Connect with us
Advertisement

Eveniment

LIVE-VIDEO: Declarații Klaus Iohannis, în ziua în care România a depășit prima dată 6.000 de cazuri noi de coronavirus

Publicat

Președintele Klaus Iohannis susține o declarație de presă la Palatul Cotroceni, înaintea videoconferinţei cu membrii Consiliului European pe tema măsurilor necesare privind gestionarea pandemiei de COVID-19.

Declarațiile șefului statului vin în contextul în care România a raportat astăzi cel mai grav bilanț de coronavirus: 6.481 de cazuri au fost raportate în ultimele 24 de ore, fiind depășit pentru prima oară pragul de 6.000 de noi infectări, la 36.169 de teste.

Principalele declarații făcute de președinte:

– Voi participa la reuniunea membrilor Consiliului European, în format videoconferință

– Ne aflăm din păcate într-un veritabil val doi al pandemiei, iar dacă ne uităm la cifrele raportate zilnic observăm că se înregistrează recorduri negative la nivelul tuturor indicatorilor, în majoritatea țărilor europene

– La nivel european, efortul de a reduce curba infecțiilor trebuie să fie unul colectiv, pentru că până când nu vom fi cu toții în siguranță, nimeni nu va fi cu adevărat ferit de pericolul contaminării

– Solidaritatea  este cuvântul de ordine și cheia care ne va permite să depășim această teribilă încercare

– Este nevoie de măsuri urgente pentru a răspunde adecvat la noul val al pandemiei (…)

– Mi-am propus să subliniez în fața partenerilor europeni importanța asigurării unei bune funcționări a pieței unice și a liberei circulații în cadrul Uniunii Europene

– Totodată vom discuta despre necesitatea asigurării de rezerve adecvate și suficiente de medicamente și echipamente medicale în toate statele membre. Avem experiența primului val, când achiziționarea acestora a fost extrem de dificilă și foarte costisitoare. Soluții sunt, mă refer la rezervele de stocare și achizițiile comune care s-au dovedit deosebit de utile

– Un alt subiect importat îl reprezintă măsurile specifice de testare, izolare și carantină, precum și de strategia vaccinurilor la nivelul statelor membre. Este necesară o abordare unitară, prin convenirea unor criterii și instrumente comune în ceea ce privește recunoașterea reciprocă a rezultatelor testelor

– Cu privire la vaccinul anti Covid-19, odată ce va deveni disponibil, sperăm cât mai repede, el va fi distribuit către toate statele membre. Este însă nevoie de creșterea finanțării disponibile în cadrul instrumentului pentru sprijin de urgență pentru a permite sporirea surselor de aprovizionare cu vaccinuri.

Citește și RECORD negativ: 6.481 cazuri COVID confirmate în România în ultimele 24 de ore. Date oficiale din 29 octombrie

După declarațiile lui Klaus Iohannis, la ora 19:30, va începe videoconferința cu membrii Consiliului European. Ședința de criză a liderilor UE are loc la o zi după măsurile anunțate de Franța și Germania care au decis să impună noi restricții.

Germania va intra într-un lockdown parțial pe întreaga durată a lunii noiembrie, cu baruri și restaurante închise, însă școlile vor funcționa în continuare. Președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat carantină generală pentru cel puțin o lună. Oamenii vor avea voie să iasă din casă pentru achiziționarea de bunuri esenţiale, să meargă la medic sau să facă ora zilnică de mişcare în aer liber.

Citește și ALBA: 199 cazuri COVID-19, confirmate în ultimele 24 de ore, din peste 1000 de teste efectuate

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a cerut, miercuri, guvernelor europene să ia „măsuri îndrăznețe” anti Covid.

Livrarea unor potenţiale vaccinuri împotriva COVID-19 către statele UE ar putea începe în mod serios în aprilie 2021, a declarat miercuri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a avertizat că evoluţia pandemiei COVID-19 în UE este „alarmantă” şi le-a cerut statelor membre să ia măsuri pentru „a salva vieţi”, precum şi mai multă coordonare între ele.

Înaintea videoconferinței liderilor UE, Comisia a emis o propunere către Consiliu pentru o cooperare mai cuprinzătoare în ceea ce privește reacția la pandemie, dar mai ales pentru un mai bun schimb de date, inclusiv cu privire la capacitatea de îngrijire din spitale; testare îmbunătățită și mai rapidă; utilizarea mai bună a aplicațiilor de urmărire a contacților; plus reguli mai consistente privind transportul și frontierele.

Von der Leyen le-a cerut liderilor europeni să pregătească planuri de vaccinare, chiar dacă studiile clinice nu au reușit încă să obțină un vaccin aprobat. „Facem apel la statele membre să pregătească acum planuri naționale de vaccinare și să le revizuiască la nivelul UE. Trebuie să fim pregătiți pentru sosirea primelor vaccinuri. Sunt multe de făcut”, a mai spus ea.

Pentru a controla răspândirea infecţiilor, Bruxelles-ul le-a cerut statelor membre ale UE să-şi coordoneze strategiile de testare şi să folosească mai mult testele antigen rapide, deşi oferta pentru acestea este la nivel global redusă în raport cu cererea.

sursa: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement