Connect with us
Advertisement

Eveniment

Legătura dintre un cont de Instagram, investiții în criptomonede și hackeri, detaliată într-un proces la Tribunalul Alba

Publicat

Spargerea unui cont de Instagram a fost cercetată de polițiștii din Alba. Este vorba despre o escrocherie clasică a hackerilor de pe internet, care vânează conturi de pe rețelele sociale. 

Modalitatea prin care aceștia au acționat este descrisă de magistrații Tribunalului Alba, care au dat o soluție în acest caz. Dosarul a fost soluționat în data de 15 aprilie 2024, la solicitarea procurorilor.

Legatura dintre criptomonede și contul de Instagram

Hackerii au acționat în felul următor. Fapta s-a petrecut în data de 29 noiembrie 2022. Persoana în cauză a primit un mesaj pe telefon. În mesajul respectiv era un link.

Autorii mesajului i-au solicitat persoanei în cauză să acceseze link-ul pentru a ajuta o altă persoană să își recupere contul de Instagram.

După ce a accesat link-ul, hackerii au pus luat controlul asupra contului.

”Persoane necunoscute au accesat fără drept contul de Instagram al persoanei vătămate și au realizat postări care cuprindeau informații nereale, respectiv faptul că acesta a câștigat sume de bani în urma investițiilor în criptomenede”, au notat magistrații în motivare.

I-au cerut bani pentru a recupera contul

Inițial hackerii i-au cerut persoanei, printr-un mesaj 100 de euro pentru a recupera contul.

Dar ulterior a primit un cod cu care i-a recuperat contul de Instagram.

Decizie în instanță

La mai bine de un an și jumătate de la întâmplare, procurorii au cerut închiderea dosarului, iar judecătorii au admis renunțarea la urmărirea penală.

Drept urmare dosarul a fost închis.

Însă, cazul de mai sus atrage încă odată atenția asupra siguranței datelor personale pe internet.

Experții în siguranță cibernetică trag un semnal de alarmă

Experții în securitate cibernetică atrag atenția utilizatorilor de social media să nu acceseze link-uri primite de la mesaje necunoscute. De asemenea să nu introducă informații personale, pe pagini de internet, care au greșeli gramaticale, sau care nu inspiră încredere.

CITEȘTE ȘI: Metoda coletul: Atenție la mesajele care spun că aveți un colet blocat. Înșelăciune prin SMS, în numele Poștei Române

Sau să nu dea curs unor solicitări de a trimite sume mici de bani pentru a participa la un concurs, sau de a debloca un colet.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement