creminos cu unt (0,4 kg cu 6 lei ) este expus la comercializare produsul cu termen de valabilitate depăşit. Produsul a fost oprit definitiv de la comercializare.
– iaurt (2 kg cu 15 lei) este expus la comercializare cu termen de valabilitate depăşit. Produsul a fost oprit definitiv de la comercializare.
– iaurt, mascarpone (în total 1 kg cu 17 lei) erau expuse la comercializare cu termen de valabilitate depăşit (iaurt de 9 zile, mascarpone de 23 zile). Produsele au fost oprite definitiv de la comercializare.
2. INFORMAREA CONSUMATORILOR
Modul de informare a consumatorilor asupra elementelor de identificare şi caracterizare ale produselor comercializate:
2.1. – respectarea prevederilor legale de etichetare generală a produselor alimentare conform HG 106/2002 privind etichetarea alimentelor, cu modificările şi completările ulterioare:
– produsele telemea de bivoliţă, telemea de oaie, urda oaie şi caş de oaie (în total 7,55 kg cu 150 lei), telemea de vacă (1,7 kg cu 12,70 lei), brânză frământată (1 kg cu 17 lei), erau expuse la comercializare sub forma de vrac fără a se informa pe eticheta de prezentare despre termenul de valabilitate al produselor. Produsele au fost oprite temproar de la comercializare.
– produsele lapte de consum (6 l/22 lei) şi brânză de burduf (2 kg/36 lei), erau expuse la comercailizare preambalate fără a se informa despre cantitatea netă a produselor. Produsele au fost oprite temproar de la comercializare.
– produsele Brânză topită diferite sortimente (cu ciuperci, cu şuncă, cu smântână, cu ceapă), total 10,5 kg cu 209 lei, care apar în denumirea sub care se comercializează produsul fără a se menţiona în lista de ingrediente cantitatea în procente din respectivul ingredient. De exemplu Brânza tipită cu şuncă are menţionat în lista de ingrediente „mix condimente cu gust de şuncă”. Produsele au fost oprite temproar de la comercializare.
– produsul aliementar Lacteea (0,3 kg/13 lei) preambalat se comercializeaza fără indicarea datei limită de consum in lista elementelor de informare caracterizare. Produsele au fost oprite temproar de la comercializare.
– produsele caş de vacă şi urdă (în total 6,5 kg cu 92 lei) se comercializeaza fara indicarea termenului de valabilitate.
– produsul „brânză frământată în burduf” (10 kg/200 lei) este expus la comercializare deşi în compoziţia produsului se regăseşte doar caş şi telemea din lapte de vacă, nu şi caş de oaie –ingredient specific produsului brânză burduf iar pe eticheta de prezentare a produsului este scris „Brânză de burduf în membrană”. Deasemenea se comercializează produsul „Brânză de burduf” ambalat în batoane plastic 300 gr/buc deşi în lista de ingrediente nu este menţionat caş din lapte de oi ci doar din lapte de vacă.
– brânză proaspătă de vacă Clever, brânză proaspătă de vacă şi cremă de brânză Frischa fără a fi însoţite de traducerea în limba română a principalelor elemente de identificare caracterizare (denumire produs, ingrediente). Deasemenea se comercializa Iaurt Yogobella cu fructe de pădure fără a se declara cantitatea din ingredient exprimat în procente.
– nu se indică cantitatea în procente a ingredientului în lista de ingrediente nici la produsul Băutură lactată cu gust de căpşuni şi cu gust de banane (3,6 l/33 lei).
– smântână 25 % vrac (8 kg/104 lei) având trecut pe eticheta de prezentare termenul de valabilitate 20.06.2014 iar în certificatul de calitate şi conformitate este menţionată data fabricaţiei 22.05.2014 cu termen de valabilitate 10 zile, însemnând că data limită de consum nu coincide cu cea menţionată pe eticheta de prezentare. Acelaşi tip de deficienţă s-a constatat şi la produsul telemea nesărată de vacă, urdă dulce vrac (în total 13,14kg/180 lei). Produsele au fost oprite temproar de la comercializare.
2.2. – respectarea elementelor suplimentare de etichetare conform Regulamentului (UE) NR. 1308/2013 {ANEXA VII – Definiţii şi denumiri privind laptele şi produsele lactate menţionate partea III, partea IV, partea VII- materii grase, Apendice II} -Nu s-au constatat abateri.
2.3. – în cazul înlocuitorilor de produse lactate [produse fabricate din lapte şi grăsimi de altă natură decât cea lactată (vegetală sau animală)], nu este permisă utilizarea denumirilor aferente produselor lactate („Brânză”, „ Caşcaval” „produs FETA”, „produs tip FETA”, “iaurt”, etc.):
– produsul „Specialitate albă Daneză pe bază de lapte de vacă şi grăsimi vegetale DELIS” (3kg cu 40,5 lei) nepreambalat este expus la comercializare avand pe eticheta de prezentare “produs FETA‟. Produsul a fost oprit temproar de la comercializare.
3. Modul de afişare a preţurilor pe unitatea de măsură în cazul produselor comercializate în vrac, şi a preţului pe unitatea de măsură ( lei/kg) şi a preţului de vânzare în cazul produselor prembalate:
– mai multi operatori economici nu informau despre preţul pe unitatea de măsură la produse lactate preambalate în cantităţi diferite de unitatea de măsură (brânză topită, unt, iaurt, smântână),
precum si fără indicarea preţuluilor de vânzare vizibil, uşor de citit.
Alte abateri :
– diferite produse lactate (smântână 25%, smântână 18%, smântână 12%, telemea superioară, telemea proaspătă, mozarella, lapte 1,8%) la super ofertă fără a se preciza perioada în care este valabilă această super ofertă (când a început, până când este valabilă) dacă se referă la stocul disponibil în magazin sau produsele sunt reaprovizionabile. Nu se precizează preţul vechi al produselor menţionate.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News