Eveniment
Legea specială pentru funcţionarea Poliţiei Militare, aprobată de Guvern. Noi atribuții și tipuri de misiuni
Legea specială pentru organizarea şi funcţionarea Poliţiei Militare a fost aprobată de Guvern. Aceasta este menită să asigure un nivel de interoperabilitate cât mai ridicat la nivelul NATO, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.
„Guvernul a aprobat proiectul de lege privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Militare, un act normativ iniţiat de Ministerul Apărării Naţionale. O nouă abordare de întrebuinţare a Poliţiei Militare în Armata României care include atribuţii de organizare şi funcţionare a Poliţiei Militare, o lege specială nouă, menită să asigure un nivel de interoperabilitate cât mai ridicat la nivelul NATO”, a declarat Dan Cărbunaru, miercuri, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
Atribuțiile Poliției Militare
Potrivit unui comunicat al MApN referitor la proiect, jurisdicţia poliţiei militare va fi aplicabilă numai asupra personalului Ministerului Apărării Naţionale aflat în obiectivele militare sau în zonele militare restricţionate, la bordul navelor sau aeronavelor, precum şi pentru protecţia instituţiei militare şi securitatea personalului şi a bunurilor acesteia.
Atribuţiile poliţiei militare sunt stabilite în principal în următoarele domenii:
- respectarea şi menţinerea ordinii interioare şi a disciplinei militare de către personalul MApN, precum şi de către personalul militar străin participant la activităţi pe teritoriul naţional conform acordurilor şi protocoalelor semnate la nivel de stat
- sprijinul manevrei şi mobilităţii, al controlului şi îndrumării circulaţiei autovehiculelor şi coloanelor militare
- asigurarea protecţiei personalului armatei, a securităţii obiectivelor militare şi a zonelor militare restricţionate din responsabilitatea Ministerului Apărării Naţionale, pe timp de pace
- cercetarea infracţiunilor săvârşite de personalul militar din Ministerul Apărării Naţionale, prin stabilirea atribuţiilor ofiţerilor care vor îndeplini, în cadrul parchetelor militare, sub conducerea şi coordonarea procurorilor militari, activităţi specifice organelor de cercetare penală speciale.
Misiuni în afara granițelor
Pe timpul participării la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, în baza angajamentelor internaţionale asumate de România şi a mandatului naţional, structurile de poliţie militară ale Armatei României vor putea executa misiuni în cadrul acţiunilor de prevenire a conflictelor şi gestionării situaţiilor de criză în teatrele de operaţii respective.
MApN mai precizează că, potrivit proiectului de act normativ înaintat Parlamentului, pe timpul stării de urgenţă, Poliţia Militară va continua să îndeplinească misiunile şi să exercite atribuţiile specifice de pe timp de pace, iar, numai la solicitare, va putea îndeplini misiuni în sprijinul structurilor Ministerului Afacerilor Interne, conform legislaţiei în vigoare.
Potrivit notei de fundametare a proiectului, ”iniţierea unei noi abordări conceptuale asupra locului şi rolului corpului poliţiştilor militari din Armata României este dictată în principal de efortul de a obţine un nivel de interoperabilitate cât mai ridicat cu structurile altor forţe armate în cadrul misiunilor şi operaţiilor militare şi de a răspunde la îndeplinirea obligaţiilor asumate prin convenţiile internaţionale la care România este parte.
În definirea misiunilor unităţilor de poliţie militară, trebuie plecat de la locul şi rolul acesteia în structura armatei. În acest scop poliţia militară trebuie prin pregătirea specifică, formele şi procedeele de acţiune, să atingă nivelul de profesionalism şi dotare al structurilor similare din armatele ţărilor membre NATO”.
sursă: Agerpres
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
pilu
joi, 15.12.2022 at 21:54
Poliţia guglgutaşilor. Activitate spre mai nimic. Dar cum în Parlament aven numai nimicuri, li se potriveşte ca o mănuşă.