Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Limită de 2000 de lei pentru plăţile cash în anumite magazine: ce se întâmplă dacă depășești pragul. Ce spune ministrul Finanțelor

Publicat

Limită de 2000 de lei pentru plăţile cash în anumite magazine, pentru combaterea evaziunii și a plăților la negru. 

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a vorbit miercuri seară, după şedinţa de Guvern, despre limita de 2.000 de lei pentru plăţile cash în magazinele cash&carry. Este o măsură introdusă recent.

Potrivit noilor măsuri agreate în Coaliție, în magazinele cash & carry, plățile vor putea făcute în limita a 2.000 de lei cash, spre deosebire de cum era până acum, când românii puteau cheltui până la 10.000 lei cash.

Vezi și Se schimbă din nou plafoanele la plăți în numerar. Modificări la legea anti-cash, în regim de urgență la Parlament. DOCUMENT

Declarația lui Boloș despre limita de 2.000 de lei pentru plăţile cash în magazinele cash&carry:

”Ştim bine că plăţile cash sunt generatoare de plăţi la negru şi în felul acesta noi trebuie să fim foarte duri cu fenomenul de combatere a evaziunii fiscale, iar una dintre aceste modalităţi este să instituim un regim mai aspru pentru ceea ce înseamnă plăţile în numerar. 2.000 de lei înseamnă o limită rezonabilă pentru aceste plăţi în numerar.

Deja avem card bancar, avem instrumente de plată moderne, haideţi să apelăm la ele”.

Plata cash în limita a maxim 2.000 de lei: care sunt plafoanele

Plafoanele la tranzacții sunt:

a) încasări de la persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1), în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei de la o persoană;

b) încasări efectuate de către magazinele de tipul cash and carry, care sunt organizate și funcționează în baza legislației în vigoare, de la persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1), în limita unui plafon zilnic de 2.000 lei de la o persoană, potrivit documentului.

Ce se întâmplă dacă cumpărăturile depășesc pragul

Se poate întâmpla ca valoarea cumpărăturilor să depășească acest prag. Spre exemplu, un electrocasnic poate fi mai scump de 2.000 de lei. În această situație, suma care depășește plafonul trebuie achitată cu cardul.

„Sunt interzise plățile fragmentate în numerar către furnizorii de bunuri și servicii pentru facturile a căror valoare este mai mare de 1.000 lei și, respectiv, de 2.000 lei, către magazinele de tipul cash and carry.

Persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) pot achita facturile cu valori care depășesc plafonul de 1.000 lei, către furnizorii de bunuri și servicii, respectiv de 2.000 lei, către magazinele de tipul cash and carry, astfel: 1.000 lei/2.000 lei în numerar, suma care depășește acest plafon putând fi achitată numai prin instrumente de plată fără numerar„.

Ce este un magazin cash and carry

Magazinele de tipul cash and carry, sunt definite prin prevederi legale:

  • ”comerţ de tip cash and carry: formă de comerț cu autoservire pe bază de legitimaţie de acces – activitatea desfăşurată de comercianţii care vând mărfuri prin sistemul de autoservire către persoane juridice, persoane fizice autorizate, asociaţii familiale autorizate conform legii şi persoane fizice înregistrate în baza de date a vânzătorului, în scopul revânzării şi/sau prelucrării, precum şi al utilizării acestora ca produse consumabile, păstrând regimul diferenţiat de preţ tip engros/en detail”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. vasi

    joi, 21.09.2023 at 10:08

    o prostie cei ce vor lucra la negru vor intra de mai multe ori in magazin si vor platii pana la 2000 ron sau vor face mai multe bonuri. Daca se vrea sa se eradicheze fenomenul sa iasa finantele pe teren si sa controleze si urmareasca pe cei ce iau carucioare intregi de marfa di magazinele mari, nu sa mearga in control la mmagazine direct unde este cald si bine si isi pun fundul la biroul patronului si cere doar acte si la sfirsit amendeaza ca nu are nu stiu ce hartie la dosar. cei ce fac aceste legi le fac cu fundul hagar nu au de practica. Eu as pune un evazionist convertit sa faca aceste legi ei stiu cel mai bine cu sa smechereste legea

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate