Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

”Legea steagului secuiesc” a trecut de Parlament. Autoritățile locale pot arbora steaguri proprii pe instituțiile publice

Publicat

steag primarie Legea care va permite arborarea și folosirea de către unitățile administrativ – teritoriale a steagurilor proprii a trecut de Camera Deputaţilor. “Legea steagului secuiesc” a fost anunţată încă din toamna anului trecut, când PSD și UDMR au anunţat că au bătut palma pentru susţinerea acestui act normativ. 

Cu 275 de voturi ”pentru”, patru abţineri şi două „împotrivă”, proiectul de lege a fost adoptat miercuri, 13 mai, de Camera Deputaților. Premierul Victor Ponta şi liderul UDMR Kelemen Hunor au bătut palma pentru susţinerea legii din toamna anului trecut, însă și opoziția a susținut legea, în condiţiile în care PNL a votat încă o dată alături de PSD.

Proiectul de lege care le va permite autorităţilor locale să arboreze steaguri judeţene sau regionale pe instituţiile publice urmează să ajungă pe masa preşedintelui Klaus Iohannis, în vederea promulgării.

Astfel, potrivit documentului, unitățile administrativ-teritoriale pot supune aprobării Guvernului steaguri proprii, în baza hotărârii autorității deliberative. Forma și dimensiunile steagului unității administrativ-teritoriale sunt cele stabilite, în condițiile legii, pentru drapelul României. Două sau mai multe unități administrativ-teritoriale nu pot avea steaguri identice.

Aprobarea modelului steagurilor unităților administrativ-teritoriale se face prin hotărâre a Guvernului.

Cu toate aceastea, actul normativ prevede faptul că culoarea și însemnele distinctive ale steagurilor nu pot aduce stingere simbolurilor naționale și nu pot conține simboluri naționale ale altor state. Pe steaguri pot fi reproduse și stemele unităților administrativ-teritoriale, aprobate conform legii, precum și denumirile acestora în formatul comună/oraș/municipiu, după caz, județul și România.

În unitățile administrativ-teritoriale în care cetățenii aparținând minorităților naționale au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor, denumirea unității administrativ-teritoriale poate fi menționată și în limba minorității respective.

Steagurile proprii vor fi arborate numai la sediile autorităților administrației publice locale, precum și la cele ale instituțiilor/serviciilor publice de interes local, la intrarea principală, deasupra acesteia, și numai împreună cu drapelul României și drapelul Uniunii Europene. Steagul poate fi folosit și cu prilejul unor manifestări de interes local, precum și în cadrul unor acțiuni protocolare sau festive.

De asemenea, potrivit actului normativ, nerespectarea prevederilor legale privind aprobarea, arborarea și folosirea steagurilor unităților administrativ-teritoriale constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 la 10.000 de lei.

sursa: adevărul.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. daniel

    joi, 14.05.2015 at 08:49

    Iata si locul de unde au venit acesti domni:
    en.wikipedia.org/wiki/East_Turkestan

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax