Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Legea porcului: Noi condiții pentru comercializare. A fost eliminată limitarea numărului de animale din gospodării

Publicat

porci

Deputaţii au adoptat, miercuri, un proiect de lege care stabileşte cadrul legal pentru prevenirea şi controlul pestei porcine africane, cu scopul reducerii efectelor negative asupra sănătăţii animalelor şi consecinţelor economice, sociale, culturale şi de mediu, prin aplicarea unor măsuri de control.

Legea porcului: A fost eliminată limitarea numărului de porci în gospodării

Proiectul, iniţiat de UDMR, vizează responsabilităţile operatorilor şi cerinţele de biosecuritate pentru fiecare tip de exploataţie de porcine din ţara noastră, de tip gospodăresc sau comercială, strategia de management şi de vânătoare a porcilor mistreţi, creşterea capacităţii de neutralizare a subproduselor de origine animală, campanii de informare, cerinţele privind mişcarea porcinelor pe teritoriul ţării, realizarea controalelor oficiale veterinare şi a altor activităţi de control oficial interinstituţional de către autorităţile competente, în vederea urmăririi implementării măsurilor stabilite.

S-au înregistrat 190 de voturi „pentru”, 26 „împotrivă” şi 49 de abţineri.

UDMR: legea nu limitează numărul porcilor din gospodării

Proiectul de lege care stabileşte cadrul legal pentru prevenirea şi controlul pestei porcine africane, adoptat de Camera Deputaţilor, nu limitează numărul porcilor din gospodării, precizează joi UDMR.

„Au apărut informaţii incorecte şi false, după ce Camera Deputaţilor a adoptat ieri, în calitate de for decizional, legea elaborată de UDMR, care asigură un cadru legislativ pentru sprijinirea creşterii porcinelor şi prevenirea răspândirii pestei porcine africane.

Scopul UDMR este să asigure condiţii mai bune, mai sigure şi mai previzibile fermierilor, oferind un cadru legislativ pe termen lung. Iniţiativa legislativă nu îngreunează situaţia deţinătorilor de porcine, ci oferă o soluţie acestora.

Legea votată ieri nu limitează numărul porcinelor deţinute în gospodării”, se arată într-un comunicat de presă al UDMR.

De asemenea, adaugă UDMR, afirmaţia conform căreia porcinele din exploataţii de tip gospodăresc nu pot fi comercializate este greşită, deoarece legea nu prevede acest lucru.

Cum pot fi comercializați porcii

Conform legii, precizează sursa citată, fermierii pot comercializa porcinele (pentru exploataţii non-comerciale) dacă deţin un certificat de producţie şi o autorizaţie de comercializare (pe care o pot solicita foarte simplu de la primărie dacă deţin animale înregistrate), dacă animalele lor sunt înregistrate în Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor (SNIIA) şi sunt autorizate sanitar-veterinar.

„Informaţia conform căreia legea iniţiată de UDMR ar interzice activitatea de reproducţie în gospodării este falsă, deoarece reproducţia se poate efectua doar prin însămânţare artificială, aşa cum s-a întâmplat şi până acum.

În vederea combaterii pestei porcine africane, de acum, transportul porcinelor se poate efectua doar cu mijloace de transport înregistrate şi autorizate sanitar – veterinar şi pe baza unor documente de transport. Această reglementare a fost necesară deoarece răspândirea epidemiei se datorează în mare parte operatorilor care comercializează şi transportă animalele fără a fi verificaţi.

Iniţiativa legislativă adoptată ieri va intra în vigoare după promulgarea de către Preşedintele României şi publicarea în Monitorul Oficial. În termen de 45 de zile de la această dată, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) va elabora normele specifice în domeniul de activitate”, transmite UDMR.

Ce obligații au fost votate pentru crescătorii de suine

Potrivit agrointel.ro care citează documentul aprobat în Camera Depu crescătorii de suine vor avea următoarele obligații:

  • a) să solicite medicului veterinar de liberă practică înregistrarea exploataţiei în SNIIA și autorității teritorial competente întregistrarea/autorizarea sanitar-veterinară a exploatației.
  • b) să solicite identificarea porcinelor și înregistrarea acestora în Baza Națională de Date, componentă a SNIIA precum și toate mişcările și evenimentele care au loc în exploatație cu privire la porcine, conform prevederilor sanitar-veterinare în vigoare.
  • c) să achiziţioneze/vândă porcine vii numai dacă sunt identificate conform cerinţelor legale în vigoare şi dacă sunt însoţite de documentele prevăzute de legislația în vigoare;
  • d)să notifice medicul veterinar oficial/ medicul veterinar de liberă practică cu privire la orice modificare a stării de sănătate, mortalitate sau avort a porcinelor deținute;
  • e)să solicite medicului veterinar de liberă practică, în cazul sacrificărilor la nivelul exploatației examinarea carcasei și a organelor porcului/porcilor sacrificați, pentru orice modificare constatată la nivelul acestora și să respecte recomandările primite;
  • f) să notifice medicului veterinar de liberă practică mișcarea porcinelor în vârstă de maximum 60 de zile de pe raza unităților administrativ teritoriale, fără focare de pestă porcină africană.

Noua lege instituie reguli noi pentru administratorii fondurilor de vânătoare

Iată câteva dintre acestea:

  • – să împrejmuiască exploataţia pentru a împiedica mişcarea mistreților în afara acesteia;
  • – să amenajeze, la intrarea în exploatație, mijloace de dezinfecție pentru personal, vizitatori și pentru mijloacele de transport, pe toată durata confirmării oficiale a prezenței unei boli contagioase a porcinelor;
  • – să notifice către direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană toate animalele moarte sau bolnave, precum şi creşterea morbidităţii sau a mortalităţii la animalele din exploataţie;
  • – să înștiințeze vânătorii care participă la campaniile de vânătoare că trebuie să semneze, la intrarea în exploataţie, o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că nu au participat, împreună cu câinii lor, în ultimele 48 ore, la vânători sau alte activități desfășurate în fondul de vânătoare.

Proiectul de lege urmează să fie promulgat de Președintele României și va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax