Actualitate
Limitarea mandatelor şefilor serviciilor de informaţii a trecut de Camera Deputaţilor
Limitarea mandatelor şefilor serviciilor de informaţii a trecut de Camera Deputaţilor, după votarea unui proiect de reformă a acestor instituții, inițiat de USR.
„Cele întâmplate în ultimele săptămâni şi luni, culminând cu alegerile prezidenţiale anulate, ne-au dovedit, mai mult ca niciodată, că avem obligaţia să ne întărim statul şi instituţiile sale cheie.
Iar serviciile secrete joacă un rol esenţial în stat, trebuie să ne asigurăm că ele funcţionează la maximum de eficacitate, în cadru legal, departe de influenţe şi legături sulfuroase.
Nu este normal să avem un serviciu fără conducere civilă de mai bine de un an, un alt serviciu condus de 19 ani de aceeaşi persoană, iar şeful unui al treilea serviciu să facă excursii de lux în timp ce ţara se află în plină criză de securitate.
Sper ca toate partidele democratice să înţeleagă necesitatea reformării de urgenţă a serviciilor secrete şi ca proiectele USR să fie adoptate rapid în Senat”, declară deputatul USR Emanuel Ungureanu.
Primul proiect limitează la două (8 ani, în total) mandatele şefilor Serviciului Român de Informaţii (SRI), Serviciului de Informaţii Externe (SIE), Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP), Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), Direcţiei Generale de Protecţie Internă a MAI (DGPI) şi Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării (DGIA).
„Limitarea mandatelor şefilor serviciilor de informaţii este o practică comună în democraţiile avansate, menită să prevină dictatura şi să protejeze principiile statului de drept. Totodată, măsura contribuie la întărirea instituţiilor democratice şi la asigurarea unei conduceri responsabile şi responsive la nevoile şi schimbările societăţii”, potrivit comunicatului USR.
Al doilea proiect urmăreşte prevenirea abuzurilor, stabilind pentru cadrele militare şi angajaţii civili ai Serviciului Român de Informaţii interdicţia ca, timp de 20 de ani după încetarea activităţii în SRI, să desfăşoare activităţi de consultanţă sau asistenţă.
„Folosirea informaţiilor sensibile şi a cunoştinţelor acumulate de personalul din structurile de securitate naţională poate reprezenta un risc semnificativ dacă acestea sunt utilizate în scopuri comerciale sau în beneficiul unor terţi, terţi care pot avea inclusiv interese contrare celor naţionale”, se arată în finalul comunicatului.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News